GÜNDEM 26 OCAK 2024

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Medya Savunma Alanları ve Rojava’ya yönelik saldırıları ve buna bağlı saldırılar takip edilecek.

- Abdullah Öcalan’a Rusya-Roma uçağında eşlik eden dönemin İtalya Dışişleri Komisyonu üyesi olan İtalyan siyasetçi Ramon Mantovani, Abdullah Öcalan’ın Roma günlerini ve onu esarete götüren komplo sürecini ANF’ye anlattı.

- Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için başlatılan hamle kapsamında gerçekleştirilen uzun yürüyüş eylemleri takip edilecek. 

- Güzellik ve etik estetik kavramların egemen iktidarcı sistemler tarafından çarpıtıldığını söyleyen KJK Koordinasyonu Üyesi Çiğdem Doğu, “Bir yerde bir ahlak varsa orada özgürlük, güzellik, demokratik değerler, hoşgörü, barış vardır” dedi.

- BİRTEK-Sen öncülüğündeki direnişlerini Riha'dan İstanbul’a taşıyan Özak işçilerinden Seher Gülel, “Fabrikada kadın olduğumuzu unutmuştuk. Biz kadın işçileri böyle aşağılayamayacaklarını direnişimizle gösterdik” dedi.

- Sağlık sisteminin yüzde 65’ini kadınların oluşturduğunu, ancak idarenin tümünün erkeklerde olduğunu belirten SES’ten Sevgi Kızılırmak, “Sağlıkta şiddet, cinsel taciz, cinsel saldırı çok fazla. İdareler ve yargı, failleri aklıyor” dedi.

- Kayyum tarafından evleri yıkılan Amed Fabrika Mahallesi sakinleri, bine yakın inanın kış ortasında evsiz kaldığını belirterek, devlet tarafından zulme uğradıklarını söyledi.

- Wan’daki kayyumlar, AKP’nin 7. Kongresi için belediye bütçelerinden 300 bin TL harcama yaptı. Bunun 10 bin lirası, AKP logolu balonlar içindi.

- Gazeteci Yücel Özdemir, Suriye savaşı sonrası sığınmacı akını, küresel salgın dalgası ve Ukrayna savaşının etkilerinin yanı sıra çözüm sunması gereken solun atıl kalmasının da Almanya’da aşırı sağı büyüttüğünü söyledi.