BM: Arash Sadeghi'i ve hasta tutsaklar serbest bırakılmalı

BM yetkilileri İran’da cezaevinde bulunan insan hakları savunucusu Arash Sadeghi'nin kötüleşen sağlık durumundan duydukları endişeyi dile getirerek, Sadeghi'nin ve diğer ağır hasta tutsakların derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu.

İnsan haklarını konusundaki çalışmaları nedeniyle birçok kez tutuklanan ve hapse atılan Arash Sadeghi, 20 Ekim 2022 tarihinde bilinmeyen nedenlerle tekrar tutuklandı. Sadeghi, Evin Cezaevi'nin 209 numaralı koğuşu olarak bilinen İstihbarat Bakanlığı'na ait bir gözaltı merkezinde tutuluyor. Sadeghi'nin sekiz saat boyunca sorgulandığı ve güvenlik görevlileri tarafından baskıya maruz bırakıldığı bildirildi.

Kemik kanseri olan Arash Sadeghi’nin Ekim ayında tutuklanmasından bu yana ihtiyaç duyduğu bazı ilaçlarkendisine verilmedi.

Sadeghi ilk kez 2009 yılında tutuklanmış ve o tarihten bu yana birçok kez gözaltına alınıp tutuklanmıştı. 2013 yılında ulusal güvenlik suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Önceki tutuklamalar sırasında Arash Sadeghi, özellikle eşinin keyfi olarak gözaltına alınmasını ve kendi kötü gözaltı koşullarını protesto etmek için açlık grevi yapmıştı.

Sadeghi, beş yıl altı ay hapis cezasını çektikten sonra ancak Mayıs 2021'de Karaj'daki Rajaei Shahr cezaevinden serbest bırakıldı.

BM yetkilileri Sadeghi başta olmak üzere İran’da cezevlerinde bulunan ağır hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

BM uzmanları, "İran'daki gözaltı merkezlerinde işkence ve kötü muamele yapıldığına dair dikkatimize sunulan çok sayıda iddia göz önüne alındığında, özellikle kritik tıbbi bakımdan mahrum bırakılanlar olmak üzere, tutuklular için geri dönüşü olmayan sağlık sonuçları potansiyelinden endişe duyuyoruz" dedi.