Dersim’de Seyit Rıza ve arkadaşları anıldı

Dêrsim'de, Xarpêt'in Buğday Meydanı'nda 15 Kasım 1937'de idam edilen Seyit Rıza ve arkadaşlarının düzenlenen etkinlikle anıldı.

Dêrsim'de Seyit Rıza ve arkadaşlarının 15 Kasım 1937'de idam edilişinin 86. yılında anma etkinliği düzenlendi.

Anma törenine DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar başta olmak üzere kentteki siyasi parti ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı.

Anmada "38 Zare Made Kerga'na, Unutmadık affetmeyeceğiz" pankartı taşındı. Dersîm Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan PSAKD Dêrsim Şube Başkanı Ali Ekber Kaya, Dêrsim'in günümüzde de insansızlaştırılmasının devam ettiğini ifade etti.

Kaya, Seyit Rıza'nın mahkemede dile getirdiği "Ben sizin yalan ve hilelerinizle baş edemedim, bu bana dert olsun. Ben de sizin önünüzde diz çökmedim, bu da size dert olsun" sözlerini hatırlatarak katledilenlerin mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, yaptığı konuşmada 86 yıl önce Seyit Rıza'nın Erzingan'da idam edilmesini anarak, devletin Dêrsim'e yönelik politikalarına tepki gösterdi.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, Kürtlerin ve Alevilerin düşmanlaştırıldığını ve buna karşı mücadelenin devam ettiğini kaydetti.

Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Siz bu devletin önünde diz çökmediniz, biz de çökmedik. Yolumuz sizin yolunuzdur. Unutmadık, unutmayacağız" dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Dêrsim Milletvekili Ayten Kordu, mezarsızlık politikasına vurgu yaparak, Pir Seyit Rıza ve arkadaşlarının mücadelesiyle yol alacaklarını ifade etti.

Ayten Kordu, "Mezarlarımızın yerini öğrenmek istiyoruz" diyerek, devletin sorumlularının yargılanmasını ve Dêrsim isminin iadesini istedi.

Tören, yapılan konuşmalar ve çerağın yakılmasıyla sona erdi.

Çiğdem Kılıçgün Uçar ve katılımcılar, Findik Ağa'nın köyü olan Pulur (Ovacık) ilçesindeki Ağdat köyüne giderek, yaşamını yitirenleri andı.