Cumartesi Anneleri bu hafta da gözaltına alındı

Galatasaray Meydanı’na gelen Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları, bu hafta da kelepçelenerek işkenceyle gözaltına alındı.

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin yargılanıp cezalandırması için Cumartesi Anneleri, Galatasaray Meydanı’nda yapmak istedikleri 970. hafta eylemine polis yine saldırdı. Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararlarını hiçe sayan polis, eylem öncesi abluka altına aldığı Galatasaray Meydanı’na HEDEP Milletvekili Kezban Konukçu, HDP MYK üyesi Musa Piroğlu eşliğinde gelen kayıp yakınlarını ve insan hakları savunucularını çembere aldı. Basın darp edilerek alandan zorla çıkarılırken, Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları kelepçelenerek işkenceyle gözaltına alındı.

Zorla gözaltı araçlarına bindirilen 20’nin üzerinde eylemci gözaltı aracı içerisinden zafer işareti yaparak tepki gösterdi.

'NEFES ALMAMIZ İÇİN BU İKTİDARDAN KURTULMAMIZ GEREKİYOR'

İşkenceyi belgelemek isteyen HEDEP Milletvekili Kezban Konukçu da polis tarafından zorla alandan çıkarıldı. Keyfi uygulamaya tepki gösteren Konukçu, “İnsanların işkence görmemesi için kayıt altına alıyorum orada. Ben milletvekili olmama rağmen benim dokunulmazlığımın olmadığını söylediler. Kendilerinin dokunulmazlığı varmış, beni iterek takarak dışarıya çıkardılar. Sadece nefes alabilmek için bu iktidardan kurtulmamız gerekiyor” dedi.

 ANNELERİN EYLEMİNİ SAHİPLENDİLER

İnsan Hakları Derneği (İHD), birçok kentte Cumartesi Anneler ile dayanışma açıklamaları yaptı.

 Bu haftaki açıklamada 1991 yılında gözaltında kaybedilen Hüseyin Toraman’ın hikâyesi okundu.

 İHD Riha Şubesi, merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Eyleme İHD üyelerinin yanı sıra HEDEP Riha Milletvekili Ferit Şenyaşar, HEDEP ile DBP Riha il ve ilçe örgütlerinin temsilcileri ve  Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerinin temsilcileri katıldı.
Açıklamayı İHD Riha Şube Eşbaşkanı İsmail Tutal yaptı.

İHD Wan Şubesi de dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamayı İHD yöneticisi Yusuf Aydın okudu.

İHD Adana Şubesi'nin şube binasında da Şube Başkanı Yakup Ataş açıklama yaptı.

İHD, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD), Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Mersin Şubeleri, Özgür Çocuk Parkı’nda açıklama yaptı. Bu haftaki açıklamayı İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci okudu.

İHD Antalya Şubesi, Atalos Meydanı'nda açıklama yaptı. Ortak basın metnini İHD Antalya Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Avukat Ferdi Parim okudu.

İHD İzmir Şubesi, eski Sümerbank önünde basın açıklaması yaptı. Basın metnini İHD İzmir Şubesi Eşbaşkanı Zilan Gümüş okudu.