Gazeteci Bayram’a önce 7 yılı aşkın ceza, sonra tahliye

Gazeteci Hamdullah Bayram, mesleki faaliyetleri nedeniyle yargılandığı davada 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldıktan sonra tahliye edildi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi çalışanı Bayram, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçlamalarıyla karşı karşıya kalmıştı.

Urfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına Bayram ve avukatı Resul Temur katıldı.

Duruşmada, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) ve Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Riha Şubesi üyeleri de izleyici olarak yer aldı.

Mahkeme sürecinde tanıkların ifadesine başvuruldu. Gazeteci Ayşe Sürme, tanık olarak ifade verdi ve Bayram ile 2021 yılında mesleki faaliyetleri kapsamında telefonla görüştüğünü belirtti.

Bir önceki dönem HDP'nin Basından Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı olan Tayip Temel de tanık olarak dinlendi. Temel, gizli tanığın verdiği bilgileri yalanladı ve Meclis'e gazetelerin nasıl getirildiği hakkında bilgisinin olmadığını ifade etti.

Savcı, Bayram'ın tutukluluğunun devamını ve hapis cezası talep etti. Bayram ise, firari olduğu iddialarını reddederek diş tedavisi gördüğü dönemde ifadeye gitmediğini belirtti.

Mahkeme, birleştirilen dosyada yer alan gizli tanık ifadelerini asılsız buldu ve Bayram'a "örgüt üyeliği" suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verdi.

Aynı zamanda Bayram tahliye edildi. Bayram'ın avukatı, dosyaların gazetecilik faaliyetleriyle ilgili olduğunu ve basın özgürlüğünün korunması gerektiğini kaydetti.