‘Bakanlık uyuz ilacını tedarikle yükümlü’

HEDEP Bitlis Milletvekili Hüseyin Olan, özellikle deprem bölgesinde artan uyuz vakalarına işaret ederek, “Sağlık Bakanlığı ilaçlara erişimi sağlamakla yükümlüdür” dedi.

Depremzedelerin yaşadığı yerlerde, çadır ve konteyner kentlerde gündelik yaşam sürdürülebilir hale getirilmedikçe, şartlar iyileştirilmedikçe salgın hastalık tehlikesinin devam edeceğini belirten HEDEP Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, “İnsanların yaşam koşulları düzeltilmediği sürece salgın hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır" dedi. 

Urfa Tabip Odası'nın uyuz vakalarında büyük bir artış yaşandığını açıklamasının ardından salgın tehlikesi tartışılırken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye genelinde uyuz vakalarındaki artış oranını yüzde 7 olarak açıkladı. Koca'nın gerçeği yansıtmayan açıklamasından sonra ise İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel Sekreterliği, iki aydır uyuz tedavisi gören ancak iyileşme sağlanamayan hastaların olduğunu ve uyuz vakasına rastlamadıkları tek bir gün olmadığı bilgisini paylaştı. İstanbul'dan sonra vakaların en fazla görüldüğü yerler ise 6 Şubat depremlerinde büyük yıkıma uğrayan ve hala temiz suya ulaşım sorunu yaşanan Hatay, Mereş, Semsûr, Dîlok ve Meletî. 

SGK’NINKİ GERİ ÖDEME KAPSAMINDA DEĞİL

Kendisi de eczacı olan Vekil Hüseyin Olan, hastalığın tedavisinde etkili olan ilaçların SGK'nın geri ödeme kapsamında yer almayan pahalı ilaçlar olduğunu ve insanların bu ilaçları alacak güçleri olmadığı için etkili bir tedavi göremediğine dikkat çekti. Olan, "Parti heyetimizle deprem bölgelerine yaptığımız ziyaretlerde hijyen koşullarının ne kadar kötü olduğuna bire bir şahit olduk" dedi.

BÜYÜK TEHLİKE POTANSİYELİ TAŞIYOR

Uyuz hastalığının doğrudan hijyen koşullarıyla alakalı olarak ortaya çıkan bulaşıcı bir deri hastalığı olduğuna ve etkili bir tedavi için temiz sudan ilaca, barınmadan beslenme koşullarına kadar birçok faktörün önem arz ettiğine dikkat çeken Olan, deprem bölgelerinde bu şartların bulunmamasından kaynaklı hem hastalığın yayılma hızının arttığını hem de tedavi süresinin uzadığını belirtti. Kış mevsimiyle birlikte çadır ve konteyner kentlerde kalan depremzedeler için yaşam şartlarının daha da zorlaşacağına işaret eden Olan, kalabalık ve hijyen koşullarının sağlanamadığı yaşam alanlarının salgın hastalıklar açısından büyük bir tehlike potansiyeli taşıdığını belirtti.

KOŞULLAR DÜZELTİLMEDİKÇE SALGIN KAÇINILMAZ

İktidarın bulaşıcı hastalık durumlarını olabildiğince gizlemeye çalıştığını, ancak vaka sayılarındaki artışın buna müsade etmeyecek düzeye geldiğinde kabul ettiklerini vurgulayan HEDEP Bedlîs Milletvekili Hüseyin Olan, şöyle konuştu: “Özellikle deprem bölgelerinde büyük bir hareketlilik var. Başka şehirlere giden gelenler ve deprem bölgesindeki illerde çalışma yürütenler var, işçiler var, teknik ekipler var. Dolayısıyla salgın hastalıklar 81 ile yayılıyor. Depremin etkilediği bölge çok büyük ve bu bölgeye sürekli giriş çıkışlar var. Depremzedelerin yaşadığı yerlerde, çadır ve konteyner kentlerde gündelik yaşam sürdürülebilir hale getirilmedikçe, şartlar iyileştirilmedikçe bu tehlike olacaktır. İnsanların yaşam koşulları düzeltilmediği sürece salgın hastalıkların ortaya çıkması kaçınılmazdır. Bakanlık insanların tedavide etkili ilaçlara erişimini sağlamakla yükümlüdür. Bu sorunlara dair yürütmekte olduğumuz bir çalışma var. Hem Sağlık Bakanlığını hem Çalışma Bakanlığını görevlerini yapmaları için zorlayacağız."