GÜNDEM 25 OCAK 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- HSM Karargah Komutanı Murat Karayılan, Ankara eylemiyle başlayan ve Girê Amediyê eylemiyle zirvesel bir düzeye ulaşan devrimci hamlenin AKP-MHP faşist yönetiminin Çöktürme Planının çöküşünü gösterdiğini söyledi.

- Hizan çöplüğünde 2011 yılında yapılan kazılarda tespit edilen toplu mezar üzerine hafriyat döküldüğü ortaya çıktı. Bu duruma tepki gösteren bir yurttaş, “Bu hangi inanca, hangi insani değerlere sığar?” diye tepki gösterdi.

- AKP-MHP iktidarı Colemêrg ve ilçelerine son 9 ayda 10 bin 832 “seçmen” kaydırırken, son günlerde köylerdeki korucu ve AKP’liler ile devlet güçlerinin ikametgahını merkeze aldırmaya başladı.

- Türkiye ve Bakurê Kurdistan’da 2002-2022 arasında intihar edenlerin sayısı 65 bin 545 olarak açıklandı. Sosyolog Ali Erol, “Derin yoksulluk kaynaklı intiharlar, cinayet olarak tanımlanmalı” dedi.

- Mısır eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Şerif Şahin ve siyasetçi Taha Elî, Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye ve Başûr’a yönelik saldırılarının sistematik bir soykırım olduğuna dikkat çekti.

- İmralı’daki mutlak tecrit ve iletişimsizlik halinin, yaygın ve sistematik işkence olduğunu belirten Amed Baro Başkan Yardımcısı Mehdi Özdemir, yasa ve sözleşmelerin bir kenara bırakıldığını kaydetti.