Dêrsim’de Seyit Rıza ve yoldaşları anısına 40 fidan dikildi

Dêrsim'de 4 Mayıs 1937'de başlayan soykırım saldırılarının 87. yıl dönümü dolayısıyla anma programı düzenlendi. Seyit Rıza ve yoldaşları için 40 fidan dikildi.

Soykırım saldırılarının başlangıcının yıldönümünde, direnişin öncülerinden Seyid Rıza ve yoldaşları, Pulur (Ovacık) ilçesine bağlı Axdat köyünde anıldı. 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi ( DEM Parti), Dêrsim Belediyesi, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ile Seyit Rıza'nın yakınlarının katıldığı anmada, 40 fidan dikildi. 

Katliamda yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı ve çêrağ yakıldı. Anmaya çeşitli dernekler ve kuruluşlar katıldı. 

DAD Eş Genel Başkanı Kadriye Doğan, “Seyit Rıza ile birlikte halkı, inancı, ulusal kimliği için can vermiş, bedel ödemiş tüm yoldaşlarının önünde saygıyla eğiliyorum” dedi.

DAD Eş Genel Başkanı Zeynel Kete, “Bir mezar taşına sahip olmak, bir mekana sahip olmak, bir kültüre, tarihe ve dile sahip olmaktır. Bundan dolayı pirimizin ve onun gibi hakikat yolundan hakka yürüyen canlarımızın mezarlarını yok ettiler” diye konuştu. 

PSAKD Dêrsim Şubesi Başkanı Ekber Kaya, 1937-1938'de 70 bine yakın insanın katledildiğini ifade ederek, "Devlet özür dilesin. Mezar yerleri açıklansın" dedi. 

DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü Yüksel Mutlu, 4 Mayıs’ı "Kara gün" olarak nitelendirdi. 

Yüksel Mutlu, “Kara güne karşı Seyit Rıza’nın çocukları, torunları, genç kuşakları mücadelelerini sürdürüyorlar. Bu örgütlü kötülüğe karşı örgütlü bir mücadele ve örgütlü bir direniş göstermemiz gerekiyor” diye konuştu. 

Dêrsim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan, “Bu topraklar binlerce değerin, kefensiz toprağa düşenlerin topraklarıdır. Bu katliamların hesabını sormaya, takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.  

4 Mayıs Cumartesi günü de kent merkezine bir anma etkinliği düzenlenecek.