Av. Hatipoğlu: Ayinlerde sık sık olan polis saldırı günü yoktu!

İstanbul Sarıyer’de Tuncer Murat Cihan’ın hayatını kaybettiği Santa Maria Kilisesi’ne düzenlenen saldırıdaki güvenlik zafiyetine dikkat çeken Avukat Afşin Hatipoğlu, “Normalde ayinlerde sık sık polis olur ama saldırı günü yoktu” dedi.

İstanbul Sarıyer’deki Santa Maria Katolik Kilisesi’ne düzenlenen ve Tuncer Murat Cihan isimli yurttaşın hayatını kaybettiği silahlı saldırıdan geriye, panik içinde kaçışan insanların eşyaları, duvar ve oturaklara isabet eden kurşunların izleri ve büyük bir tedirginlik kaldı. DAİŞ tarafından üstlenen saldırı hakkında başlatılan soruşturmaya jet hızıyla gizlilik ve yayın yasağı kararı getirildi, gözaltı sayısı 51’e yükseldi. Yakalandığı açıklanan biri Rus, diğeri Tacikistanlı iki kar maskeli saldırganın kiliseye, üstelik kameraların gördüğü bir açıdan elini kolunu sallayarak girmesi ise soru işaretlerine neden oldu. ANF’ye konuşan kilisenin avukatı Afşin Hatipoğlu, güvenlik zafiyetine dikkat çekerek, “Normalde ayinlerde sık sık polis olur ama saldırı günü yoktu” diye konuştu.

‘ELLERİNİ KOLLARINI SALLAYARAK KİLİSEYE GİRDİLER!’

Soruşturma hakkında verilen gizlilik kararı nedeniyle edindikleri bilgilerin kısıtlı olduğuna işaret eden Hatipoğlu, saldırının IŞİD tarafından gerçekleştirildiğinin kesinleştiğini ve saldırganların yabancı uyruklu olduğunu belirtti. Kar maskeli iki saldırganın yaya olarak kiliseye geldiğini anlatan Hatipoğlu, “Ellerini kollarını sallayarak kar maskeleriyle girmişler kiliseye. Kamera kayıtlarında birkaç dakika yüzleri kapalı biçimde yürüdükleri belli. Ya fark edilmediler ya da fark edenler umursamadı. Kiliseye giriyorlar ve bir yurttaşın başına silah kabzasıyla vuruyorlar. Daha sonra da ateş açıyorlar, silah tutukluk yapınca da kaçıyorlar. Silahtan 6 kurşun çıkıyor, üçü ateşlenmiş, üçü ateşlenmemiş” dedi.

‘ORADA POLİS OLMASI İCAP EDERDİ!’

Güvenlik zafiyetine dikkat çeken Hatipoğlu, “Burada bir ihmal var. Kilisede bir güvenlik noktası var ve orada bir polisin olması icap ederdi. Normalde ayinlerde sık sık polis olur ama saldırı günü yoktu. Sorduğumuzda, mobil olarak devriye gezdiklerini söylediler. Orada olsalardı bu saldırı önlenirdi. Saldırıdan sonra yoğun güvenlik önlemi alındı ama iş işten geçti” diye konuştu.

'SALDIRI GÜNÜ POLONYA BAŞKONSOLOSU DA AYİNDEYDİ'

Saldırının olduğu gün Polonya İstanbul Başkonsolosunun da eşi ve iki çocuğuyla Pazar ayininde olduğuna ve işin ilginç yanı, saldırganların Türkiye’ye araç ile Polonya’dan geldiğinin ortaya çıktığına dikkat çeken Hatipoğlu, “Gelen bilgilere göre saldırganlar Polonya’dan Türkiye’ye giriş yapmış. Saldırı günü Pazar ayininde Polonya Başkonsolosu da vardı. Bize verilen bilgi, IŞİD’in Türkiye’de uzun süre sonra böyle bir eylem yaptığı yönünde. Muhtemelen bir veya birçok mesaj vermek istiyor olabilirler. Bu hususların araştırılması lazım” dedi.