Erdoğan ‘asla görüşmeyeceği’ Sisi’nin kapısında

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel bir uçakla Mısıra giderek Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah El Sisi ile görüştü.

Her iki yöneticinin sözcüleri tarafından yapılan açıklamaya göre Sisi ve Erdoğan pazar günü Hindistan'da bölgesel işbirliği, enerji işbirliği ve ikili ilişkilerin güçlendirilmesi konularını ele alacaklar.

Erdoğan ve Sisi ile heyetler arasında yapılacak görüşmelerin gündeminde ayrıca Gazze’de süren kriz de yer alıyor.

İki ülke, dışişleri bakanlarının karşılıklı ziyaretleri ve geçen yıl Katar'da düzenlenen Dünya Futbol Kupası sırasında gerçekleşen Sisi-Erdoğan görüşmesinin ardından ilişkileri büyükelçi düzeyinde yeniden tesis etmişti.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER

Erdoğan özellikle Müslüman Kardeşlerle olan bağı nedeniyle, Sisi ile anlaşmazlık yaşamış, Muhammed Mursi’nin devrilmesi ardından Sisi’yi “darbeci” ve “katil” olmakla suçlamıştı. Erdoğan, Sisi ile “asla görüşmeyeceğini” de söylemişti.

LİBYA KRİZİ

İki ülke arasındaki diğer bir mesele ise Libya olarak öne çıkıyor. Mısır ve Türkiye 2020 yılında Bingazi ve Trablus'taki rakip Libya silahlı kuvvetlerine verdikleri destek nedeniyle neredeyse doğrudan çatışmaya giriyordu. İki ülkenin Libya'yı krizindeki rolleri konusunda da bir çözüm bulması gerekiyor.

AKDENİZ GAZ MESELESİ

Bir diğer kilit konu ise Doğu Akdeniz'deki gaz. Mısır, gaz sıvılaştırma tesisleriyle Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'in de dahil olduğu bir konsorsiyumun başında yer alıyor. Bu gaz Akdeniz'in iki büyük donanması arasında keskin gerginliklere yol açtı. Türkiye şimdi gaz kaynaklarının daha iyi bir dağılımını sağlamak istiyor.

TİCARİ İLİŞKİLER

Ancak en hızlı ilerleme kaydedilen konu ekonomi olarak ifade ediliyor. Kahire ve Ankara ticaretlerini on milyar dolardan on beş milyar dolara çıkarma kararı aldı. Buna Mısır'daki Türk yatırımlarının yeniden başlamasını da eklemek gerekiyor.