‘Düşman gerilla karşısında tek başına mücadele edecek güçte değil’

Türk devletinin saldırılarına ilişkin konuşan HPG gerillası Bahoz Êrîş ve enternasyonalist İntikam Gelhat, düşmanın tek başına gerilla ile mücadele edebilecek bir güçte olmadığını vurguladı.

HPG gerillası Bahoz Êrîş ve enternasyonalist gerilla İntikam Gelhat, Türk devletinin Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırılarını ve gerillanın sergilediği direnişi ANF’ye değerlendirdi.


Değerlendirmesinin başında Türk devletinin işgal amacına değinen Bahoz Êrîş, “Bilindiği gibi Türk devleti uzun süredir her türlü saldırılarla gerilla alanlarını işgal etmek istiyor. Türk ordusunun Zap, Avaşîn, Xakurkê, Metîna ve Heftanîn bölgelerindeki bu işgal harekatları 2016 yılından bu yana devam ediyor. 2021 yılının kışında Garê bölgesine de saldırdılar. Garê’de Şoreş heval öncülüğünde sergilenen direniş, Türk ordusunu büyük bir yenilgiye uğrattı. Düşman bozguna uğratıldı. Siyanê ve Garê'nin diğer bölgelerindeki savaş, gerilla mücadelesinde yeni değişiklikler yarattı. Yeni bir gerilla savaşı tarzı ortaya çıktı. Düşman teknik gücüyle gerillalara saldırıyor, fakat biz de bu tekniği boşa çıkarmak amacıyla savaş tünelleri yöntemini geliştirdik.

Savaş tünellerinde büyük kahramanlıklara imza atanlardan biri şehit Şoreş Bêytûşebab arkadaştı. 2021 yılı baharında Avaşîn, Zap ve Metîna bölgesinde bu savaş daha zor ve çetin bir hal aldı. Mamreşo tepesinde, Sor ve Zendura tepelerinde gerilla savaşı daha yoğunlaştı ve bu savaş hala devam ediyor. Son 3 yılda düşman farklı teknikler kullanmak zorunda kaldı.  Düşman artık savaş ve keşif uçaklarıyla gerilla ile baş edemiyor. Bu yüzden kirli savaş yöntemlerine başvuruyor. Kimyasal silahlar ve nükleer taktik silahlar kullanarak gerillaya saldırıyorlar. Düşman bu şekilde gerilla mevzilerini işgal etmek istiyor. Avaşîn, Zap ve Metîna'nın bazı bölgelerine konumlanmış durumdalar ama mevzilerimize girme güçleri yok. İşgalci Türk devleti ile savaşımız 2022 yılında doruğa ulaştı. Düşmanımız bir yerde sıkışıp kaldığında başka bir yerden gerillalara saldırıyordu. Gerillaları işgal etmek istedikleri yerden uzaklaştırmak istiyorlardı. Bu hedefle 2022 yılında saldırılarını daha da genişletti. 2023 yılında da bazı bölgeleri işgal etmek istediler ama başarılı olamadılar” diye konuştu.

GERİLLA KÜRT GÜÇLERİNE ZARAR GELMESİN DİYE EYLEM YAPMIYOR

Konuşmasının devamında KDP’nin Türk devleti ile işbirliğine dikkat çeken Êrîş, şöyle devam etti: "Son olarak KDP’nin işbirliğiyle Metîna bölgesine ve Şehîd Delîl Zagros bölgesine düşman yeni bir saldırı başlattı. Türk ordusu hemen kendi askerlerini konuşlandırdı. Üstelik askerlerini KDP üslerinin yanına bırakıyor. Bu sayede askerlerini bir ölçüde gerillalardan korumuş oluyor. Çünkü gerilla ulusal hassasiyetle yaklaşıyor ve Kürt güçlerine zarar vermek istemiyor. Bu nedenle Kürt güçlerine zarar gelmemesi için KDP üslerinin yanına konuşlanan askerlere yönelik arkadaşlar büyük ve etkili eylemlerde bulunmadı. Dolayısıyla Türk ordusu, KDP güçlerini kendisine mevzi olarak kullanıyor ve bu şekilde bazı bölgelerde bombardımanla ilerleyerek sığınakları ele geçirmek istiyor.

Düşman Temmuz ayında Girê Cûdîve Girê Ortê’ye yönelik işgal harekatı başlattı. Yoldaşlarımız bu işgal harekatına karşı savaşıyor ve mevzilerini savunuyor. Son olarak düşman, Metîna bölgesinin Amediyê tepesine ve Çarçela bölgesine saldırı başlattı. Yine KDP güçlerinin yardımıyla bu saldırıyı gerçekleştirdiler. Düşman şu ana kadar bu işgal harekatıyla hiçbir şey kazanmadı. Türk askerleri, işbirlikçileri olan KDP ve arkadaşlarımız arasındaki çeşitli tepelerde konumlandı. Arkadaşlarımız da hassas davranıyor ve bu nedenle işgalci güçlere çok sert saldırmıyorlar. Ama düşman gerillanın mevzilerine saldırmak istediğinde arkadaşlarımız bunu cevapsız bırakmayacak ve karşılık verecektir.

Türk ordusu gerilla karşısında ilerleyemiyor. Türk devleti tek başına yoldaşlarımızla mücadele edebilecek bir devlet değildir. Sadece teknik gücüyle savaşıyor. Ama kışın güvendikleri teknik de etkisiz kalacaktır. O zaman Türk devletinin durumu şu anki durumdan daha kötü olacak. Bu şartlarda gerillanın savaş performansı zirveye ulaşacaktır. Geçen yıl Hekarî Tepesi, Cûdî Tepesi ve Zap bölgesinde düşmana eylem yapan yoldaşlarımız, çok sayıda düşman cenazesini ele geçirmiş, birçok mevziyi yok etmiş ve düşman kaçmak zorunda kalmıştı. Bizler de bu şekilde güçlü eylemlerle düşmanı mağlup edip ilerlemelerini engelleyeceğiz.”

SAVAŞ HAZIRLIKLARIMIZI YAPTIK

Türk devletine karşı mücadele eden enternasyonalist gerillalardan İntikam Gelhat da yaşanan savaşa ilişkin şunları belirtti: “Bilindiği gibi Türk devleti Medya Savunma Alanlarına kapsamlı bir saldırı başlattı. Aynı şekilde Kurdistan'ın birçok dağında da düşman saldırıları yaşanıyor. Bizler de gerilla olarak düşmana ağır darbeler vuruyoruz. Bu durum Türk devleti için kolay olmayacaktır. Hazırlıklarımız askeri ve ideolojik açıdan çok farklı. Türk devletinin bu kez daha kapsamlı işgal saldırılarında bulunacağını biliyoruz. Biz de bu temelde savaş hazırlıklarımızı yaptık. Bunun yanı sıra birey olarak her yönden kendimizi hazırladık. Düşman gerilla kamplarının etrafındaki savaş tünellerine girmek istiyor. Ama biz düşmanın tünellere girmesine izin vermiyoruz, tünellerde yerlerini alan arkadaşlar da buna izin vermeyecekler. Düşmana karşı gücümüzün yettiği kadar direneceğiz.”