‘Cezaevlerinde infaz yakmalara son verilsin’

Adana Kürkçüler Kampüs Cezaevi önünde bir araya gelen siyasi parti ve sivil toplu örgütleri temsilcileri, tecridin bir an önce sonlandırılmasını isteyerek, herkesi ihlallerin sonlandırılması için mücadele etmeye çağırdı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Adana İl Örgütü, "Cezaevlerinde infaz yakmalara son, siyasi tutsaklara adalet" sloganıyla Adana Kürkçüler Kampüs Cezaevi önünde eylem yaptı.

Açıklamaya, Barış Anneleri, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP),  Adana  Akdeniz Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AYKAY-DER) yöneticileri katıldı.

Açıklamanın yapılacağı noktaya kadar, "Cezaevlerinde yaşanan tecrit sistemine ve hak ihlallerine son" pankartıyla yürüyen kitle, sık sık, "Siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Bijî berxwedana zindana" ve "Bijî berxwedana İmralı" sloganlarını attı.

‘TECRİT SONLANDIRILSIN’

Açıklamayı yapan DEM Parti Adana İl Eşbaşkanı Seyfettin Aydemir, her geçen gün hapishanelerde tutsaklar üzerindeki baskıların arttığını, uygulanan baskıcı politikalar nedeniyle hak ihlallerinin derinleştiğini belirtirken, İdari ve Gözlem Kurullarının Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik kapsamında tutsakların "keyfi olarak" infazlarının ertelendiğine işaret etti.

Tutsakların tecrit içinde tecrit yaşadığını, en temel haklardan yoksun bırakıldığını ifade eden Aydemir, "İmralı Ada Hapishanesi'nde süregelen mutlak iletişimsizlik hali, haksız disiplin cezaları, sudan gerekçelerle reddedilen aile ve avukat görüşme talepleri ile ortaya çıkan tecrit hali bunun en tipik örneğini oluşturmaktadır. Bir an önce tecrit sonlandırılmalıdır" diye konuştu.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Herkesi hak ihlallerinin sonlandırılması için mücadele etmeye çağıran Aydemir, "Hapishanelerde mahpuslara yönelik temel hakları sınırlayıcı ve ihlal edici keyfi ve hukuk dışı uygulamalardan derhal vazgeçilmeli. Hukuka aykırı fiilleri gerçekleştiren kamu görevlileri hakkında etkin soruşturma mekanizmaları işletilmelidir" dedi.

Açıklama 5 dakikalık oturma eylemi ile son buldu.