GÜNDEM 15 MAYIS 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- Kürt Dil Bayramı çerçevesinde gerçekleştirilen etkinlikler takip edilecek.

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırılar ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- PKK Yürütme Konseyi Üyesi Duran Kalkan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a sistematik olarak verilen disiplin cezalarının 25. yılda AİHM'in yeniden yargılama kararını engelleme amaçlı bir hukuk hilesi olduğunun altını çizdi.

- KCK Eğitim Komitesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak Kürt Dil Bayramını kutladı ve asimilasyona geçit verilmemesi çağrısında bulundu.

- KCDK-E yazılı bir açıklama yayınlayarak Kürt Dil Bayramını kutladı ve her Kurdistanlının ısrarla kendi anadili ile konuşması gerektiğini vurguladı.

- Kuzey ve Doğu Suriye Eğitim Komitesi Eşbaşkanı Semira Hec Elî, devrimle birlikte eğitim alanındaki gelişmelere dikkat çekerek, "Evlerde kurslarla başlayan ana dil eğitimi bugün kendi müfredatını oluşturdu" dedi.

- Devletin Kürt dilini yok etmek istediğini bilerek hareket edilmesini gerektiğini belirten MED-DER Yöneticisi İbrahim Xelil Taş, “Asimilasyona karşı dört kolla dilimize sarılmalıyız” dedi.

- Kobanê davası, 6-8 Ekim olaylarının yaşandığı 2014 yılından 6 yıl sonra açıldı ve yargılama 4 sene sürdü, 16 Mayıs günü karar duruşması görülecek olan duruşma tam bir hukuk garabeti olarak nitelendiriliyor.

- Kobanê Kumpas Davası’nda yargılanan kadınlar için ‘suç’ olarak tarif edilen şeyleri birlikte işlediklerini belirten KBG’den Tülay Korkutan, “Bu dava bizimdir, yargılanmak istenen ortak mücadelemizdir” dedi.