Gergerlioğlu: Fahrettin Koca iki yıl önce araştırsaydı bu kadar bebek ölmeyecekti

Yenidoğan çetesinin anlaşmalı olduğu Medilife özel hastanesi hakkında 2022’de Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi veren DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Fahrettin Koca’ya yüz yüze de sordum. Araştırsaydı bu kadar bebek ölmeyecekti” dedi.

BEBEK KATLİAMI

Yenidoğan çetesinin Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) haksız kazanç elde etmek için bebekleri yoğun bakım ünitesine yönlendirerek ölümlerine yol açması büyük infial uyandırdı. Bu vahşetin duyulmasından iki yıl önce dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın DEM Parti Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından Medilife konusunda uyarıldığı ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Ömer Faruk Gergerlioğlu , 28 Aralık 2022’de bir bebeğe yanlış işlemler yapan hastane hakkında hem Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi verdiğine hem de konuyu bizzat Fahrettin Koca’ya sorduğuna ama cevap alamadığına dikkat çekti.

SEZARYEN YERİNE NORMAL DOĞUM YAPTIRIP BEBEĞİ SAKAT BIRAKTILAR!

Yenidoğan çetesinin mağduru olan ailelerden birinin iki yıl önce kendisine yardım talebiyle başvurduğunu anlatan Ömer Faruk Gergerlioğlu yaşananları şöyle anlattı: “İki yıl önce bana başvuran bir baba, Yenidoğan çetesinin anlaşmalı olduğu ortaya çıkan özel hastanelerden Medilife hakkında şikayetlerde bulunmuştu. Söz konusu hastanede eşine sezaryen yerine normal doğum dayatıldığı için oğlunun kolunun sakat kaldığını anlatan baba, daha sonra MR çekme yetkisi olmayan hastanenin bir de fazla para alabilmek için yeni doğmuş bebeğine MR çektirerek yanlış yorumlanmış bir rapor verdiğini belirtti. Bunu da başka bir hastaneye gittiğinde öğrenen baba bize başvurdu. Biz de DEM Parti olarak söz konusu hastanenin yapmış olduğu istismar fiilleri hakkında Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi verdik, ancak iki sene boyunca bu soru önergesine hiçbir cevap alamadık.”

‘FAHRETTİN KOCA’YA YÜZ YÜZE DE SORDUM, CEVAP ALAMADIM’

Konu hakkında soru önergesi vermekle de yetinmediğine işaret eden Gergerlioğlu, bütçe görüşmelerinde dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya bizzat yüz yüze neden dönüş yapmadığını sorduğuna ancak yine bir cevap alamadığına dikkat çekti.

Aslında bu hastanede sahte işlerin döndüğünün emaresi olmasına rağmen Sağlık Bakanlığı tarafından üzerine gidilmediğini vurgulayan Gergerlioğlu, “Bu hastane aileyi iki kez mağdur etmiş. Baba gidip neden yetkileri olmadığı halde MR çektiklerini sorunca, doktor tarafından terslenmiş. Baba da bunun üzerine bize başvurdu. Eğer bakanlık iki yıl önce bu soru önergesini dikkate alıp araştırma yapsaydı çetenin izine ulaşıp ip ucunu yakalayabilirdi ve bu kadar bebek ölmezdi ama deşmek istemediler” dedi.

‘KOCA DA MEMİŞOĞLU DA SORUMLU’

Gergerlioğlu, hastaneler kadar olayın üstüne gitmeyen dönemin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve dönemin İstanbul Sağlık İl Müdürü olan ve bir şey yapmayan bugünün Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun da sorumlu olduğunun altını çizdi. O dönem bu hastaneleri teftiş etmekle sorumlu olan Memişoğlu’nun bugün çıkıp, ‘Biz 2023’te böyle yaptık, şöyle soruşturduk’ diyebildiğini hatırlatan Gergerlioğlu, “İyi de biz zaten 2022’de bu konuda soru önergesi vermişiz neden umursamadınız? Neden araştırmadınız?” diye tepki gösterdi ve derhal kendisini istifaya çağırdı.

‘ÇETENİN BAŞI SIRTINI SİYASİLERE DAYAMIŞ!’

İktidarın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” kadar, denetimsizliğin de bu sonucu doğurduğunu belirten Gergerlioğlu şunları kaydetti: “Performans sisteminin ne kadar yanlış olduğu ortaya çıktı. Daha çok hastaya bak, daha çok bebeği hastanede tut, daha çok para kazan sistemi böyle istismarlara yol açıyor. Tamam insanoğlu istismarcıdır bunu biliyoruz ama denetlenmiyor. Bunun tanığı benim. Söz konusu hastanenin boş yere çekemeyeceği MR'ı çektiğini, uyduruk rapor verdiğini apaçık sormuşuz, dönüp denetlememiş. Sen yetkilisin, gidip soracaksın ama yok. Belli ki çetenin başı Fırat Sarı bu tür sahtekarlıklarını yürütmek için özellikle siyasilere sırtını dayamış, sonra gidip savcıyı bile tehdit edecek bir güce ulaşmış. Asıl sorgulanması gereken bu. Bu kadar güçlü çarklar bu adamın eline nasıl geçmiş?”