GÜNDEM 7 KASIM 2020

Kürdistan, Türkiye ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar.

İsviçre Federal İstihbarat Örgütü, 2020 Güvenlik Raporunda Türkiye’nin DAİŞ için kilit rol oynadığına dikkat çekti. Raporun Kürtlere ilişkin bölümünde, “PKK, Avrupa’da şiddetten uzak durma politikasına devam ediyor” denildi. 

HPG Komuta Konseyi Üyesi Haki Armanc, şehit Komutan Egid Civyan'ı anlattı. Armanc, "Ezilen hakların özgürlüğü için tüm yaşamını özgürlük mücadelesine adadı" dedi.

Görgü tanığı bir kadın polisin şikayeti üzerine, Berlin’deki bir gösteri sırasında gözaltına alınan bir Kürt gencini döven Tony A. isimli polis memuru hakkında açılan davada mahkeme 1 yıl 3 hapis cezası verdi.

Stuttgart kentinde Stammheim Cezaevi’nde 5 Kürdün yargılandığı davada, Kürdistan'da öz yönetim sürecinde Sur, Cizre, Nusaybin, kentlerinde Türk devletinin işlediği suçların yer aldığı işkence görüntüleri izlendi.

3 Kasım 2019'da Türk devletinin Serêkaniyê'ye yönelik işgal saldırılarında hayatını kaybeden Ceren Güneş'i anan DKP Birlik Sözcüsü Ekrem Demirci, "Ceren Türkiye Devrimci Hareketinde yetişmiş bir değerdir, ama daha önemlisi Türkiye Kadın özgürleşmesinin meşalesidir" dedi.

Varşova'da yaşayan ve mevcut durumu aktif olarak gözlemleyen aktivist gazeteci Martyna Katarzyna, kürtajı neredeyse tamamen yasaklanmasını değerlendirirken, hükümetin kadınlara savaş açtığı ve iç savaş çağrısı yaptığını belirtti.

Eta kasırgası Orta Amerika'da ilerlemeye devam ederken, şimdiye kadar 170'e yakın kişinin ölümüne ya da kaybolmasına yol açtı. Felaketten yüzbinlere kişi etkilendi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çinli Müslüman örgüt Etim'in "terörist örgütler" listesinden çıkarıldığını duyurdu.

Küba ve İran henüz kimin seçileceği belli olmayan yeni ABD yönetiminin yaptırım baskılarına karşı ortak hareket edecek. 

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan son rapora göre, Afrika’da yüz milyonlarca kişinin yaşadığı çok sayıda ülke ile Yemen açlık tehlikesiyle karşı karşıya.