Batur: Direnişimiz tüm işçilere örnek ve umut oldu!

Fernas işçilerinin öncülüğünde direndiği ve kazandığı Bağımsız Maden-İş’in Örgütlenme Uzmanı Mert Batur, “İşçiler bu direnişle bir araya gelip kararlı dururlarsa bütün patronlarla masaya oturup haklarını alabileceklerini öğrendi” dedi.

FERNAS DİRENİŞİ

AKP’li Milletvekili Ferhat Nasıroğlu’na ait Fernas Madencilik’te toplu ölüm riski tehlikesi taşıyan çalışma koşullarına karşı sendikalı oldukları için işten atılan maden işçilerinin Bağımsız Maden İşçileri öncülüğünde yürüttüğü direniş zaferle sonuçlandı. “Ya çözüm ya ölüm” diyerek Soma’dan çıktıkları yolda, yağmur soğuk demeden tüm gözaltı ve engellemelere rağmen Ankara Kurtuluş Parkı’nda yalınayak direnen maden işçileri, son olarak açlık grevine girmişti. Tüm talepleri kabul edilen madencilerin öncülüğünde direndiği Bağımsız Maden-İş‘in Avukatı ve Örgütlenme Uzmanı Mert Batur, ANF’ye müzakere sürecini anlattı.

‘AÇLIK GREVİYLE MÜZAKERE YOLU AÇILDI’

Maden işçilerinin açlık grevine girmesiyle müzakere yolunun açıldığını belirten Mert Batur, “AKP’li Fernas Madencilik patronu Ferhat Nasıroğlu mecliste basın toplantısı yapıp, ‘Biz işçilerle 10 dakikada oturup çözeriz’ dedikten sonra beş kişilik işçi heyeti oluşturup Fernas Holding’in yönetim merkezine gönderdik. Ama yetkili biri olmadığı için görüşme gerçekleştirilemedi. Ertesi gün DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, AKP Grup Başkanı Abdullah Güler ve Ferhat Nasıroğlu bir görüşme gerçekleştirdiler ve Sırrı Süreyya Önder’in çağrısıyla yapılan bu görüşme sonucunda işçilerin talepleriyle ilgili bir müzakerenin yolu açıldı” dedi.

‘TÜM TALEPLER KABUL EDİLDİ’

Soma’ya döndüklerinde başlayan müzakerelerin iki gün sürdüğünü belirten Batur, bu sürecin sonunda tüm taleplerin kabul edildiğini dile getirdi. Batur şöyle konuştu: “İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği önlemleri konusunda madende 4 Ekim 2024 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teftişinde tespit edilen eksikliklerin giderileceği sözü verildi, sendikal faaliyet nedeniyle işten atılan sendika yöneticisi Erdinç Demirtaş‘ın tazminatları ödendi, işten atılan işçiler işe iade edildi, ücretlere Soma ortalaması gözetilerek zam yapıldı ve Ocak 2025’ten itibaren bu zam geçerli olacak. Anlaşmaya göre, Fernas Holding’in ortağı olduğu DEFAŞ Madencilik’teki ücretler bire bir emsal kabul edilecek. Mesai çalışmaları, hafta tatillerinde çalışma, bayram tatillerinde çalışma ücretleri de DEFAŞ’taki ile aynı seviyeye getirildi. İşçiler banka promosyonlarını da alacaklar ve sendikalı olarak çalışmaya devam edecekler.”

‘İŞÇİLER BİR ARADA VE KARARLI OLURSA HAKLARINI ALABİLECEKLERİNİ ÖĞRENDİ’

53 günlük direniş boyunca çok zorlu bir süreçten geçtiklerini, haftalar boyunca hiç muhatap bulamadıklarını hatırlatan Batur, “Burası henüz bir sendikanın yetkili olmadığı, bizim de işverenle henüz karşı karşıya gelmediğimiz bir iş yeriydi. Diğer bütün iş yerlerinde benzer süreçleri yürütmüştük ve kazanmıştık işçilerle beraber. Burası tek kalmıştı, burayı da kazanmış olduk” dedi. Bu direnişin hem patron ve yönetim kurulunun nitelikleri açısından hem de işçilerin madenci olması açısından çok özellikli bir direniş olduğunu ifade eden Batur, bu direnişin bütün işçi sınıfının aynı cesaretle ve aynı dirençle hareket ederse kazanabileceğinin çok iyi bir örneği olduğunu vurguladı. Bu direnişin hem Soma havzası hem de diğer işçi direnişleri için bir umut olduğunu kaydeden Batur, “İşçiler eğer bir araya gelirse ve kararlı olursa, bütün patronlarla masaya oturabileceğini, haklarını alabileceğini öğrendi” dedi.