Emekçiler Ankara'da yoğun yağışa rağmen buluştu

Ankara’daki emekçiler yoğun yağışa rağmen 1 Mayıs alanında buluştu.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Türkiye Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Diş Hekimleri Birliği (DHB) tarafından düzenlenen 1 Mayıs mitingi Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde yürüyüşle başladı.
Emekçiler, AKM önünden Tandoğan Meydanı’na kadar yürüdü. Yoğun yağışa rağmen yürüyüşe çok sayıda sendika, dernek, siyasi parti, gençlik örgütü ve binlerce kişi katıldı. Yüzlerce kişilik kortej halinde alana giren Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), “Emeğin ve Özgürlüğün ülkesini kurmak için geliyoruz” pankartını taşıdı. DEM Parti kortejinde milletvekilleri Sebahat Erdoğan Sarıtaş, Zeki İrmez, Ferit Şenyaşar, Mithat Sancar, Yılmaz Hun, Zeynep Oduncu da yer aldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Sekreteri Selin Sayek Böke, Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi, Suat Özçağdaş ile Grup Başkanvekili Murat Emir, milletvekilleri Cumhur Uzun, Deniz Demir, Talat Dinçer ve Mustafa Adıgüzel de eyleme katıldı.

TECRİDE TEPKİ

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar, "Parastin dê serî netewîne" ve "Ji parêzerên girtî re azadî"  dövizleri taşıyarak alana yürüdü. ÖHD ayrıca Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan başta olmak üzere cezaevlerindeki tutsaklar üzerinde devam eden tecrit politikalarına da dövizleriyle tepki gösterdi. Avukatlar, “Tecrit işkencedir susma”, ve "Tecrîd li dijî mirovahî û hiqûqê ye" dövizlerini taşıdı.

 Ankara 1 Mayıs’ında Özgür Basın emekçilerine dönük saldırılara da dikkat çekildi. Gazeteci örgütleri, “Gazetecilere özgürlük” ve “Özgür Basın susturulamaz” sloganlarının yanı sıra, “Biz gazeteciyiz” dövizleri taşıdı. Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), “Ne Nizamnâme ne yasa hiç yenilmedik baskılara” pankartını taşıdı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ise “Haberin devamı habercinin refahı için 1 Mayıs’ta alanlardayız” pankartıyla alanda yer aldı.

Eğitim emekçileri, gerici müfredata tepki gösterirken, kortejde en çok ÇEDES ve MESEM’e karşı taleplerle yer aldı. Eğitim Sen Üniversiteler Şubesi’nde akademisyenler, Filistin’deki katliamlara karşı pankart açtı.

Sağlık emekçileri, sağlık hizmetlerinin eşit, parasız ve ulaşılabilir olmasını isterken, şiddete karşı “Yaşamak ve yaşatmak istiyoruz” sloganları attı. Tutsak ailelerinin de katıldığı eylemde bir baba alana "Oğluma özgürlük istiyorum” yazılı önlüğü ile geldi.

DİSK, KESK, TTB, TMMOB tarafından hazırlanan ortak 1 Mayıs açıklaması Kürtçe, Türkçe ve Arapça okundu. Açıklamanın Türkçesini, DİSK İç Anadolu Temsilcisi Birgül Kaya okudu.

 Açıklamada emek sömürüsüne ve hak gasplarına dikkat çekilirken, siyasi tutsaklar selamlandı.

 Emekçilerin taleplerinin sıralandığı miting Bandista Müzik Grubu’nun ezgileriyle son buldu.