Dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı imza kampanyası

Türk meclisi tarafından dokunulmazlığı kaldırılmaya çalışılan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz için sivil toplum örgütleri imza kampanyası başlattı.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Kadın Komisyonu ve Rosa Kadın Derneği, dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı bir imza kampanyası başlattı.

ÖHD ve Rosa Kadın Derneği, başta Halkların Demokratik Partisi (HDP) kadın milletvekilleri olmak üzere muhalif siyasetçi kadınların dokunulmazlığının kaldırılması ve haklarında başlatılan yargısal süreçlerin durdurulmasını istiyor.

“Seçme ve seçilme hakkına, siyaset yapma hakkına dokunma” başlığıyla başlatılan imza kampanyasında “Kamusal gücünü kullanan odaklar tarafından, toplumsal muhalefetin kurucu ve itici gücü olan kadınlar, hedef haline getirilmektedir” tepkisinde bulunuldu.

Kampanya metninde HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran’a “seni çivilerim”, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’e de parmak sallayarak “Seni yürütmeyeceğim” diyen polisler de hatırlatıldı.

Metinde, “Kolluğun da tam olarak yaptığı bu sözel ve fiziksel şiddet, eril yönetme tarzının, şiddet dilinin militarist bir yansımasıdır” denildi.

Bütün bu pervasızlığın ve saldırganlığın tek sebebi, “Adım adım ördükleri otoriter sistemin karşısındaki en büyük engelin Kürtler ve kadınlar olduğunun farkına varmış olmalarıdır” şeklinde özetlendi.

Kampanya metninde, “Unutmamalıdır ki; Kürt sorununda silahlı çatışmaların hala devam ettiği bir dönemde siyasetçilerin dokunulmazlığının kaldırılması, çatışmayı derinleştirmekten ve çözümsüz bırakmaktan başka bir işe yaramayacaktır” vurgusu yer aldı.

Demokrasinin olmazsa olmazı olan seçme seçilme hakkının, özelde Kürt kadın parlamenterler üzerinden yıpratılmaya çalışıldığına dikkat çekilen metinde, siyasal iktidar tarafından başlatılan “cadı avının, demokratik tüm değerlere, evrensel insan haklarına saldırı” olduğu kaydedildi.

Dokunulmazlığı kaldırılan, cezaevlerine konulan ya da sürgün olmak zorunda kalan kadın vekillerin sıralandığı metinde, “Yakın zamanda Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz hakkında da benzer bir süreç başlatılmış ve Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığı, Meclis alt komisyonundan geçerek  ‘dokunulmazlığın kaldırılması’ görüşülmek üzere Karma Komisyona gönderilmiştir” hatırlatması yapıldı.

Metin şu ifadelerle son buldu: “Demokratik normlara sahip çıkmaya dönük mücadelemizin gereği olarak tüm kamuoyunu, Diyarbakır Milletvekili Saliha Aydeniz’in dokunulmazlığının kaldırılmasına dair TBMM’de başlatılmış olan süreci sonlandırmak için açtığımız bu imza metnine destek olmaya çağırıyoruz. Başta ana muhalefet partisi olmak üzere TBMM’de bulunan tüm parti ve parlamenterlere çağrı yapıyor, demokratik normlara sahip çıkmanın onların esas görevi olduğunu hatırlatarak ret oyu kullanmalarını talep ediyoruz.”

Kampanyaya şu linkten ulaşılabilir: “Seçme Ve Seçilme Hakkına, Siyaset Yapma Hakkına DOKUNMA!