İkinci gününde atölyelerle süren 1. Dünya Gençlik Konferansında “Gençlik ve Liberalizm Yaşam Tarzı” atölyesi düzenlendi. Atölyede günümüzde gençliği ve toplumu etkileyen ana ideolojilerden biri Liberalizm olduğu vurgusu öne çıktı. Atölye, Kurdistan Öğrenciler Birliği (YXK) üyesi ve Konferans delegesi Senar ve Kolombiya’da toprakların yeniden dağıtımı için gerilla mücadelesi veren örgütü Comunes (Kolombiya Komünist Partisi) üyesi ve delege Marta Sanchez tarafından yönetildi.
ÇÖZÜM, GENÇLERİN ATAERKİLLİKTEN VE HER TÜRLÜ TAHAKKÜMCÜ TUTUMDAN ARINMIŞ BİR YAŞAMDIR
"Liberalizm toplumu ve özellikle gençleri nasıl etkiliyor?" sorusuna yanıt aradıklarını belirten Marta bu soruyu yanıtlarken liberalizmin küreselleşmiş kapitalist ekonomiyle bağlantılı olduğunu ve bunun özellikle Kolombiya'daki kadınların ve gençlerin yaşam biçimlerini, çalışma ve geçimlerini sağlama becerilerini nasıl etkilediğini anlattı. Sanchez “Ancak Liberalizm sadece maddi koşullardan ibaret olmayıp, küresel siyaset ve ekonominin temelinde felsefi ve ideolojik bir sistemdir” dedi. Marta konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu nedenle çözüm, gençlerin ataerkillikten ve her türlü tahakkümcü tutumdan arınmış bir zihniyetle farklı davranmalarına ve yaşamalarına yardımcı olacak farklı bir eğitim olmalıdır. Comunes okul sistemini değiştirmek için mücadele ediyor. Kolombiya'da özellikle dikkat edilmesi gereken bir zorluk, çünkü yükseköğretime erişebilen çok az insan var; ortaokuldan mezun olanların sadece yüzde 30'u.”
DEVLETE DEĞİL BİZE AİT OLAN ÜCRETSİZ VE DAHA KALİTELİ BİR EĞİTİME İHTİYACIMIZ VAR!
Marta konuşmasında eğitim sistemi ile devlet fonları arasındaki bağın gençlik üzerinde yarattığı etkiye değindi. Eğitim sistemi devletten fon ve destek aldığı sürece, eğitimin her zaman ulus-devletin milliyetçi ve liberalist ideolojisine tabi olacağını belirtti. Marta “Bu sadece bir slogan değil, aynı zamanda 2011 ve 2018'de gerçekleşen büyük öğrenci gösterilerinde olduğu gibi Kolombiya'daki öğrenci hareketlerinin sokaklarda örgütlenerek mücadele ettiği şeydir” dedi.
Marta'nın Comunes'in zorunlu askerliğe karşı mücadelesinden bahsederken değindiği bir diğer önemli nokta da ulus-devletin askere alma yoluyla gençliğin kimliğini sömürgeleştirmeye çalışmasıdır. Yıllardır dünyanın her yerinde gençlerin hayatını ve ruhunu çalan bu strateji, gençlerin kendilerini devrimci bir güç olarak görme ve kendileri ve toplumları için gerçek cevaplar bulma yeteneklerini yok ediyor. Orduda ve okulda, ulus-devletin gençliğin kişiliğini yok etme girişimi en acımasız biçimlerine ulaşıyor.”
SİYASAL BİLİNÇ GELİŞTİRMELİYİZ
“Gençlik ve Liberalizm Yaşam Tarzı” atölyesinde Kurdistan Öğrenciler Birliği (YXK) üyesi ve Konferans delegesi Senar, liberalizme karşı Kürtlerin örgütlenme biçiminden bahsetti. YXK üyesi Senar, liberalizmin saldırılarına karşı bir öz savunma biçimi olarak siyaseti gündelik hayatın merkezine almanın önemini vurguladı. Senar konuşmasında “Bu, hayatımızın her anında mücadele içinde ve mücadele için yaşamamızı sağlayacak bir siyasi yaşam, bir siyasi bilinç geliştirmek anlamına geliyor. Mahalle dayanışmasını, yani kolektif yaşamımıza gerçekten fayda sağlayan ortak ilkeler aracılığıyla komünal olarak yaşamanın bir yolunu güçlendirmeliyiz. İçimizdeki insanlığı yeniden bulamazsak, kendimizi sorunlarımızı çözmek için kullanabileceğimiz bir şey olarak değil de doğanın bir parçası olarak görmezsek bir toplum yaratamayız. Gençler olarak, paylaşmaktan, düşünmekten, birlikte yapmaktan ve var olmaktan gelen enerjiyi yeniden bulmamız gerekiyor" şeklinde.
GENÇLER KENDİLERİNİ EĞİTMELİ VE BİLİMLERİ YENİDEN SAHİPLENMELİ
“Gençlik ve Liberalizm Yaşam Tarzı” atölyesi gençlerin ataerkil değerleri ortadan kaldırmasına yardımcı olabilecek kooperatifler ve sosyal yapılar inşa ederek kendilerini özerk bir şekilde örgütlemesi gerektiğinden bahsedildi. Bunun için, gençlerin kendilerini eğitmesi ve bilimleri yeniden sahiplenmesi gerektiği vurgulandı. “Devletin dışında, onun kontrolü ve bağımlılığı dışında nasıl yaşayacağımızı öğrenmek istiyorsak bu gereklidir” denildi.