DEM Parti halk oylaması gerçekleştiriyor

DEM Parti, Wan, Mêrdîn, Şirnex ve Serhat kentlerinde yerel seçimler için halk oylaması gerçekleştiriyor..

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), birçok kentte büyükşehir ve belediye eşbaşkan adayları ile meclis üyelerini belirlemek amacıyla halk oylaması gerçekleştiriyor.

 
WAN
DEM Parti, Wan ve Serhat kentlerinde büyükşehir, ilçe belediye eşbaşkanları, belediye ve il genel meclis üyelerini belirlemek için birçok merkezde sandıklar kurdu. Serhat’ın biri büyükşehir, 8 kenti ve 35 ilçesinde yaklaşık 35 bin kişi oy kullanacak. Sabah saatlerinde sandıkların kurulduğu salon, il ve ilçe binalarına akın eden halk, demokrasi şölenine öncülük ediyor.

 Halk oylamasının en kalabalık geçtiği kentlerden biri olan Wan’da 13 merkezde sandıklar kuruldu. 13 bin 500 kişinin oy kullanmasının beklendiği Wan’da, Kurdistan’ın en kalabalık delege sayının olduğu ilçelerinden biri olan Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde halk, Villa Park Düğün Salonu’nda bir araya geldi. Kar yağışına rağmen binlerce kişi, ilçenin mahallelerinden sandıkların kurulduğu salona gelmeye başladı. Divanın kurulması ve saygı duruşunun ardından aday adaylarına 5’er dakikalık konuşma süresi verildi.

 Oylama için salona gelen delegeler, partilerinin aldığı kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirterek, kendi adaylarını seçerek, belediyeyi gaspçı kayyumlardan kurtaracaklarını belirtti.

WAN'IN 6 İLÇESİNDE ERTELEME

Wan’ın 12 ilçesinde sandıklar kurulurken, Mîks’te ise (Bahçesaray) adaylar komisyon tarafından belirlenecek. Yine yoğun kar yağışı nedeniyle aday adayları ve delegelerin seçim bölgelerine ulaşamaması nedeniyle Qelqelî (Özalp), Serav (Saray), Bêgirî (Muradiye), Ebex (Çaldıran) ve Payîzava (Gürpınar) ilçelerinde ön seçim ileri bir tarihe ertelendi.

 Wan’da Rêya Armûşê (İpekyolu) ilçesinde Villa Park Düğün Salonu’nda 15 sandıkta oy kullanılırken, Tuşba’da ise Alyans Düğün Salonu’nda 5 sandık, Artemêt’te (Edremit) ise Masal Düğün Salonu’nda yapılan ön seçimde 6 sandıkta oy kullanıldı. Şax’ta (Çatak) ise ilçede bulunan kahvede bir sandık kurulurken, Elbak’da (Başkale) Kasaba Toplantı Salonu’nda 2 sandık kuruldu. Yine Westan’da (Gevaş) Halk Eğitim’de bulunan Vizyontele Salonu’nda bir sandıkta oy kullanıldı.

 
COLEMÊRG

Colemêrg merkeze bağlı Sümbül Mahallesi’nde bulunan Sefa Düğün Salonu’nda oy kullanma işlemleri için halk sabahın erken saatlerinde düğün salonuna gelmeye başladı.
Seçim için salonda 7 sandık kuruldu. Colemêrg Belediye eşbaşkan aday adaylarına 5 dakikalık tanıtımın ardından ön seçim başladı.

GEVER’DE ERTELENDİ

Gever'deki ön seçim ise ilçesinin Güngör Mahallesi'nde bulunan Tekçe Düğün salonunda gerçekleştiriliyor. HDP eski Colemêrg milletvekili Sait Dede, DBP PM üyeleri, ÖHD, kentteki birçok sivil toplum örgütü temsilcisi, Barış Anneleri Meclisi de salonda bulundu. Bin 539 kişinin oy kullanacağı ön seçim için 7 adet sandık kabini kuruldu. Kar yağışı nedeniyle ulaşıma kapanan yolların açılmamasından kaynaklı oylama işlemi yapılmazken, ön seçim ileri bir tarihe ertelendi.


ŞEMZÎNAN
Şemzinan'daki ön seçim ilçe merkezinde 2 kilometre uzaklıkta bulunan Pêsan Mahallesi’ndeki Pêsan Organizasyon’da yapıldı. İlçede aday adayları için 565 delege oy kullanıyor. 4 gün sürecek ön seçimlere DEM Parti Şırnex Milletvekili Mehmet Zeki İrmez ve DEM Parti ve DBP, PM üyeleri, il ve ilçe komisyon üyeleri ve yöneticiler katıldı.


ERZİROM
Erzirom’un Xinûs (Hınıs), Tatos (Tekman), Qereyazî (Karayazı) ve Qerecoban (Karaçoban) ilçelerinde de halk sandık başına gitti. Sabahın erken saatlerinde sandık başına giden halk yapılan konuşmaların ardından oylarını kullandı.
Qereyazi ilçesinde önseçim için iki sandık kurulurken, 323 delege oy kullandı. Xinûs ilçesinde de ön seçim için iki sandık kuruldu. 245 delegenin oy kullandığı merkezde 8 eşbaşkan aday adayı yarıştı. Tatos ilçesindeki önseçim için ise 2 sandık kuruldu. 250 delegenin oy kullandığı merkezde 4 erkek 1 kadın eşbaşkan aday adayı yarışıyor. Son olarak Qereçoban ilçesinde önseçim için iki sandık kuruldu. 250 delegenin oy kullandığı merkezde 12 eşbaşkan aday adayı yarışıyor.

 
BEDLÎS
Seçim komisyonu teknik bazı nedenlerden dolayı Bedlîs ve ilçelerinde ön seçim ileri bir tarihe ertelendi.

 
AGİRÎ
Agirî kent merkezi ve 7 ilçesinde delegeler sandık başına gitti. Agirî’de Aydemir Düğün Salonu’nda, Bazîd’te (Doğubeyazıt) Mem û Zîn Düğün Salonu’nda, Panos’ta ise İnci Gold Düğün Salonu’nda oylar kullanılmaya başlandı. Dûtax (Tutak), Xamûr (Hamur), Zêdkan (Eleşkirt), Avkevir (Taşçayır) ve Giyadîn (Diyadin) DEM Parti ilçe binalarında sandıklar kurularak, ön seçim gerçekleştirildi

 

MÊRDÎN  
DEM Parti, Mêrdîn’de Qoser (Kızıltepe), Nisêbîn (Nusaybin), Dêrik, Artuklu, Stewrê (Savur), Kerboran (Dargeçit) ve Şemrex (Mazıdağı) ilçeleri ile birlikte büyükşehir ve ilçe belediye eşbaşkanları ile belediye meclis üyelerini belirlemek için 10 ilçede sandık kurdu. Mêrdîn genelinde 10 binin üzerinde delegenin oy kullanması beklenen ön seçimler için sandık kurulan merkezlere halk sabahın erken saatlerinden itibaren gelmeye başladı. Sandık başına gelenler, Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığı, İlçe belediye eşbaşkanlıkları ve belediye Meclis üyelikleri için oy kullanacak.

Her delege; Büyükşehir Belediye Eşbaşkanlığı için bir kadın, bir erkek aday tercihinde bulunacak. Bunun yanı sıra ilçe belediyeleri için de bir kadın ve bir erkek belediye eşbaşkan adayı için tercihte bulunacak olan delegeler, meclis üyelikleri için de kadın ve erkek dağılımını eşit temsiliyet düzeyinde yapmak şartı ile en az 2 ismi tercih etme hakkına sahip.

Halk oylaması ile Mêrdîn'de Büyükşehir Belediye eşbaşkan adayları ile 7 ilçenin belediye eşbaşkan adayları ve Meclis üyesi adayları belirlenmiş olacak.  
Mêrdîn’de Büyükşehir Belediyesi için 5’i kadın 13 isim yarışırken, eşbaşkan aday adayları şunlar: "Münevver Ölker, Gülizar İpek Bilek, Necla Figen Altındağ, Semire Demirel Kut, Devrim Demir, Ahmet Türk, Abdulvahap Irmak, Azad Yıldırım, Nurullah Kılıç, Ziver Gümüş, Nevroz Türk, Şerafettin Şahin ve Nazım Kök."

Kent genelinde sandıkların kurulduğu adresler ise şu şekilde:
 
"* Qoser (Kızıltepe): Fırat Mahallesi, Ceylanpınar yolu üzeri, Dara Düğün Salonu
 
* Nisêbîn (Nusaybin): Kışla Mahallesi, Adar Sokak, No:1 Hilltoown Düğün Salonu
 
* Artuklu ve Rişmîl (Yeşilli): Diyarbakır Yolu üzeri, Yay Grand Otel Toplantı Salonu
 
* Dêrîk (Derik): Cevizpınar Mahallesi, Berdin Kapalı Spor Salonu
 
* Kerboran (Dargeçit): Tepebaşı mahallesi, Kısmetli Caddesi, Özgürlük Parkı
 
* Stewrê (Savur): Tepe Mahallesi, Meydanbaşı, Sürgücü (Awîna)
 
* Şemrex (Mazıdağı): Gündoğan Mahallesi, Sinema Sokak, Deniz Kıraathanesi, No: 6
 
* Mehsert (Ömerli): Cumhuriyet Mahallesi, 2023 Sokak, No: 19 (DEM Parti İlçe binası)
 
* Mîdyad (Midyat): Akçakaya Mahallesi, Manastır Caddesi, No: 17 Turabdin Otel Toplantı Salonu."

 

ŞIRNEX 

Şirnex, Hezex (İdil) ve Silopiya’da (Silopi), DEM Parti 31 Mart yerel seçimlerinde belediye eşbaşkanı adaylarını belirlemek için birçok merkezde halk oylaması yapıyor. DEM Parti Şirnex İl Örgütü’ndeki konferans salonunda kurulan üç sandıkta 740 delege oy kullanmaya başladı. Divanın kurulduğu konferans salonuna delegelerin gelmesiyle birlikte seçim başladı. 

 

SİLOPİYA

DEM Parti Silopiya ilçesi Nuh Mahallesi’ndeki Ahmet Kaya Parkı’nda sandık kurdu. 2 bin 300 delegenin oy kullanacağı halk oylamasında, 11 sandık kuruldu. Saygı duruşuyla başlayan ön seçim programında ilk olarak divan, oy kullanımının nasıl yapılacağına dair bilgilendirme yaptı. Daha sonra kadın aday adayları 7’şer dakika, erkek adayları da 5’er dakika kendilerini tanıttı. Aday adaylarının konuşmasının ardından oy verme işlemleri başladı.

 

HEZEX 

Dem Parti Hezex İlçe Örgütü binasında halk oylaması için sandık kuruldu. 934 delegenin oy kullanacağı halk oylaması saat 17:00’a kadar devam edecek.

 

MERSİN 

DEM Parti Mersin'de Akdeniz Belediyesi Eşbaşkan adaylarının belirlenmesi için Şah Düğün Salonu’nda halk oylaması gerçekleştirdi. Bin 300 delegenin oy kullanacağı oylamaya yoğun katılım sağlandı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan halk oylaması öncesi DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın bir konuşma yaptı. Akın’ın konuşmasının ardından belediye eşbaşkanı aday adayları kendilerini tanıttı. Daha sonra halk oylamasına geçildi. 

 

ÊLIH
Êlih’te halk oylaması kentte bulunan bir düğün salonunda gerçekleşti. Binlerce kişinin akın ettiği salonda yer kalmadı. Delegeler belediye eşbaşkanlığı için 9’u kadın, 20’si erkek 29 aday adayı için oy kullanacak. Bunun yanı sıra il genel ve belediye meclis üyeliğine başvuran adaylarda delegeler tarafından seçilecek. Oy işlemi öncesi belediye eşbaşkan aday adayları kendilerini ve projelerini delegelere anlatarak, oy talebinde bulundu.

Salonda sandıklar kuruldu. Sandıkların güvenliğini sağlamak için partinin belirlemiş olduğu kişiler yerini aldı. Oy kabini de yer alırken, her sandıkta 3 kişi görevli olarak yerini aldı.

 Êlih’te oy verme işlemi devam ediyor.

 
SÊRT
DEM Parti, Sêrt ve Misirc’de (Kurtalan) ön seçim gerçekleştirdi. Sêrt’e 5’i kadın 17 kişi belediye eşbaşkan aday adayıyken, Misirc’de ise yine 5’i kadın 18 aday adayı yarışıyor. Sêrt Merkez İlçe Meclis üyeliğinde ise 33 aday adayı yer alıyor. Sêrt’te 9, Misirc’ede ise 3 sandık kuruldu. Yüzlerce delegenin katıldığı halk oylaması büyük bir coşkuyla başladı.

DEM Parti Sêrt İl Eşbaşkanı Eşref Tekin, DEM Parti Genel Merkezi’nin açıklamasını okudu.

Aday adaylarının konuşmasının ardından seçime geçildi. Yoğun ilgi altında gerçekleştirilen seçimde, barış anneleri, sivil toplum örgütleri, tutsak yakınları, partililer ve halk, dışarıda bekleyen yoğun polis baskısına aldırış etmeden oylarını kullanıyor. 

 

RIHA 

DEM Parti Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde belediye eşbaşkan adaylarını belirlemek için halk oylaması yaptı. Wêranşar ilçe binasında Fethi Yıldırım Konferans Salonu'nda yapılan oylamada 3'ü kadın 14 aday adayı yarıştı. 

Bin 9 delegenin oy kullandığı seçimi, DEM Parti Wan Milletvekili Gülderen Varli, DEM Parti ve DBP  Parti Meclisi (PM) üyeleri, demokratik kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi izledi. Seçim öncesi divan ve sandık görevlileri belirlendi. Saygı duruşu ile başlayan açılışta, divan başkanı DEM Parti PM üyesi Sedat Şenoğlu, seçim ile ilgili bilgilendirme yaptı. Ardından aday adayları kendilerini tanıttı. Tanıtımın ardından 6 sandıkta oy kullanma işlemleri başladı. Oy verme işlemleri yoğun katılım ile sürüyor.