Cumartesi Anneleri bu hafta da geri adım atmadı

Saldırı ve abluka karşısında geri adım atmayan Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, eylemini sürdürdü.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanıp cezalandırılması için Cumartesi Anneleri'nin, Galatasaray Meydanı’nda yapmak istediği 971. hafta eylemi polis tarafından keyfi olarak engellenmeye çalışıldı. Ellerinde karanfillerle meydana gelen kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları, polis ablukası altına alındı. Basın mensupları zorla alandan çıkarılırken, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) verdiği “Hak ihlali” kararının uygulanması için aylardır mücadele eden Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, bu hafta gözaltına alınmadı.

Polise tepki gösteren Cumartesi İnsanları’ndan Maside Ocak, "Bugün 12 yaşındaki Davut Altunkaya’nın annesinin isteği üzerine ben bu karanfili Galatasaray’a onun adına bırakmak istiyorum" dedi.

Eylemcilerin ısrarı sonucu kayıp yakını Maside Ocak, elindeki karanfilleri meydana bıraktı. Cumartesi Anneleri/İnsanları daha sonra bölgeden ayrıldı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları eylemin ardından İHD İstanbul Şubesi’nde açıklama yaptı.

Maside Ocak, "Bugün ailelerin isteğini yerine getirebildiğimiz için omuzlarımızda biraz daha az bir yükle derneğe ulaştık. Haftalar sonra ilk defa gözaltına alınmadık" dedi.

 Ardından 29 Ekim-Kasım tarihleri arasında Mêrdîn Kerboran’da (Dargeçit) aralarında çocukların da olduğu gözaltında katledilen 7 kişi için açıklama yapıldı.
Açıklamada, aralarında Türk subay, uzman çavuş ve koruculardan oluşan 18 kişi hakkında dava açıldığı fakat tüm kanıtlara rağmen bu kişilerin 4 Temmuz 2022’de beraat ettirildiği vurgulandı.