GÜNDEM 9 KASIM 2023

Kurdistan ve Dünya gündeminden öne çıkan başlıklar

- İşgalci Türk devletinin Rojava ve Güney Kurdistan’a yönelik saldırıları ve buna bağlı gelişmeler takip edilecek.

- Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 siyasetçinin 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle yargılandığı Kobanê Davası görülmeye devam edilecek.

- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı bir soruşturma kapsamında 29 Ekim 2022 tarihinde Tevgera Jinen Azad (TJA) yönelik operasyonunda 9 tutuklu 25 kişinin yargılandığı dava görülmeye devam edilecek.

- 18 gazetecinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Diyarbakır 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

- Wan ve Colemêrg’de 7 yıldır OHAL uygulamaları devam ediyor. Wan’da daha önce 15 günde bir uygulanan yasaklar hafta bir uzatılıyor, Colemêrg’te ise aralıksız sürüyor.

- HEDEP Gençlik Meclisi Eşsözcüsü Eda İbrahimoğlu, bir iktidar değişimiyle sorunlar çözülmeyeceği gibi sistemi eleştireye tabi tutmayan bir çözümün de kalıcı olmayacağını, devletle net ayrışma gerektiğini söyledi.

- HEDEP Mardin Milletvekili George Aslan, "Hürmüz Diril cinayetinin üzerinde samimiyetle durulsayd Gevriye Akgüç evinin bahçesinde öldürülmezdi. Bölge, Süryanilerden arındırılmaya çalışılıyor" dedi.

-AKP ve MHP iktidarı deprem ve afet bahanesiyle geçirdikleri yeni kentsel dönüşüm yasası ile hasarlı olsa da olmasa da binaların bulunduğu bölgeleri rezerv alanı ilan edip ranta açacak. Direnenlerin karşısına ise kolluk kuvvetlerini dikecek.

- Rusya’da hayata gözlerini yuman Dengbêj Feyzoyê Rizo, bugün toprağa verilecek.

- Rojava’nın 7 kent ve ilçesinde kitap, dergi ve gazetelere daha çabuk ulaşabilmenin yanı sıra okuma kültürünün yaygınlaşması için büfe kitapçıları kuruldu.