GÖRÜNTÜLÜ

Bêrîtan Nûrhak Çiya için Luzern’de taziye kuruldu

23 Haziran'da Botan'da şehit düşen Gabar Eyalet Komutanlığı üyesi Sultan Dağ (Bêrîtan Nûrhak Çiya) için İsviçre'nin Luzern kentinde taziye kuruldu.

Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde kurulan taziyeye Bêrîtan Nûrhak Çiya'nın ailesi, KOMAW temsilcileri ile çok sayıda Kürdistanlı katıldı.

Bêrîtan Nûrhak Çiya şahsında Kürdistan Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunan taziyede kurumlar adına konuşmalar yapıldı.

Şehit Aile Kurumu (KOMAW) adına konuşan Fatma Tören aileye başsağlığı dileyerek

"Başta Önderliğimizin ve dağlarda direnen gerillamızın başı sağolsun. Şehitlerimiz bizim onurumuzdur. Onlar unutulmazdır. Onları unutmamak için her daim anacağız. Ölene kadar unutmayacağız. Her daim arkalarında olup onları savunacağız. Bakın görüyorsunuz onların verdiği mücadele ile bugün varlığımıza, dilimize, kimliğimize, toprağımıza sahip çıkabiliyoruz. Bizlere çocuklarımıza halkımıza reva görülen bu soykırımcı faşist düzene karşı şehitlerimizin mücadelesine ve anılarına sahip çıkmayı sürdüreceğiz" dedi.

Fatma Ananın ardından 14 Mart 2011'de Güçlükonak'ta şehit düşen Bêrìtan Nûrhak Çiya'nın ismini aldığı Halit Dağ'ın (Nurhak Çiya) kızı Sidar Dağ aile adına konuştu. Sidar Dağ şu konuşmayı yaptı: "Heval Meté'mi şahadetinden önce görme fırsatım oldu. Onu ilk gördüğümde ona hala demiştim. Onun bana cevabı 'Bana heval de' oldu. O benim 'Heval Meté'mdi. Bizler için 2002'de yüzünü özgürlüğe dönerek 2024'e kadar savaşarak umudumuz olmayı sürdürdü. O babamızın intikamını almak için çıktığı özgürlük yolunda şahadete ulaştı. Heval Metém adına layık bir şekilde savaşmak istediğini söylerdi. Adının hakkını layıkıyla vererek şehit düştü. Bizler ailesi, hevalleri olarak var olduğumuz sürece onların izinden gitmeyi sürdüreceğiz."

Taziyede son olarak Kürt siyasetçi Zagros Baz söz aldı. Siyasal süreç değerlendirmesi yapan Zagros Baz şunları söyledi: "Faşist Türk devletinin Botan bölgesine özgürlük hareketinin , Apocuların girmemeleri adına elinden geleni yapmalarına rağmen Bêrîtan Nurhak Çiya bu bölgenin komutanı olmuş burada fedaice savaşmıştır. Bêrîtan Nurhak Çiya gibi Apocu ruhla fedaice savaşan kahramanlar sayesinde bugün Botan'da Kürt halkı kendi varlığını sürdürebilmektedir."

Taziyede hazırlanan sinevizyonun gösterimi yapıldı. Sık sık 'Şehid Namırın' sloganlarının atıldığı sinevizyon gösterimi sonrası aile tarafından saat 18.00'e kadar taziyeler kabul edildi.