DAD'dan Kürt-Alevi öğrenciye ırkçılığa tepki

DAD, Kürt-Alevi öğrenciye yönelik ırkçılığı Ankara ve İzmir'de açıklama yaparak kınadı.

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Ankara Şubesi, Koç Üniversitesi yurdunda kalan Kürt ve Alevi öğrenciye yönelik sistematik ırkçı saldırıya düzenlenen basın toplantısı ile tepki gösterdi. Basın metnini Ana Fatma Cemevi Eşbaşkanı Melahat Teke okudu.

Teke, 2023 yılı içerisinde Kürtlere, Alevilere ve mültecilere dönük en az 208 ırkçı ve ötekileştirici saldırı yapıldığı bilgisini paylaşarak, "Tüm bunların izdüşümü olarak Koç Üniversitesi’nde yaşanan ve uzun bir süre kamuoyundan gizlenen kan dondurucu linç olayını da geç de olsa öğrendik” dedi.

Teke, üniversite yönetimine şu soruları yöneltti:

"Mağdur avukatının kamuoyuna açıkladığı; 'Alt ırksınız. İtlaf edilmeniz lazım. Köle olduğunuzu kabullenmelisiniz. İtaat etmek zorundasınız. Buradan gitmezsen seni öldürürüz' gibi nefret söylemleri ve takiben saldırıya uğrayan öğrencinin gözünün, yüzünün ve karnının parçalanması karşısında ne yaptınız? Size iletilen ses kayıtlarını nasıl değerlendirdiniz? Olayı kapatma yoluna mı gittiniz?"

İZMİR

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) İzmir Şubesi de Kürt-Alevi öğrenciye ırkçılığı basın toplantısı ile kınadı. Toplantıya DAD eş genel başkanları Kadriye Doğan ve Zeynel Kete de katıldı. Açıklamayı yapan DAD İzmir Şube Eşbaşkanı Nebat Çelik, iktidarın neo-ittihatçı politikaların sürdürücüsü olduğunu, kindar ve dindar nesil yetiştirme hedefiyle yürürlüğe koyduğu politikaların karşılık bulduğunu söyledi.

Nebat Çelik, Alevi ve Kürtlere yönelik saldırılara sessiz kalmayacaklarını söyledi.