Cumartesi Anneleri’nin eylemine polis saldırısı: 26 gözaltı

İstanbul’da kayıpların akıbetini sormak için Galatasaray Meydanı’na yürümek isteyen Cumartesi Anneleri’nin eylemi bir kez daha polis saldırısına uğradı, 26 kişi gözaltına alındı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, gözaltında kaybettirilen ve katledilenlerin akıbetini sormak ve faillerinin yargılanması talebiyle bir kez daha Galatasaray Meydanı’na yürümek istedi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) “ihlal” kararına rağmen keyfi bir şekilde sürekli yasaklanan eylem bu hafta da polis engeliyle karşılaştı.

Eylemin 969’uncu haftasında Beyoğlu Kaymakamlığı’nın “yasak” kararı engellemeye gerekçe olarak gösterildi.

Bu haftaki eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) İstanbul milletvekili Cengiz Çiçek, Celal Fırat, Özgül Saki, Türkiye İşçi Partisi (TİP) milletvekili Ahmet Şık, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski milletvekili Musa Piroğlu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Eren Keskin gibi önemli isimler de katıldı.

HEDEP MİLLETVEKİLİ SAKİ POLİS TARAFINDAN EN ENGELLENMEYE ÇALIŞILDI!

Basın mensuplarının zorla alandan çıkarılırken, Cumartesi Anneleri’nin yanına gitmek isteyen HEDEP Milletvekili Özgül Saki de polis tarafından engellendi.

Bu keyfi uygulamaya, “ Suç işliyorsunuz, yargılanacaksınız” diye tepki gösteren Özgül Saki, daha sonra kayıp yakınlarının abluka olduğu alana alındı. Saki, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Gördüğünüz, yaptıkları zulmü. Ben şimdi arkadaşlarının yanına gidiyorum ama bu zulme izin vermeyeceğim. HEDEP milletvekilleri olarak söz veriyoruz. Tümü gösteren herkes adına söz” vurgusunda bulundu.

‘CUMARTESİ ANNELERİN ONURLU DURUŞU BU TOPLUMUN VİCDANIDIR!’

Cumartesi Anneleri ve insan hakları savunucuları bu hafta da kelepçelenerek gözaltına alınırken, tüm engellemelere rağmen polis ablukası altındaki Galatasaray Meydanı’na karanfilleri atan milletvekilleri, mücadelenin devam edeceğinin mesajını verdi.

Polis eyleme katılan 26 kişiyi ters kelepçeleyerek gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında Cumartesi Anneleri ve İnsanları da bulunuyor. 

Basına konuşan HEDEP Milletvekili ve HDK Eşsözcüsü Cengiz Çiçek, “ Her zamanki gibi Cumartesi Anneleri ve insanları gözaltında. Bu gayrı hukuk uygulamalarını protesto ediyoruz ve sadece şunu söylüyoruz; Cumartesi Anneleri’nin gözaltına giderken bile bu erdemli ve onurlu duruşu bu toplumun vicdanıdır, bu toplumun yüz akıdır. Bu toplum eğer gerçekten demokratik geleceğini kurtaracaksa o vapur, o erdemli, onurlu duruşu üzerinden kurtaracak. Bir kez daha direnişlerine saygıyla iniyoruz ve bu uygulamaları protesto ediyoruz” dedi. 

Cumartesi Anneleri, polis ablukasına tepki göstererek sosyal medya hesapları üzerinden açıklama yaptı.

Paylaşımda, "Kalkanlar yetmedi, bu sefer arkadaşlarımız gözaltı araçlarıyla ablukaya alındı. Abluka içinde yaşananlara hiç kimse tanıklık edemiyor. Endişeliyiz" denildi.

Öte yandan CHP Beyoğlu İlçe örgütünün iki gazeteci dışında diğer gazetecilere ayrımcılık uygulayarak Cumartesi Annelerin gözaltına alındığı alanı gören binasına almadı.