Avukat Ebru Timtik mezarı başında anıldı

Avukat Ebru Timtik, adil yargılanma talebiyle yaptığı ölüm orucu direnişinde hayatını kaybetmesinin 3. yıl dönümünde meslektaşları ve yoldaşları tarafından Gazi Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı.

Türkiye’de ihlal edilen adil yargılanma hakkı talebiyle yaptığı ölüm orucunu direnişinin 238. gününde hayatını kaybeden Avukat Ebru Timtik, meslektaşları, müvekkilleri ve yoldaşları tarafından Gazi Mezarlığı’ndaki mezarı başında anıldı. “Ebru Timtik ölümsüzdür” pankartının açıldığı anmada, Timtik’in mezarı başına avukat cüppesi ve karanfiller bırakıldı. Ebru Timtik ve devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Sekreteri Ezgi Önalan konuştu.

DÜNYADA AVUKATLARIN NASIL ADALETSİZCE YARGILANDIĞINI ÖĞRENDİ

Bugün Ebru Timtik’i yaşamını yitirişinin 3. yılı olduğunu anımsatan Önalan, “3 yıl önce onun 38 kilo kalmış bedenini omuzladık ve vasiyet ettiği gibi annesiyle kavuşturduk” dedi. Ebru’nun ve Aytaç’ın adil yargılanma hakkı direnişinin bütün dünyada yankısını bulduğunu hatırlatan Önalan, dünyadan 2 milyon avukatın, avukatların nasıl adaletsizce yargılandıklarını öğrendiğini ve bu haksızlığa karşı durduğunu vurguladı.

HAYATINI ADALET MÜCADELESİNE ADAMIŞTI

Ebru Timtik’in "Adaletsizliğe karşı hiçbir şey yapamıyorsan hiç olmazsa beddua et" sözünü hatırlatan Önalan, şunları kaydetti: “Ebru’ya sadece konuşmak yetmezdi. Ebru, hayatını adalet mücadelesine adamıştı. Adaletsizlik kendisine yöneldiğinde de susmayacağını, öylece durmayacağını hepimiz biliyorduk. Faşizm, ömründen 13 seneyi istiyordu. Haksız yere değil 13 senesini, 13 gününü bile vermeyeceğini biliyorduk. Önce hakkında verilen tahliye kararının aynı gün geri alınarak tutuklanmak istenmesine karşı direndi. Tutuklanmasından sonra ise adalet talebiyle ölüm orucunda olan müvekkillerinin açlıklarına ortak oldu. 5 Nisan Avukatlar Günü’nde ise Aytaç'la beraber direnişlerini ölüm orucu halinde sürdürmeye karar verdiler. Biz, 238 gün boyunca çalmadık kapı, Ebru’yu anlatmadığımız kişi bırakmadık. Ebru bütün sözlerin çok üzerinde 238 gün boyunca canıyla konuştu. Ebru’nun bedeni 38 kilodan çok daha ağırdı. Her türlü adaletsizliği yapabileceklerini ve kimsenin buna karşı duramayacağını zannedenlerin yüzlerine vurulmuş ağır bir tokattı.”

HATIRASI RÜZGARDA DAĞILIP GİTMEDİ, O HEP YANIMIZDA

3 sene içinde Ebru Timtik’in hatırasının rüzgarda dağılıp gitmediğini vurgulayan Önalan, 3 senedir ziyaret ettikleri her direniş alanında onunla birlikte olduklarını ifade etti. İhmaller nedeniyle 50 bini aşkın insanın kaybettiği deprem bölgelerine onunla birlikte gittiklerini kaydeden Önalan, “Yürek yangınıyla koştuk deprem bölgesine, tıpkı Ebru’nun yapacağı gibi. 3 senedir onun adına adil yargılanma hakkı ödülü veriyoruz. Adı dünya halklarının belleğinde adaletle birlikte hak ettiği yerde duruyor” dedi.

BU DOSYANIN EZBERE ONAMA KARARIYLA KAPATMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ!

Bu 3 sene içinde tutsak olan meslektaşlarının ise mahkeme salonlarında gerçekleri söylemeye devam ettiğini hatırlatan Önalan, “Meslektaşlarımıza mesleki faaliyetleri gerekçe gösterilerek ve sahteliği kanıtlanmış delillerle onlarca yıl hapis cezası verildi. Bu davayı 3 sene önce dünya halkları mahkûm etti. Ebru, bu davanın dünya halkları nezdinde beraat hükmünü canıyla yazdı. Biz tutsak meslektaşlarımızın özgürlüğünü istemeye devam ediyoruz. Bu dosyanın ezbere onama kararlarıyla kapatılmasına izin vermeyeceğiz. Bütün meslektaşlarımızı tutsak avukat arkadaşlarımızı sahiplenmeye çağırıyoruz” dedi.

“Ebru Timtik ölümsüzdür” sloganının atıldığı anmada, Avukat Ebru Timtik’in sevdiği türküler seslendirildi.