FEDA, soykırım tehdidine karşı Êzidîlerle dayanışmaya çağırdı

Şengal Soykırımı'nın yıl dönümünde açıklama yapan FEDA, "AKP-MHP faşist iktidarı, DAİŞ’in başaramadığını başarmak istiyor" diyerek, Êzidîlerle dayanışmaya çağırdı.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA), Şengal Soykırımı'nın yıl dönümü vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.

"Êzidî halkı hâlâ soykırımla karşı karşıyadır" vurgusunda bulunulan açıklamada, "Katliamcı Türk devleti ve emperyalist kapitalist sistemin örgütleyip, sevk ve idare ettiği barbar DAİŞ çeteleri, Şengal’e 3 Ağustos 2014’te saldırarak 74. Êzidî fermanını gerçekleştirdiler. Türk ulus devletinin teşvik ve yönlendirmesi sonucu yaşanan bu insanlık suçuna dünyanın sessiz kalması, DAİŞ çetelerinin saldırılarına zemin sunmuş, fermanı kolaylaştırmıştır" denildi.

'DİRENİŞ, ON BİNLERCE ÊZİDÎNİN HAYATINI KURTARDI'

Uluslararası kurumların sessizliğine tepki gösterilen açıklamada, şunlar da ifade edildi:

"Êzidî soykırımına karşı dört parça Kürdistan’dan Kürtlerin ve dostlarının direnişi, özveri ve fedakârlıkları sayesinde Êzidî halkını topyekûn ortadan kaldırma girişimleri boşa çıkarılmıştır.

 Kürt özgürlük güçleri büyük bir cesaret, özveri ve kahramanlıkla on binlerce Êzidî Kürdün hayatını kurtarmış, kadim kutsal topraklarında özgürce yaşamalarını sağlamışlardır. Bu temelde yeni katliam ve fermanlar yaşanmaması için Êzidîler öz savunma güçlerini kurmuş, demokratik özerk yaşamı inşa etmiş, bu sayede dillerini, kültürlerini ve inançlarını yaşatmanın meşru koşullarına erişmişlerdir. Êzidîler yeni katliam ve soykırımları yaşamamak için inşa ettikleri kendi özyönetim sistemini Türkiye, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ve Irak Devleti kriminalize etmekte, müdahale ve saldırılarla dağıtmak istemektedirler. Bu anlamda Êzidî soykırımının hâlâ önü alınmış değildir. Türk devleti DAİŞ’i aratmayan düzeyde her zaman Êzidî öz yönetimini tehdit etmekte, havadan ve karadan saldırmaktadır. AKP-MHP faşist iktidarı, Rojava ve Güney Kürdistan’ı işgal etmek, DAİŞ’in başaramadığını başarmak istiyor.

Dünyanın gözü önünde vahşi ve barbar çetelerin Êzidî Kürt halkına yaşattığı soykırımı lanetliyoruz. Başta BM olmak üzere tüm insanlığı bu jenosidi tanımaya çağırıyoruz. Her sürekten Aleviler olarak Mezopotamya’nın kadim halkı Êzidîlere yüksek dayanışma duygularımızı iletiyor, Şengal’in özerk statüsünün yanında olduğumuzu belirtiyoruz. Tarih boyunca devlet ve iktidar dışı olan inanç mensupları olarak dönemin hakikati olan ortak yaşamda tüm insanlıkla barış içinde bir arada yaşama irade beyanında bulunuyoruz."