Peace in Kurdistan’dan CPT’ye 'Abdullah Öcalan' mektubu

Britanya’da milletvekili, sendikacı, akademisyenlerin de aralarında olduğu isimler, CPT'ye İmralı Adası'na acilen heyet göndermesi için mektup yazdı.

CPT'YE MEKTUP

Britanya Peace in Kurdistan (Kurdistan için Barış İnisiyatifi) öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki mutlak tecridin son bulması ve CPT’nin derhal adaya bir heyet göndermesi için ortak bir mektup kaleme alındı. Peace in Kurdistan’ın mektubunu üyelerinin yanı sıra tanınmış Dilbilimci Noam Chomsky, İşçi Partisi eski Lideri Jeremy Corbyn, Brtanya’nın en büyük sendikal örgütü Unite the Union’dan Simon Dubbins, Prof Dr. Michael Gunter, Prof. Dr. Bill Bowring, Prof. Dr. Mary Davis, SNP Milletvekili  Chris Stephens, Siin Fein Milletvekili Chris Hazzard, Mickey Brady, İşçi Partisi milletvekilleri Kate Osamar, John McDonnell ile birlikte aralarında akademisyen, sendikacı, yazar ve gazetecilerin bulunduğu onlarca şahsiyet de imzaladı.

Mektubu ayrıca Avrupa Göçmen İşçiler Konfederasyonu Sözcüsü Asiye Güden ile birçok sanatçı ve gazeteci de imzaladı.

Avrupa Konseyi'ne bağlı İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) Başkanı Alan Mitchell’e ‘acil ve derhal dikkate alınması gereken bir çağrı’ başlığı ile gönderilen mektupta, Kürt Halk Önderi'den 3 yıldır hiçbir haber alınamadığına dikkat çekildi. Mektupta Türk devletinin bu süreçte  İmralı Adası'nı "yüzen bir tabuta" dönüştürmeye çalıştığı vurgulandı.

Mektupta şunlar da kaydedildi:

"Öcalan’ın fiziksel durumu ile birlikte şu anda nerede olduğu bile teyit edilememektedir. Bu durum kendisini ulusal seslerinin bir temsilcisi olarak gören birçok Kürt için son derece hassas bir konudur. İşte bu zorlayıcı nedenlerden ötürü CPT olarak sizden acilen harekete geçmenizi rica ediyoruz zira ancak bu şekilde korku ve kaygılarımız giderilecektir. CPT olarak, Sözleşmeye taraf olan devletlerin tüm alıkonulma yerlerini ziyaret etme hakkına sahipsiniz ve buna Türkiye de dahildir. Bu size, uzman ekibinizi İmralı'ya gönderme yetkisi ve kabiliyeti kazandırır; Türk hükümeti size Sayın Öcalan'ın tutsak tutulduğu yeri ziyaret etmeniz için sınırsız erişim izni vermek ve sizinle her türlü baskıdan uzak bir şekilde gizlilik içinde iletişim kurabilmesi için kendisiyle özel olarak görüşmenize izin vermekle yükümlüdür.”

'SORUMLULUĞUNUZU YERİNE GETİRİN'

CPT'nin Avrupa Konseyi Tüzüğü'nün 3’üncü maddesi uyarınca hareket etmesi gerektiğinin altı çizilen mektupta, "Sayın Öcalan, yirmi beş yıldır insan haklarından mahrum bırakılan ve son üç yıldır da avukatlarıyla görüşme ve ailesiyle konuşma gibi temel yasal haklarından mahrum bırakılan AK üyesi bir devletin vatandaşıdır. Tüm samimiyetimizle sizden tek istediğimiz, Sayın Öcalan ile görüşmek ve sağlığını kontrol etmek üzere İmralı Adası'na bir heyet göndererek sorumluluklarınızı derhal yerine getirmenizdir. Bunu takiben, Türkiye'yi, AK ve CPT yükümlülüklerine tam olarak uymalarını sağlamak için ailesinin ve avukatlarının kendisini ziyaret etmesine izin vermeye teşvik ederseniz çok memnun oluruz. Bu, milyonlarca Kürdü ilgilendiren acil bir insan hakları meselesinin ele alınmasına yardımcı olacak ve aynı zamanda Türkiye'deki Kürt meselesine barışçıl bir çözüm bulunması için acilen ihtiyaç duyulan uzlaşı ruhunu da yenileyecektir. Zaman ayırdığınız için şükranlarımızı sunar ve bunu içten bir ricamız olarak algılayacağınızı umarız” denildi.

İMZACILARIN LİSTESİ

Mektubun imzacıları şunlar:

“John Austin, Mike Arnott, President STUC, Baroness Blower of Starch Green, Prof .Bill Bowring, Mickey Brady, MP for Mid Ulster, Julie Christie, Noam Chomsky, Jeremy Corbyn MP, Maggie Cook, UNISON women activist,  Prof Mary Davis, Lord Dholakia, Simon Dubbins, UNITE International, Dr Radha D’Souza (writer), Desmond Fernandes, Lindsey German, Convenor STWC, Melanie Gingell, Christopher Gingell, Prof Dr. Michael Gunter, Rahila Gupta, author, journalist, Chris Hazzard Sinn Fein MP, Nick Hildyard, policy advisor, Dafydd Iwan, Former President Plaid Cymru, George Katsiaficas, Greek-American, James Kelman, novelist, Baroness Helena Kennedy KC, Jean Lambert, former MEP, Dr Les Levidow, Open University, Gawain Little, GFTU General Secretary, Elfyn Llwyd, John McDonnell MP, Mike Mansfield KC, David Morgan, journalist, Conor Murphy, Sinn Fein MLA, Dr Thomas Jeffrey Miley, Dr. Jessica Ayesha Northey, Kate Osamor MP, Margaret Owen OBE, Ali Gul Ozbek, Former Councillor and Mayor of Haringey. Gareth Peirce, Dr Felix Padel, anthropologist, Maxine Peake, actor, Dr Thomas Phillips, Liverpool John Moores University, Father Joe Ryan, Dr Thomas Schmidt, ELDH Europe, Bert Schouwenburg, International Trade, Roza Salih, Scottish politician, Tony Simpson, Bertrand Russell Peace, Stephen Smellie, PIK Trade Union, Jonathan Steele, journalist, Chris Stephens SNP MP, Gianni Tognoni, General Secretary, Dr Federico Venturini, Associate, Dr Tom Wakeford, Dr Derek Wall, Julie Ward, former MEP, Frances Webber, former Vice-Chair of, Kariane Westrheim, Chair, EU Turkey Civic Commission (EUTCC), Hywel Williams MP. Kim Johnson MP, Rohash Shexo, Kongra Star Women’s Movement, Suna Alan, Jiyan Kurdish Women’s Assembly, Esra Asiye Guden, co-chair of European Confederation of Immigrants, Rojin Mikuryani, PhD Researcher at University College Cork, Ireland, Sara Kermanian, PhD Researcher at University College Cork, Ireland. Turkan Ozcan &Agit Karatas, Kurdish People’s Democratic Assembly of Britain.”