Fransa’da liberal yıkım politikalarına karşı eylem günü

Fransa’da hükümetin işverenler lehine hayata geçirmek istediği politikalara karşı sendikaların çağrısıyla halk ikinci kez sokağa iniyor.

CGT sendika konfederasyonunun çağrısıyla düzenlenecek eylemlere Solidaires, FSU, FO, CFE-CGC gibi sendikalar da destek veriyor.

12 Eylül günü 180’i aşkın kentte yüz binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen gösterilerin ardından çok daha büyük bir katılımın beklendiği bugünkü eylemler nedeniyle birçok sektörde greve gidiliyor. Toplu taşıma hizmetlerinin yanı sıra matbaalardaki grevler nedeniyle gazetelerin önemli bir kısmı basılamayacak.

Sendikaların ardından Cumartesi günü de Jean-Luc Mélenchon öncülüğündeki France Insoumise (Boyun Eğmeyen Fransa) adlı sol hareketin çağrısıyla eylemler düzenlenecek.

Sendikalar ve sol hareketler, yeni cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Çalışma Yasası’ndaki liberal reformlarına karşı çıkıyor. Ulusal Meclis’te kabul edilen yasayla, hükümetin kararnamelerle bu yasada değişiklik yapma hakkı tanınmıştı. Hükümet, Çalışma Yasası’nı işverenler lehine ve sendikaların temsilini yok edecek şekilde değiştirecek.

Hükümetin 5 yılda memur sayısını 120 bin azaltma, devlet destekli iş sözleşmelerinin sayısını 300 binler seviyesinden 150 bine kadar düşürme, İş Bulma Kurumu, sosyal konutlar ve ulaşım alanlarında 16 milyar euroluk tasarruf planları da sendikalar ve sol partiler tarafından kesinlikle reddediliyor.