Dicle Müftüoğlu’nun karar duruşmasına katılım çağrısı

Basın meslek örgütleri, DFG Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu’nun 24 Ekim’de Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek karar duruşması için katılım çağrısında bulundu.

Katılım çağrısı, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), DİSK Basın-İş, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilciliği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG) tarafından yapıldı.

Yapılan açıklamada, DFG Eşbaşkanı ve Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Dicle Müftüoğlu’nun gazetecilik faaliyetleri nedeniyle "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt kurmak ve yönetmek" iddialarıyla yargılandığı hatırlatıldı.

Dicle Müftüoğlu’nun 306 gün tutuklu kaldığı ve 37,5 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılandığı vurgulandı. İddianamenin 43 sayfasının 41’inde gazeteci hakkında herhangi bir suçlama olmadığı ifade edilirken, önceki duruşmalarda Dicle Müftüoğlu'nun gazetecilik faaliyetleri dışında herhangi bir suça karışmadığının ortaya çıktığı belirtildi. 

Açıklamada, Dicle Müftüoğlu ve avukatlarının 24 Ekim’de yapılacak duruşmada son savunmalarını vereceği ve davanın bu duruşmada karara bağlanmasının beklendiği kaydedildi.

Basın meslek örgütleri, Türkiye’de Kürt gazetecilere yönelik baskıların artmasına dikkat çekerek, Dicle Müftüoğlu’nun mesleki faaliyetlerinden dolayı yargılanmasının basın özgürlüğüne ve demokrasinin temel değerlerine yönelik bir tehdit olduğunu belirtti. Açıklamada, "Dicle Müftüoğlu'nun ve tüm gazetecilerin haklarını korumak için dayanışma göstermeye çağırıyoruz. Gazeteciliğin demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğunu ve gazetecileri korumanın ifade özgürlüğünü savunmak anlamına geldiğini vurguluyoruz," denildi.