Gaspa karşı nöbetler 11’inci gününde

İrade gaspına karşı devam eden nöbet eylemlerinde “Kayyum defol” ve “Her yer Colemêrg, her yer direniş” sloganları atıldı.

İRADE GASPINA KARŞI NÖBETLER

AKP-MHP’nin halkın iradesini gasp ederek Colemêrg Belediyesi’ne el koymasına karşı Kurdistan ve Türkiye’nin birçok kentinde nöbet eylemleri sürüyor.

AMED

Amed Büyükşehir Belediyesi ve 13 ilçe belediyesinde nöbet eylemleri 11’inci gününde sürdü. Belediye önlerinde tutulan nöbetlere Kürtçe ve Türkçe “Belediyeler bizimdir, gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı asıldı. Eylemlere belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri, TJA, DBP ve DEM Parti, MEBYA-DER, TUAY-DER, ÖHD ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda halk katıldı. Nöbetlerde, “Halkın iradesine dokunma”, “Kayyumlara geçit yok”, “Kayyum defol” dövizleri taşındı. Nöbete katılanlar çalınan müzikler eşliğinde "Colemêrg ya me ye Şaredarî ya me ye " sloganlarıyla halaya durdu.

ÊLIH

Colemêrg'deki irade gaspına karşı Êlih Belediyesi önünde devam eden nöbete DEM Parti ve DBP il, ilçe yöneticileri, TJA ve kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Eylemde sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” ve "Kayyumlar gidecek, halklar gelecek” sloganları atıldı.

SÊRT

Sêrt Belediyesi önünde devam eden eyleme Sêrt Belediye Eşbaşkanları Sofya Alağaş ve Mehmet Kaysi, meclis üyeleri, DEM Parti Sêrt Milletvekili Sabahat Erdoğan Sarıtaş, DBP ile DEM Parti il, ilçe örgütleri, TJA, Barış Anneleri’nin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi. “Bijî berxwedana Colemêrg” sloganının atıldığı eylemde “Belediyeler bizimdir. Gaspa izin vermeyeceğiz” pankartı açıldı. Nöbet eylemi, alkış, zılgıt eşliğinde çekilen halaylar ile sürdürüldü.

İZMİR

Tevgera Jinên Azad (TJA), DEM Parti, Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Türkiye İşçi Partisi (TİP) Emekçi Hareket Partisi (EHP), Sosyalist Meclisler Platformu’nun (SMF) Sümerbank önünde işgale karşı başlattığı "Adalet Nöbeti" 9’uncu gününde devam etti. Çok sayıda kişinin katıldığı eylemde, ”Kayyuma karşı adalet nöbetindeyiz” yazılı önlükler giyildi. Eylemde, “Kayyum darbedir. Belediyeler bizimdir. Gasp edemezsiniz. Kayyuma karşı nöbetteyiz” pankartı açılarak “Halkın iradesi kazanacak”, “Kayyumları kabul etmiyoruz” dövizleri taşındı. Kitle sık sık “Biji berxwedana Colemêrgê” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı. 

Oturma eylemi alkış ve sloganlarla sona erdi. 

RIHA 

Riha’da 5 DEM Partili belediyede tutulan nöbet eylemi 11’inci gününde sürdü. Serêkaniyê (Ceylanpınar), Wêranşar (Viranşehir), Pirsûs (Suruç), Xelfetî (Halfeti) ve Hewag (Bozova) belediye binaları önünde saat 24.00’a kadar devam edecek nöbete belediye eşbaşkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Nöbete katılanlar “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana Colemêrg” ve “Her yer Colemêrg, her yer direniş” sloganları attı.

İSTANBUL

Colemêrg Belediyesi’ne kayyum atanmasına karşı İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri tarafından Beyoğlu’nda bulunan Şişhane Meydanı’nda başlatılan nöbet eylemi, 7’nci gününde devam etti. Katılanların “Kayyum defol” yazılı tişörtlerini giydiği nöbet eyleminde, “Taksim Hakkari bizim, kayyum defol” yazılı pankart açılarak, “Kayyum gidecek biz kalacağız”, “Bijî berxwedana Colêmergê”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı.

Eyleme Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan’ın yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Eylemde ilk sözü alan İskender Bayhan, Türkiye’de işçi ve emekçileri yoksulluğa mahkum edenlerle Kürt halkının belediyelerine kayyum atayanların aynı güçler olduğuna dikkat çekerek, “Asla ve asla onlar farklıymış gibi düşünmeyin, bu oyuna gelmeyin. Bilin ki bir ülkenin halkı bir başka halkı eziyorsa, bir ulus bir başka ulustan kendini üstün görüyorsa özgür olamazlar. Bizim kaderimiz, bizim geleceğimiz ortaktır, mücadelemiz ortaktır” diye belirtti.

Ardından Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) adına Orhan Kok söz aldı. Özgürlüğü, adaleti kazanacakları günlerin yakın olduğunu ifade eden Kok, “Bu iktidar tarihin en büyük hırsızıdır. Bu iktidar kadar büyük hırsızlık yapan olmamıştır bu ülkede. 2015 yılından bugüne kadar öyle bir soygun gerçekleştirdiler, halklarımızı uyuttular, kutuplaştırdılar. Her sıkıştıklarında, her soygunu gerçekleştirdiklerinde Kürt halkına saldırdılar” diye konuştu.

Slogan ve şarkılarla devam eden eylem, 18 Haziran’da nöbeti devralacak kadınların çağrısıyla son buldu.