Caputo: Abdullah Öcalan'ın fikirlerini yaymalıyız

Gazeteci-yazar Giovanni Caputo, Kürt Halk Önderi’nin maruz kaldığı tecride vurgu yapmak kadar fikirlerinin yayılması için çaba göstermek de gerektiğini vurguladı.

İtalyan gazeteci-yazar Giovanni Caputo, Türk devletinin ağırlaştırılmış tecrit uyguladığını, İtalya’nın da tecritten sorumlu olduğunu söyledi.

Antonella De Biasi ve Kemal Chomani ile birlikte İtalyanca “Curdi” (Kürtler) kitabının yazarlarından Giovanni Caputo, ANF’ye konuştu. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 1998’de Roma’ya geldiğini hatırlatan Caputo, İtalya’dan çıkması sonrası tutuklanmasının kendileri için korkunç olduğunu belirtti. Caputo, şunları söyledi: “Şoke edici bir sürprizdi. Bizim için  önemli bir kişiydi ama hükümetimiz gitmesine büyük ölçüde izin verdi. Bu da tezat oluşturuyordu. Ondan sonra hapishanedeki durumu da korkunçtu. 1999’dan beri İmralı’da, tecrit altında ve 30 aydan fazladır haber yok. İnsan haklarının ağır bir ihlali söz  konusu.”

CPT RAPORUNA ŞİMDİ İHTİYACIMIZ VAR

Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'nin (CPT) Türk devletinin ağırlaştırılmış tecrit pratiği konusundaki tavrına tepki gösteren Giovanni Caputo, CPT’nin İmralı raporunu yayımlaması gerektiğini vurguladı. Yazar Caputo, şöyle devam etti: “Avrupa kurumlarını, örneğin Avrupa Konseyi'ni, CPT’yi düşünüyorum. Oraya gidiyor, bir rapor hazırlıyor ama devlet isterse yayımlayabiliyor. 50 yıl sonra mı bu belgeyi okuyabileceğiz? O zaman bu boşa gitmiş olacak. Bu rapora şimdi ihtiyacımız var. İmralı'da tam olarak neler olduğunu bilmek için bu raporun şimdi yayımlanmasına ihtiyacımız var.”

BM, AB ve üye devletlerin tecrit konusunda ekonomik çıkarları doğrultusunda davrandığını söyleyen Caputo, Türk devletinin mülteci, enerji, gaz ve malların transferini koz olarak kullandığını belirtti. Giovanni Caputo, “Bu yüzden tavır sergilemiyorlar ve bu üzücü hatta trajik bir durum” dedi. 

İTALYA DA SORUMLU

İtalya’nın da devlet olarak tecritten sorumlu olduğunu vurgulayan Caputo, şöyle konuştu: “O zamanki hükümetimiz de bu duruma katkıda bulundu. Onun buradan gitmesine izin vermeseydik burada olabilir ve siyasi sığınma talebinde bulunabilirdi. Aslında Roma'daki bir İtalyan mahkemesinden bunu elde etti ama artık çok geçti. Dolayısıyla devlet olarak sorumluyuz. Halk olarak onunla dayanışma içindeyiz ve açıkçası ben bunların ilkiyim.”

FİKİRLERİNİ YAYMAK DA ÖNEMLİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 1999’dan beri ağırlaştırılmış tecride, ağır insan hakları ihlallerine rağmen düşünce sistematiğinin çok iyi olduğunu belirten Giovanni Caputo, bunun yazdıklarında da görüldüğünü söyledi. Kürt Halk Önderi’nin maruz kaldığı tecride vurgu yapmak kadar onun fikirlerinin yayılması için çaba göstermek gerektiğini belirten Giovanni Caputo, şunları dile getirdi: “Bence şu anda tecrit ediliyor, tecrit devam ediyor demek yeterli değil, aynı zamanda onun fikirlerini ve bilgisini elimizden geldiğince yaymak da önemli. Çünkü izole edilmiş olsa bile düşünmeye, yazmaya, halkı hakkında fikirler üretmeye devam ettiğini söylemek önemli. Kendisi bu korkunç durumda bile halkını terk etmiyor. Bence bu çok önemli.”