GÖRÜNTÜLÜ

Suzan İşbilen: Türkiye ve Ortadoğu kadınlar için güvenli bir yer olmaktan çıktı

Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen, faillere uygulanan cezasızlık politikasının kadın cinayetlerini artırdığını ifade ederek, Türkiye ve Ortadoğu’nun kadınlar için güvenli bir yer olmaktan çıktığını söyledi.

KADIN CİNAYETLERİ

Kürdistan ve Türkiye'de yaşayan kadınlar, evde ve sokakta ölüm tedirginliğiyle yaşıyor. AKP-MHP iktidarı tarafından uygulanan yanlış politikalar sonucunda kadına yönelik şiddet sistematik bir şekilde devam ederken, kadın katliamları ise her geçen gün artıyor.

Artan kadın cinayetlerine dair ANF'ye değerlendirmede bulunan Rosa Kadın Derneği Başkanı Suzan İşbilen,"Artan kadın cinayetlerinin temelinde çözülmeyen bir kadın sorunu var. Kadın sorunu, maalesef, evrensel bir sorun. Son dönemde kadına yönelik cinayet ve şiddetin sokaklara kadar taşındığı bir durum var. Bugün Ortadoğu’ya baktığımızda kadın sorunundan kaynaklı kaynayan bir kazan var. Kadın sorunu bugünün sorunu değil, geçmişten günümüze gelen bir sorun. Artık kadınlar, erkek egemen zihniyeti kabul etmedikleri için mücadeleleri de görünür oldu" dedi.


‘KADINLAR ÖZ SAVUNMALARINI GERÇEKLEŞTİRMELİ’

Ortadoğu'daki kadınların yaşadığı sorunlara değinen Suzan İşbilen şöyle devam etti: “Bugün Afganistan'da bir Taliban süreci var. Taliban, kendi iktidarını tamamen kadınların inkârı üzerinden var etmeye çalışıyor. İran’a bakıyoruz, 1979’a kadar kadınlar normal bir şekilde yaşamlarını sürdürürken, 79’daki rejim değişikliği ve aşırı iktidarcı anlayış, günümüzde kadın sorununu gündeme getirdi. Jîna Emînî şahsında bir direniş yaratıldı. Eğer Jîna’nın direnişi olmasaydı hiçbirimiz Jîna’nın saçı açık olduğu için katledildiğinden haberdar olmayacaktık.

Kadınlar artık erkek şiddetinden korunmak için kendi öz savunmalarını gerçekleştiriyor. Ciddi anlamda Türkiye ve Ortadoğu, kadınlar açısından güvenli bir yer olmaktan çıktı. Kadınlar, her yönüyle şiddete maruz kalabiliyor. Bugün öldürülen kadınlara baktığımızda, çoğunun boşanma aşamasındaki kadınlar olduğunu görüyoruz. Kadınların şiddete karşı en büyük öz savunması örgütlenmektir. Kadınlar, artık erkek şiddetine boyun eğmemeli ve kendi öz savunmalarını gerçekleştirmelidir.”

‘FAİLLERE UYGULANAN CEZASIZLIK POLİTİKASI KADIN CİNAYETLERİNİ ARTIRIYOR’

Faillere uygulanan cezasızlık politikasından dolayı, kadın cinayetlerinin her geçen gün arttığını vurgulayan Suzan İşbilen, "Cezasızlık politikası çok önemli bir etken. Uygulanan cezasızlık politikası, kadınlara yönelik şiddeti artırıyor. Geçen haftalarda sadece bir günde 4 kadın katledildi. Bu kadınlardan ikisi henüz çocuktu. Türkiye’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun yayınladığı verilere göre, bir günde en az iki kadın öldürülüyor. Kadına yönelik şiddetin ve katliamların durması için iktidarın gerçek anlamda yasal düzenlemeler yapmasını istiyoruz. Kadınlar birçok şiddete maruz kalıyor ve bunun önüne geçilmelidir" diye ifade etti.