GÜNDEM 17 EKİM 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- KCK Halklar ve İnançlar Komitesi Üyesi Ferzê Dersim, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çözümlemeleriyle tarihsel ve toplumsal köklerini beslediğini ifade ederek, “Bizlere düşen toplumsal inşa çalışmalarını ciddiyetle yürütmektir” dedi.

- Avukat İbrahim Bilmez, İmralı’daki hukuksuzluğun tüm Türkiye’ye yayıldığını belirterek, “Çünkü hukukta “istisna hali” diye bir şey yoktur. Abdullah Öcalan’ı hedefleyerek getirilen yasalar, bugün Türkiye’nin sorunu haline gelmiştir” dedi.

- Meclise gelecek Irak- Suriye savaş tezkeresini eleştiren HEDEP milletvekili Ali Bozan ve EMEP Milletvekili İskender Bayhan savaş politikalarına ‘hayır’ diyeceklerini söylüyor.

- Siyasi koğuşta kaldığı için denetimli serbestlik hakkı gasp edilen Celalettin Can’ın sağlık öyküsüne de bakıldığında sağlık durumunun risk altında olduğunu belirten Nimet Tanrıkulu, “Yaşanacak her türlü olumsuzluktan Adalet Bakanlığı sorumludur" dedi.

- Milyar dolar harcanan savaş teknolojisinin yanında son derece donanımlı koşullarda yetiştirilen işgal ordusunun özel kuvvetleri, Batı Zap’a üç koldan girmeye çalıştı ama hiçbiri sağ çıkamadı. Amara Harun’un yazısı

- PKK ile tanışıp çalışmalarda yer aldıktan sonra Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ı dinleme fırsatı bulan Sultan Îbrahîm, “Büyük bir coşkuyla faaliyetlere katıldım. Artık eskisi gibi olmayacak sözünü verdim” dedi.

-KJAR Diplomasi Sorumlusu Rozerîn Kemanger, Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü sağlanana kadar kimsenin durmaması gerektiğini belirterek, “Başûr, Abdullah Öcalan'a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm hamlesinin merkezi ve öncüsü olacak” dedi. 

- Yakalandığı hastalık nedeniyle yaşamını yitiren Gazeteci Necmettin Salaz’ın cenazesi memleketi Wan’da toprağa verilecek.

- Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i rehin 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.