GÖRÜNTÜLÜ

‘Devlet sırrını kaldırın, Abdullah Öcalan özgürleşsin, PKK terör listesinden çıkarılsın’

9 Ocak 2013 ve 22 Aralık 2022 katliamlarına karşı Paris’te toplanan on binlerce kişi soruşturma bilgileri üzerindeki devlet sırrı kararının kaldırılmasını ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünü talep etti.

Paris katliamlarına karşı Gare du Nord meydanında toplanan on binlerce kişi Republique meydanına aktı.

Republique meydanında Kurdistanlılar ve dostlarına seslenen konuşmacılar katliam davaları üzerindeki devlet sırrı kararının kaldırılması, PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını ve Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın özgürleştirilmesi taleplerini dile getirdi.

AKDOĞAN: KİMSE İRADEMİZİ KIRAMAYACAK

Mitingde CDK-F Eşbaşkanları Xane Akdoğan ve Şahin Polat ilk konuşmaları yaptı. Fransa Kürt toplumu adına yürüyüşe ve mitinge katılanlara teşekkür eden Xane Akdoğan, Fransa devletine seslenerek katliam üzerindeki karanlık perdenin kaldırılması istedi ve “elimiz Fransa devletinin yakasında olacak. Biz Önder Apo’nun halkıyız. Hiç kimse irademizi teslim alamaz. Sonuna kadar ayakta duracağız. Kaşımızdakiler utanacaklar” dedi. Konuşmasını Fransızca yapan eşbaşkan Şahin Polat ise Fransa devletinin ve hükümetinin bu katliamlardaki sorumluluğuna vurgu yaptı.

KAPLAN: KÜRTLERİN SOYKIRIMI ÜZERİNDE YÜRÜTÜLEN PAZARLIKLAR VAR

TJK-E Sözcüsü Ayten Kaplan da yürüyüş ve mitinge katılanlara teşekkür ettiği konuşmasında katliam talimatını verenlerin korunduğuna işaret etti. Ayten Kaplan “Fransa’nın bu davanın karanlıkta bırakılmasını kabul etmediniz. Fransa devletine sesleniyoruz, artık bu davada adaletin yerine gelmesi istiyoruz. Bu katliam karanlıkta kalamaz. Katiller belli. Talimatı verenler belli. Fransa bunun hesabını sormalı. Kirli oyunlar, kirli pazarlıklar, kirli siyaset yürütülüyor. Kürtlerin soykırımı üzerinde yürütülen pazarlıklar var. Kürt halkı önderi Abdullah Öcalan’ın İmralı Adasına alınarak bu planlar sürdürülüyor. Durmayacağız. Adalet arayışımız sürecek. Sokaklarda olacağız. Şehitlerin mirasına sahip çıkarak sonuna kadar yürüyeceğiz ve sonuna kadar adalet diyeceğiz. Jin Jiyan Azadi!” dedi.

HÉLÈNE BİDARD: KATLİAMDA FRANSA DEVLETİ SUÇLULARI KORUYOR

Ayten Kaplan’ın konuşması sonrasında Fransa Komünist Partisi'nden senatör Hélène Bidard senatörlerle birlikte sahneye çıkarak alandaki kitleye seslendi. Bidard, “Katliamda katledilen üç kadın üç ayrı nesli temsil ediyordu. Katliam Türk istihbaratı tarafından gerçekleştirildi. Bu olayın aydınlatılmasını istiyoruz. Bu kadınlar feministti ve mücadelelerini tüm kadınlar için veriyordu. 10 yıl sonra üç Kürt daha Paris’te katledildi. Evîn Goyî DAİŞ’E karşı mücadele verdi. 10 yıl önce şehit düşen arkadaşları gibi Paris’te katledildi. Burada Jina Emini’yi anmak istiyorum. Kürt kadın hareketi feminist mücadele ve dünya kadınları için mücadele etti. Fransız Komünist Partisi adına devlet sırrının kaldırılması çağrısı yapıyorum. Anti-Terör Mahkemesinin konu ile ilgilenmesini istiyoruz. Katliamda Fransa devleti suçluları koruyor. Fransa Kürdistan özgürlüğü için tutumunu netleştirmeli. Ayrıca FKP adına Avrupa Birliği’ne çağrı yapıyorum: AİHM kararlarını uygulansın. Fransa, Fransa’daki Kürtleri korumalıdır. Karanlık güçlere karşı sizlerin yanındayız” şeklinde konuştu.

İBRAHİM BİLEN: ZİNDANLARDAN, KİMYASAL SİLAHLARDAN DAHA BÜYÜĞÜZ

Paris katliamlarında şehit düşen Sakine Cansız, Fidan Doğan Leyla Şaylemez, Evin Goyi, Mir Perwer ve Abdurrahman Kızıl’ın aileleri adına konuşan İbrahim Bilen ise “Tüm şehitlerimiz önünde saygıyla eğiliyoruz. Eğer bugün kendi dilimizi özgürce konuşabiliyorsak şehitlerimizin, Önder Apo’nun, savaş cephesinde direnenler sayesindedir. Bu dava uğruna mücadele edenlerin sayesinde buradayız. Şehitlerinize sahip çıkın Önderliğimiz sayesinde buradayız. Geri adım atmayacağız. Varız var olacağız. Zindanlardan, kimyasal silahlardan daha büyüğüz. Bijî Serok Apo, Jin Jiyan Azadî” dedi.

Şehit aileleri adına yapılan konuşma sonrasında Evin Goyi’nin küçük yeğeni Meles Bilen tüm Paris şehitlerine adadığı şarkısını söyledi.

PASCAL TORRE: FRANSA DEVLETİ TÜRK İSTİHBARI İLE UYUM İÇİNDE ÇALIŞIYOR

Coordination Nationale Solidarité Kurdistan (CNSK) eşbaşkanı Pascal Torre konuşmasında dava dosyaları üzerindeki devlet sırrı kararı kaldırılmadan katliamların aydınlatılamayacağına vurgu yaptı. Torre konuşmasında şunları söyledi: “(Katliamda şehit düşenler) Türk istihbaratı tarafından katledildiler. 11 yıldır CNSK, CDK-F’in yanındadır. Onlarla dayanışma içindeyiz. Ancak devlet sırrı kararı alındığı için katliamın aydınlatılması konusunda adım atılmadı. Katliamın sorumlusu Erdoğan’dır, elçilik suçludur. Kürtlere karşı suç işlenmiştir. Fransa devleti neden devlet sırrı kararını kaldırmadı? Fransa devleti Türk istihbaratı ile uyum içinde çalışıyor.

Katliamı planlayanların yargı önüne çıkarılması istiyoruz. Türk devletini kınıyoruz. Abdullah Öcalan özgürleştirilmesi için çalışmalıyız. PKK’nin terör listesinden çıkarılması gerekir. Türk devletinin Şengali bombalamasını kınıyoruz. Fransa Kürtleri desteklemeli

Biliniz ki Fransız Kürdistanla dayanışma komitesi olarak sizlerle birlikte olacağız. Yaşasın halkların dayanışması.”

ZÜBEYDE ZÜMRÜT: DOSYALARI DEVLET SIRRI İLE SÜMEN ALTI ETTİ. HALK MÜCADELESİ İLE BU SIRLARI KALDIRICAĞIZ.

KCDK-E Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt şunları belirtti: “Sakine Cansız ,Fidan Doğan, Mîr Perwer, Evîn Goyî şahsında devrim şehitleri önünde saygıyla eğiliyorum. Kürt kadını olarak onların mirasına minnettarım. 11 yıl önce Kürt toplumunun öncüsü Sakine Cansız, gençlik öncüsü Leyla Şaylemez ve Kürt halkının diplomatı Fidan Doğan hedef alındı. Kürt kadınları hedef alındı. 10  yıl içinde ikinci defa katledildik. Katillerimizi tanıyoruz. Her iki katliamda rol oynayanları Kürt halkı Fransa’ya teslim etti. Ama Fransa devleti katliamı aydınlatmadı. Adalet arayışından vaz geçmeyeceğiz. Kinimiz kadar mücadelemizi büyüteceğiz. Fransa devleti gözünü kapattı. Dosyaları devlet sırrı ile sümen altı etti. Halk mücadelesi ile bu sırları kaldıracağız. Önder Apo’yu özgürleştirinceye kadar alanlarda olacağız.”

ENGİN SEVER: EN GÜÇLÜ YANITI 2024’TE ÖNDER APO’YU ÖZGÜRLEŞTİREREK VERECEĞİZ

Alanda toplananlara hitaben konuşan KCDK-E Eşbaşkanı Engin Sever ise katliama en güçlü yanıtın Kürt halk önderinin özgürleştirilmesi olacağını söyledi. Engin Sever: Paris’te 10 yıldan bu yana iki defa katledildik. Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin önünü kesmek istediler. Onlara en büyük cevabı Önder Apo Rojava’nın özgürleştirilmesi ile verdi. İkinci katliama cevap olarak en güçlü yanıtı 2024’te Önder Apo’yu özgürleştirerek vereceğiz. Bu katliamlar Türk devleti eliyle yapıldı. Fransa devletinin de eli var. İki devlet NATO üyesi; görünen o ki NATO parmağı var. Fransa AB üyesidir, AB parmağı var. Onun için Avrupa’daki her alanı direniş alanına dönüştürmeliyiz.” Engin Sever’in konuşması “Biji Serok Apo” sloganıyla son buldu.

MATHILDE PANOT: DEVLET SIRRINI KALDIRIN

Fransa Boyun Eğmeyenler Hareketi’nden Mathilde Panot ise konuşmasında şunları söyledi: “Paris parlamento grubu üyesiyim. Partimizin parlamenterleri bizimledir.

Hala adalet ve hakikat ortaya çıkmamıştır. Bu saldırıda da Anti-Terör Mahkemesinin devreye girmesi gerekli. Bu soruşturmadaki detayları öğrenmek istiyoruz. Sizin mücadelenizi destekliyoruz. Fransa hükümetine çağrıda bulunuyoruz. Devlet sırrını kaldırın!  İnsanların bu şehirde katledilmesini istemiyoruz. Bu rejimin Paris’te ya da başka yerde katliamlar yapmasını istemiyoruz. Kürt halkı tüm insanlık için DAİŞ’e karşı savaştı. Bu nedenle her Kürtlerin bu ülkede korunması gerekir. Türk devleti şantaj uyguluyor. Türk cezaevlerindeki siyasi tutsakların serbest bırakılması istiyoruz. Türk devletinin Rojava’yı bombalamasını kınıyoruz. Orada demokratik, ekolojik kadın özgürlükçü bir sistem oluşuyor. Bizlerin adalet ve hakikat için mücadelemiz sürecek.”

REMİ FÉRAUD: ABDULLAH ÖCALAN ÖZGÜRLÜĞÜ MÜCADELESİNDE TÜM KÜRT YANINDAYIZ

Paris belediyesi adına ve senatör Remi Féraud da konuşmasında katliam davaları üzerindeki devlet sırrı kararının kaldırılmasını istedi. Senatör Remi Féraud: “Paris 10. Bölge belediyesi ve Paris belediyesi adına konuşuyorum. Sara, Rojbin, Ronahi’yi tekrar anıyorum. Katliam davaları üzerindeki devlet sırrı kararı kaldırılmalıdır. Bu katliamlar siyasal katliamlardır ve Paris ortasında yapılmıştır. Paris belediye başkanı Anne Hidalgo adına söylüyorum ki Paris’te bu katliamlar olsun istemiyoruz. Bu terör saldırı olarak adlandırılmalı ve davaya terör mahkemesi bakmalı. Rojava ile dayanışma içindeyiz ve Kürt halkının yanındayız. Abdullah Öcalan özgürlüğü mücadelesinde tüm Kürt yanındayız. Adalet ve hakikatin açığa çıkması için mücadele ediyoruz” şeklinde konuştu.

ZÜBEYİR AYDAR: FRANSA DEVLETİ KATLİAMIN SORUMLUDUR

Mitingde konuşan KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar katliam davalarına ilişkin Fransız devletinin etkin soruşturma yürütmediğine vurgu yaptı.  Zübeyir Aydar “Adalet arayışı içindeyiz. Geçtiğimiz yıl 3 Kürt mücadelecisi burada katledildi. 11 yıl geçti ancak henüz adalet açığa çıkmadı. Şimdiye kadar bu davanın üstü kapatılmıştır.  Fransa devleti bu konuda olumlu adım atmadı. Soruşturma yürütmedi. Bu olayı gerçekleştiren MİT’ti. Ses kayıtları var, deliller var; ama hala Türk Devletine karşı dava açılmadı. Bir kere daha kabul etmiyoruz. Fransa devletine çağrımız var. Siz de sorumlusunuz. Kürtler davalarının takipçisi olacak Bu davaların takipçisi olacağız” dedi.

DOST DÜŞMAN BİLSİN Kİ ÖZGÜRLÜK KERVANI YÜRÜYOR

KCK Yürütme Konseyi üyesi Aydar konuşmasının devamında Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride, tecridin kırılması için başlatılan “Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm” hamlesine değinerek zindanda başlatılan alık grevlerine dikkat çekti. Türk devlet saldırılarına karşı gerilla direnişine vurgu yapan Aydar, gerillanın güçlendirilmesi çağrısı yaptı. KCK Yürütme Konseyi üyesi Aydar şunları söyledi: “Çok önemli bir süreçten geçiyoruz. Hareketimizin, halkımızın önderi Reber Apo’dan 34 aydır, iki ay sonra 3 sene olacak hiçbir şekilde ondan haber alamıyoruz. Hiç kimse kendisiyle görüştürülmüyor ne ailesi ne avukatları ne de başka kimse. Dostlarımız 10 Ekim’de bir hamle başlattı. Özgürlük hamlesi başlattı. Öcalan’a özgürlük ve Kürt sorununa çözüm hamlesi. Halkımıza çağrımızdır, bu hamleye sahip çıkalım. Önder Apo’nu özgürlüğü için bu hamleyi sahiplenelim. Çünkü Önder Apo’nun özgürlüğü ile Kürt halkının özgürlüğü birbirine bağlıdır.  Öte yandan binlerce tutsak açlık grevinde. Bu açlık grevi 40 günü aşmış durumda. Bu süreçte yerimizi almalıyız. İran ve Türkiye zindanlarındaki tutsaklara karşı görevimizi yerine getirmeliyiz. Onları selamlıyorum. Ayrıca belirtmek isterim ki dost ve düşman bilsin ki özgürlük kervanı yürüyor. 50 yıl önce yola çıkan özgürlük kervanı bugün kuzeyde, güneyde, doğuda, batı özgürlüğe yürüyor. Bu nedenle binlerce Kürt genci bu soğuk günlerde Kurdistan dağlarında siperlerde mücadele ediyor. Bizim halkımızın değerlerini korumak için, ülkemizin değerlerini korumak için direniyor.

Onlara Zap, Avaşin, Metina, Kandil ve tüm siperlerde mücadele edenlere selam yolluyorum.

Arkadaşlar buradaki tüm topluluk adına hepinizi selamlıyoruz!

Gerillayı sahiplenelim, tüm Kürt gençlerine çağrımızdır: Gün direniş günüdür. Özgürlük saflarına katılalım. Biz önder Apo’nun takipçisiyiz! Şehitlerin takipçileriyiz.”

Zübeyir Aydar’ın konuşması “Biji berxwedana gerilla” sloganlarıyla son buldu.

SUZY ROTHMAN: HAKİKATİN AÇIĞA ÇIKMASINI İSTİYORUZ

Fransa Ulusal Kadın Hareketi adına konuşan Suzy Rothman şunları belirtti: Birinci katliam 2013’te, ikinci katliam 2022’de yapıldı ve biliyoruz ki Kürt kadın hareketi Paris’te hedeflendi. Çünkü Kürt kadın öncüleri hedef alındı. Bu kadınlar iktidar zihniyetine karşı mücadele ettikleri için Fransa’ya sürgün oldular ve burada katledildiler. Kürt kadın hareketi feminist bir harekettir ve 25 Kasım’da, 8 Mart’ta birlikte alanlardayız, dünya kadınları için mücadele ediyoruz. Rojava’da geliştirilen demokratik toplum projesinin hayata geçmesi için dayanışma göstermeliyiz. Mücadelemiz günceldir. Ve hakikatin açığa çıkmasını istiyoruz. Katliamların aydınlatılmasını istiyoruz. Hakikat ve adalet için yanınızdayız.”

JEAN CHRİSTOPHE SELLİN: MACRON ŞEHİT AİLELERİNİ KARŞILAMALI

Daha sonra söz alan Sol parti Ulusal koordinatörü Jean Christophe Sellin “Hakikat ve adalet için davalar üzerindeki devlet sırrının kaldırılmasını istiyoruz. Rojava’da YPG, YPJ savaşçılarını destekliyoruz. Paris katliamlarına karşı sizlerin yanınızdayız. Biz PKK’nin terör listesinden çıkmasını istiyoruz. Hakikat ve adalet için mücadelemizi sürdüreceğiz.

Abdullah Öcalan’ın, Apo’nun özgürlüğünü istiyoruz. Ve biz Kürt halkı için sadece Öcalan’ın çözüm geliştirebileceğine inanıyoruz. PKK, Kürt partileri demokrasi, ekolojik yaşam için programını geliştiriyor. AKP ise bunun karşısındadır. Biz Rojava’da Kürtlerin, Gazze’de Filistinlilerin yanındayız.

Macron dava dosyaları üzerindeki devlet sırrını kaldırmalı, Paris katliamlarını aydınlatmalıdır. Macron şehit ailelerini ağırlayarak gereğini yapmalıdır.” İfadelerini kullandı.

OLİVER BESANCENOT: FRANSA HÜKÜMETİNE BASKI YAPMALIYIZ

Yeni Antikapitalist Parti sözcüsü Oliver Besancenot konuşmasında Fransa devleti ve hükümetine baskı kurulması gerektiğini vurguladı. Oliver Besancenot: “Fransa devleti üzerine baskı kurmalıyız ki katliamlar üzerindeki devlet sırrı kaldırılsın. Selamlarımızı tüm şehit ailelerine gönderiyoruz. Kürt halkının yanındayız. Demokratik konfederalizm projesinden ilham alıyoruz. Birlikte mücadele etmeliyiz. Her yerde, Fransa da sağcı faşist iktidarlar gelişiyor. Bu hükümetler Erdoğan’a karşı olmadığını gösteriyor. Fransa PKK’nin terör listesinden çıkarılması için gereğini yapmalıdır. Türkiye’de siyasi tutsaklar, Öcalan serbest bırakılmalı” dedi.

Konuşmalar sonrasında KJK Koordinasyonu tarafından yollanan mesaj kitleye okundu.

DENİS GRAVOUİL: KÜRT HALKININ KOMELLERİ KORUNMALI

KJK Koordinasyonu mesajının okunması sonrasında sahneye konuşmak üzere CGT sendikasından Denis Gravouil geldi. Denis Gravouil konuşmasında şunları söyledi: CGT sendikası adına çok iyi görüyoruz ki iki defa Kürt halkı Paris’te katledildi. Kürt davasını savundukları için bu 6 kişi katledildi. Biliyoruz ki 2. Katliamın sorumlusu faşist biriydi ama başka amaçlar için kullanıldı. Bu nedenle katliamlar üzerindeki devlet sırrı kaldırılmalı, davalara Terör Mahkemesi bakmalı. Kürt halkının komelleri korunmalı, sorumlular yargılanmalı. CGT olarak dayanışmamızı göstermek istiyoruz. Hakikat ve adalet istiyoruz.”

JEROME GLEİZES: KATLİAMLARIN ARKASINDA ERDOĞAN TÜRKİYESİ VAR

Ekolojistler Paris meclis üyesi Ekolojist Jerome Gleizes, “11 önce Sakine Cansız, Fidan Doğan, Leyla Şaylemez Paris’te katledildi. Bir yıl önce Evîn Goyî, Mîr Perwer, Abdurrahman Kızıl Paris’te katledildi. Bilmenizi isteriz ki ekolojistler Kürtlerin yanında. Bu katliamların arkasında Erdoğan Türkiyesi var. Hakikat ve adaletin ortaya çıkması için mahkemeler işlevsel olmalı. Ekolojistler Kürtlerle birliktedir. Lozan’ın 100 yılı, Lozan Kürtlere ihanettir. Kürtlerin hakları tanınmadan çözüm olmaz. İnanıyorum ki gelecekte gerçekçi bir adalet bulacağız.”

RENÉ LE MİGNOT: PKK TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKSIN, ÖCALAN ÖZGÜRLEŞSİN

Mitingde konuşan René le Mignot Kürt meselesinde demokratik çözümün gelişmesi için Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ile diyalog kurulması çağrısı yaptı. René le Mignot, “Leyla Şaylemez Kürt gençleri için mücadele ediyordu. Fidan Doğan Kürt halkı için diplomasi yürütüyordu. Sakine Cansız PKK kurucusuydu ve halkının özgürlüğü için mücadele ediyordu. O nedenle katledildiler. Bu katliama karşı 11 yıldır hakikat çağrısı yapıyoruz. Tüm deliller gösteriyor ki Türk devleti işin içindedir. Neden katil yargılanmadı? Madem katil hastaydı neden erken yargılanmadı? Biliyoruz Erdoğan, Türk Elçiliği bu katliamın arkasındadır. Fransa devletine çağrımızı yineliyoruz katliam dosyası üzerindeki devlet sırrı kaldırılsın. Çünkü 10 yıl sonra başka bir katliam yapıldı. 60 Kürt kadın aktivisti CDK-F’de toplanacaktı. Bu saldırı ırkçı değil, terörist bir saldırı idi. Türk devletinin savaşı Rojava’da, Irak’ta, İran’da benzer şekilde sürüyor. Biliyoruz ki Kürt halk önderi Ortadoğu’da ne için mücadele ediyor. Abdullah Öcalan, Kürt siyasetçiler, Selahattin Demirtaş serbest bırakılmalı. PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkarılmasını istiyoruz. İnsan hakları sözleşmesinde belirtildiği üzere devlet halka saldırdığı zaman halkında kendini savunma hakkı vardır. Kürt sorununda demokratik çözüm için Abdullah Öcalan ile devlet arasında diyalog olmalı” dedi.  

René le Mignot konuşmasını zafer işareti ile sonlandırdı.

LİLA AYAHALAA: PKK FAŞİZME KARŞI, ÖZSAVUNMA MÜCADELESİ YÜRÜTÜYOR.

Union Communiste Libertarie (Özgürlükçü Komünist Birlik-UCL) adına Lila Ayahalaa da katliam davaları üzerindeki devlet sırrının kaldırılmasını çağrısını yaptı. Lila Ayahalaa konuşmasında şunları söyledi: “Yoldaşlar bugün de örgütümüz yanınızdadır. Hakikatin açığa çıkması için 2013 saldırısındaki devlet sırrı kaldırılmalıdır. Kürt halkına, Kürdistanı halklarına karşı siyasi bir saldırılardır.  İşgalci Türk devlet stratejisi aynıdır. Her yerde Kürt halkına saldırıyor. Kadın düşmanları çok iyi biliyor ki kadın mücadelesi devrimi getirir. Demokratik kondeferalizm tüm dünyada halklara ilham veriyor. PKK faşizme karşı, özsavunma mücadelesi yürütüyor. Bu nedenle Abdullah Öcalan serbest bırakılmalı. Devrim evrenseldir.”

Miting TEV-ÇAND sanatçılarının dinletisiyle son buldu.