GÜNDEM 19 EKİM 2024

Kürdistan ve Türkiye gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Kayıp yakınlarının Kürdistan ve Türkiye merkezlerinde gerçekleştireceği eylemler takip edilecek.

- Ortadoğu’nun yaşadığı yoğun gerginlik, çatışma ve savaşlar modernite dönüşümünü zorunlu kılmaktadır. Ağırlaşmış ulusal ve toplumsal sorunlar, modernite dönüşümü sağlanmadan aşılamaz. (Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın değerlendirmelerinden)

- İmralı işkence sistemini korkunç bir hukuksuzluk olarak değerlendiren İtalya Fonti di Pace Derneği Başkanı Eleonora Bonaccorsi, “Bu tecridin dünyada eşi benzeri yok. Öcalan bir gerçekliktir, özgürlüğü için mücadele etmeliyiz” dedi.

-Bugün saat 16.00’da Paris’te düzenlenecek olan dayanışma konserine katılım çağrısında bulunan KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Murat Ceylan, “Bu konserde Rêber Apo’nun, Kürt halkının ve özgürlük gerillasının sesi olacağız” dedi.

-Üniversite öğrencisi Rojin Kabaiş’in ölümünün tıpkı Gülistan Doku’nun kayıp olayı gibi şüpheli olduğunu belirten İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, “Kadın cinayetlerinin bu kadar yoğun olduğu bir coğrafyada intiharı düşünmüyoruz hiçbirimiz” dedi.

-Rojava Devrimi, yarattığı askeri ve siyasal sonuçların yanı sıra, aslında bir eğitim devrimini de beraberinde getirdi. Bu eğitim devrimi içinde, dil devrimi ve dil eğitiminin yanı sıra sanat eğitimi de kendisine imkân buldu.

-Uyuşturucu kullanımı günbegün artıyor. Polis tarafından göz yumulan ve rüşvet ilişkisi kurulan çeteler çocuklara da kuryelik yaptırıyor, böylece okullara da uyuşturucu sokuluyor.

-Kuzey ve Doğu Suriye’nin Til Hemis kentinde Mihelmî bir aileden olan Dîrok Cûdî, 2017’de geldiği Kürdistan dağlarında 7 yıl savaştı ve 24 Temmuz’da Xakurkê’de şehadete ulaştı.

- Yeni Özgür Politika’yla dayanışma gecesi Almanya’nın Frankfurt şehrinde gerçekleştirilecek.