Erdoğan 12 yıl sonra Bağdat’ta Iraklı yetkililerle görüştü

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, on iki yıl aradan sonra yeni işgal saldırılarını başlattığı bir sırada Irak’a ziyarette bulundu.

ERDOĞAN'IN IRAK ZİYARETİ

Türk devletinin Güney Kurdistan’da özellikle Metîna bölgesinde yeni bir işgal saldırısı başlatması ardından Erdoğan, Bağdat ve Hewlêr turuna çıktı. 

Erdoğan’ın heyetinde Türk Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Cumhurbaşkanı Dış Politika ve Güvenlik Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç yer aldı. 

Bağdat’ta Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid ile Erdoğan bir araya geldi. Görüşme basına kapalı yapıldı ve nelerin konuşulduğuna dair bilgi verilmedi. 

Erdoğan’ın daha sonra Başbakan Muhammed Şia Sudani ile bir araya geldi. Irak Başbakanlık ofisi, iki liderin işbirliğini genişletmeye yönelik stratejik çerçeve anlaşması" imzalayacağını açıkladı.

HEWLÊR’İ TÜRK BAYRAKLARI İLE DONATTILAR

İşgalci devletin cumhurbaşkanı daha sonra Hewlêr’e geçerek KDP’li yetkililerle görüşecek. KDP, Erdoğan’ın ziyareti öncesi hakimiyet alanlarını Türk bayrakları ile donattı. Tarihi Hewlêr kalesi de Türk renklerine büründü. 

TEMEL GÜNDEM İŞGAL

Görüşmelerin temel gündeminin PKK olduğu belirtiliyor. Türk devleti Güney Kurdistan’da onlarca yıldır askeri üsler bulunduruyor. Son yıllarda bu üsler katlanarak arttı. Ayrıca yıllardır çok sayıda  işgal saldırıları düzenleniyor. 

Bağdat Türk devletinin anti-Kürt baskılarına maruz kalırken, mart ayında Irak Savunma Bakanı Tabet El-Abasi, PKK'ye karşı "ortak askeri operasyon" ihtimalini dışlarken, Bağdat ve Ankara'nın "ortak bir istihbarat koordinasyon merkezi" kurmak için "uygun zaman ve yerde" çalışacağını söylemişti.