Avukat Arricale: Tecrit yasa dışıdır

İtalya’daki Demokrasi için Araştırma Merkezi üyesi hukukçulardan Michela Arricale, tecridin her türlü ulasal ve uluslararası yasallığın dışında olduğunu söyledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin son bulması için 9 Ekim’de başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesine, İtalya’daki Demokrasi için Araştırma Merkezi üyesi hukukçu Michela Arricale de destek verdi. 


Uluslararası Hukuki Müdahale Grubu Eşbaşkanı da olan avukat Michela Arricale, “Açıkça her türlü ulusal ve uluslararası yasallığın dışında, Uluslararası Ceza İnfaz Hukuku ilkelerinin ihlalidir,  Öcalan'ın tecridinden bahsetmek için Avrupa Konseyi düzeyinde yeni bir kelime bile icat edilmesi gerekir” dedi. 

MODERN HUKUK KURALLARINA AYKIRI

Uluslararası kurumların İmralı’da sürdürülen tecride ilişkin sessizliğini eleştiren avukat Michela Arricale, CPT’nin İmralı raporunu açıklamama tavrına ilişkin “Sözlü ifade edemezsiniz, tebliğe gidersiniz, çünkü bu kadar uzun bir süre haber gelmemesi ve haber alınamaması bizi egemenlerin tüm vatandaşları üzerinde yaşam ve ölüm gücüne sahip olduğu günlere geri götüren bir hukuk kuralına yol açar. Bu durum, modern hukuk ilkeleri ile açıklanamaz. İmralı tecridi, modern demokratik hukuk kurallarına kesinlikle aykırıdır” şeklinde konuştu. 

CPT’ye baskı uygulayacaklarını belirten avukat Arricale, şunları söyledi: “Şu anda uluslararası alanda Avrupa Konseyi'ndeki Avukatlar Birliği düzeyinde yapmaya çalışıyoruz. CPT en azından gizli tuttukları raporu açıklamalı. Mevcut tutukluluk koşullarını sorguladıklarında hem Abdullah Öcalan hem de İmralı’daki diğer üç siyasi mahkuma ve avukatlarına her zaman ne yapabileceğimizi göstermeli ve bu kurumsal ve yargısal bağlamlarda hareket etmeliyiz.”

EYLEMDE BULUNMALIYIZ

Uluslararası Hukuki Müdahale Grubu Eşbaşkanı avukat Michela Arricale, Öcalan’ın özgürlüğü için uluslararası hukuksal standartların doğru yorumlanması gerektiğine işaret ederek, şunları ekledi: “Başkan’ın derhal serbest bırakılmasına yol açacak uluslararası standartların doğru yorumlanması için eylemde bulunmaya çalışmalı ve onun yanında yer almalıyız. Bu bizim şu anki mücadelemizin özüdür. Bu mücadele de hem ülke içinde hem de Avrupalı ilerici avukatlar düzeyinde olacaktır.”