Balıkesir ve İzmir’deki cezaevlerinde yoğun hak ihlalleri

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları Balıkesir ve İzmir’deki cezaevlerinde tutsaklarla görüştükten sonra, bu cezaevlerindeki hak ihlallerini sıralararak, çözüm bulunmasını istedi.

CEZAEVLERİ

ÖHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Özcan Sarıoğlu ile avukat Mehmet Selahattin Timur, Balıkesir Kepsut ve Burhaniye ile İzmir Kırıklar ve Şakran cezaevlerindeki tutsaklarla görüştü. 

Cezaevi idareleri ve tutsak yakınlarının derneklerine yoğun hak ihlallerinin bildirilmesi üzerine gerçekleştirilen bu ziyaretler sırasında tutsaklar maruz kaldıkları hak ihlallerini anlatarak çözüm bulunmasını istedi. 

Bu hak ihlalleri arasında sağlık haklarının engellenmesi, kelepçeli muayeneye, koğuş baskınları ve ihtiyaçların karşılanmaması da var. 

Tutsakların aktardığı ihlallerden bazıları şöyle:

BURHANİYE 

* Burhaniye Cezaevi'nde görüşçüler 'taciz’ edilerek arama yapılıyor. Cezaevi Müdürü tutsaklara ayakta sayım dayatıyor. 

* KAOH hastası Ubeydullah Yılmaz, hastalığı nedeniyle geceleri nefes alamıyor. Oksijen cihazı için yapılan başvuruya yanıt verilmiyor. 

* Mahsum isimli bir tutsak geçirdiği bir ameliyat sonucu omuzlarından kuvvet kaybı yaşıyor. Fizik tedavi alması gerekiyor, ancak izin verilmiyor. 

* Tutsaklar, cezaevlerinde yaşadıkları sorunları Meclis ve milletvekillerine gönderdiğinde Adalet Bakanlığı'ndan cezaevi idaresi aranarak, mektupların neden gönderildiği üzerine tepki gösteriliyor. 

* Burhaniye Devlet Hastanesi'nde göz, fizik ve diş doktorları tutsaklara kelepçeli muayene dayatıyor. Bir göz doktoru bilinçli olarak tutsaklara büyük numaralı gözlük yazıyor.

* Yaşam malzemelerine keyfi olarak el konuluyor.

KEPSUT 

* Kepsut Kapalı Cezaevi'nde tutsaklar yaşadıkları hak ihlallerine karşı Meclis İnsan Hakları Komisyonu’na defalarca başvuru yaptıklarını, ancak akıbetine dair bilgi alamıyor.

* 2020 yılından beri yüzlerce kitaba el konuldu. Odalarda bulunan çalışma masalarının sayısı çok azaltıldı. Kantin fiyatları oldukça fahiş miktarlarda.

* Tutsaklar uzun süredir revire götürülmüyor. 

İZMİR 

* İzmir 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde koğuşlara sıklıkla baskın yapılarak, tüm eşyalar dağıtılıyor. 

* Şakran Kadın Kapalı Cezaevi'nde tutsaklar yaşadıkları hak ihlallerine karşı Cezaevi Müdürü ile Haziran ayından beri görüşemiyor. Burada da tutsaklara hastane nezarethanesinde kelepçe takılıyor. 

* Ağır hasta tutsak Fatma Özbay, hastanede kelepçeli muayene edildiği için, tedavisi sağlıklı yapılamıyor. 

* Şakran 2 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi müdürü tutsaklara tek tek görüşme talebini dayatıyor.  

* Konak Diş Hastanesi’nde Ali tetik ve Ramazan Atabey isimli tutsaklar kelepçeli muayene edildi. Yeşilyurt Devlet Hastanesi de Mehmet Kutli ve Mahfuz isimli bir tutsakta kelepçeli muayene edilmek istendi. Ancak tutsaklardan Kutli, kelepçeli tedaviyi kabul etmediği için muayene olmadan cezaevine gönderildi. 

* Özellikle Konak Diş Hastanesi ve Şehir Hastanesi kelepçeli muayene dayatıyor."