Diyanet’in hakaretini ‘ifade özgürlüğü’ olarak gören mahkemeye tepki

Diyanet’in hakaret içerikli dilekçesini ‘ifade özgürlüğü’ olarak gören mahkemeye tepki gösteren Aynur Aşan, “Kadınlara köleliği dayatan İŞİD’e ve türevlerine karşı mücadelemizi yürüteceğiz” dedi.

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanları ile MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutsak 108 kişinin yargılandığı Kobanê Kumpas Davası, rehin alınan siyasetçilerin esasa ilişkin beyanları ile devam etti. Sincan Hapishane Kampüsünde görülen davanın 38’inci oturumunun ilk duruşmasında Aynur Aşan söz aldı.

HDP’nin toplumsal barışın sağlanması için ciddi bir emek verdiğini dile getiren Aşan, “Türkiye’de iki devlet arasındaki  savaş kadar insan öldü. Mütalaada sanki iki ülke arasında savaş var ve HDP’de bunun son bulması için hareket ediyormuş gibi lanse ediliyor. İki ülke, devlet olmadığında barış çağrısı yapılamaz mı? Bu suç mu? Türkiye’deki siyasi partiler buna dair çözüm bulacaklara iktidarlarını güçlendirmek karşı politikalar üretiyorlar. Bu HDP’den istendiğinde yapmak zorunda değil. Biz iktidar gibi Türkiye’nin sorunlarına bakmıyoruz. Farklı bir açıdan değerlendiriyoruz. Bugüne değin tüm iktidar, en büyük sorun olan Kürt sorunu ‘yok etme’ politikaları ile çözmeye çalıştılar. İnkar, imha, asimilasyon, göç ettirme ve gerçeğinden etme yöntemleri bu soruna baktılar” dedi. 

Şark Islahat Planı’na ve kurucularının ifadelerine değinen Aşan, kurucuları arasında bulunan Rıza Nur’un, “Yıllarca Kürtlere Türk olduklarını kabul ettirmek için planlar yaptım” şeklindeki sözlerini hatırlatarak, aynı zihniyetin günümüzde de devam ettiğini söyledi. 

Kendilerine yönelik kumpas kurulduğunu ve bunun Saray’da hazırlandığını vurgulayan Aşan, bunun savcının eliyle önlerine “mütalaa” olarak geldiğini dile getirdi.

YOZLAŞMIŞ BİR KURUM BİZE AHLAKIN ÇERÇEVESİNİ ÇİZMESİN

Aşan, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın esas hakkındaki mütalaaya ilişkin gönderdiği dilekçeye de değindi. Aşan, başkanlığının kendilerini “ahlaksızlıkla” suçlandığını dile getirerek, “Kimin ahlaksız olduğunu herkes çok iyi biliyor ve gözler önündedir” diyerek, tepki gösterdi. Aşan, “Urfa’da bir müftü kız çocuğuna tecavüz etti ve tutuklandı. İşte biz bunları dile getirdiğimiz için bizim üzerimize geliyor. Asıl onlar ahlaksızdır. Bu tür suçlamalar nedeniyle hesap vermek yerine bize ahlaksız diyor. Şu anda ahlaksızlıklarını ortaya koyuyorum. Korkuyorum ki bunu aleyhimde bile kullanabilirsiniz. Çünkü onlar korunuyorlar. Bu ülkenin bir yurttaşı olarak bu kadar yozlaşmış bir kurumun benim hakkımda ithamda bulunması kabul etmiyorum. Soruşturma açılması ve kapatılması gerekiyor. Bunları söylediğim için savcı rejimi değiştirmek istediğimi de iddia edebilir. Elbette ki bir değişikliğe ihtiyaç varsa değişiklik yapılır. Yoz ilişkilerin merkezi haline gelmiş bir kurum bize ahlakın çerçevesini çizmesin” diye kaydetti. 

İŞİD TÜREVLERİNE KARŞI DA MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ

Diyanete yönelik tepkisini sürdüren Aşan, “İşçilerin, emekçilerin hakkını savunanlar mı ahlaksız yoksa haklarını yiyenler mi? Diyanetin bütçesi bitti. O kadar yemişler ki hiçbir şey bırakmamışlar. Bu ülkenin çocukları, öğrencileri de yoksulluktan, geçinememekten intihar ediyorlar. Geçen gün bir genç bulaşıkhanede intihar etti. Bu durum nedeniyle sabaha kadar uyuyamadım. Eğer bir ahlaksızlık varsa bu tür durumlara neden olanlar ahlaksızlıktır” dedi. 

Bu sırada mahkeme başkanı, Aşan’ın sözlerini keserek,  “Üzerinize atılı suçlamalara ilişkin savunma yapalım” demesi dikkat çekti. Aşan ise mahkemenin Diyanetin dilekçesini “ifade ve düşünce özgürlüğü” kapsamında gördüğünü ve şu anki sözlerinin de aynı kapsamda ele alınması gerektiğinin altını çizdi. Aşan, “Diyanet bize sınırlar çizmeye çalışmasın, bizim bin yıllardır oluşan bir ahlak sistemimiz var. Kadınlara köleliği dayatan bu anlayışı asla kabul etmeyeceğiz. İŞİD’e ve İŞİD türevlerine karşı mücadelemizi yürüteceğiz. Biz sadece İŞİD’e karşı da değil tüm karanlık güçlere karşı mücadelemizi yürütüyoruz. Dünyanın neresinde olursak olalım ister cezaevi ister burada olalım mücadelemizi sürdüreceğiz” diye kaydetti. 

Mahkeme, duruşmaya yarın saat 10.00’a kadar ara verdi.