Gergerlioğlu: HPV konusundaki bilgisizlik hak ihlallerine yol açıyor

HPV virüsü taşıdığı şüphesiyle genç bir kadın öğrencinin Kocaeli’nde yurttan uzaklaştırılmasını eleştiren HEDEP Kocaeli Milletvekili Ömer Gergerlioğlu, bilgisizliğin hak ihlallerine neden olduğunu söyledi.

Fatma Seher Hanım Kız Öğrenci Yurdu'nda kalan Kocaeli Üniversitesi öğrencisi M.B. 'nin 'bulaşıcı hastalık taşıdığı' gerekçesi ile yurttan uzaklaştırıldığı ortaya çıktı. M. B.'nin yurtta kaldığı esnada HPV taşıyıcısı olduğuna dair şüphesini dile getirdiği yaptığı özel konuşmaları duyan bir öğrencinin yurt müdürlüğüne yaptığı şikayet sonrasında aynı gün yurttan uzaklaştırılan M.B.'den HPV testi sonuçlanıncaya kadar yurda girmemesi istendi.

Kişisel bilgileri rızası dışında yayılarak dışlanan ve yaşadığı barınma sorununu yüzünden eğitimine devam edemez duruma gelip ailesinin yanına dönen M.B' nin yaşadığı durumu Kocaeli Üniversitesi Kadın Dayanışma Komitesi ile paylaşması üzerine basına yansıyan olayı, HEDEP Kocaeli Milletvekilliği görevini yürüten ve aynı zamanda bir doktor olan Ömer Faruk Gergerlioğlu ANF'ye değerlendirdi. 

TOPLUM DA RESMİ KURUMLAR DA BİLGİLENDİRİLMELİ

HPV'ye dair bilgisizliğin hastalığın verem gibi anında bulaşabilecek bir nitelik taşıdığına dair algının öğrenciyi yurtta barınamaz hale getirerek eğitiminden mağdur ettiğini ve bu durumun kabul edilemez olduğunu ifade eden Gergerlioğlu, "HPV aşısının ücretsiz olması gerektiği kadar toplumun da resmi kurumların da HPV'ye dair kapsamlı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Alınacak basit önlemlerle öğrencinin yaşadığı sürecin önüne geçmek mümkündü ancak doğrudan mağdur etmek seçilmiş" dedi.

Sözlerine Kocaeli Üniversitesi öğrencisi M.B.'nin yaşadıklarını sanal medyada öğrendiklerini ve öğrencinin yaşadığı mağduriyetten üzüntü duyduklarını belirterek başlayan HEDEP Kocaeli Milletvekilli Ömer Faruk Gergerlioğlu, öğrencinin yaşadığı sürecin kabul edilemez olduğunu vurguladı. HPV hastalığına dair toplum genelindeki bilgisizlik yüzünden birçok yanlış kanı olduğuna dikkat çeken Gergerlioğlu, bir devlet kurumu olan öğrenci yurdunda yönetici olan kişilerin toplumun genel kanısından uzak, insanları mağdur etmeyen, mantıklı ve akılcı çözümler üretmekle yükümlü olduklarının altını çizdi: "Toplum HPV konusunda bilgisiz. Birçok yanlış kanı var. Verem gibi, veba gibi aynı ortamda kalındığında anında bulaşabilecek bir hastalık olduğunu düşünülüyor ancak böyle bir durum söz konusu değil. HPV cinsel yolla bulaşan bir hastalıktır. Çok nadir de olsa -ki bu gerçekten çok nadir bir ihtimaldir- umumi tuvaletler, hamam, sauna gibi ortamlar üzerinden bulaşma riski olduğu var sayılır. Ancak burada mesele bu değil. Sadece taşıyıcı olduğundan şüphelenen biri var, test sonucu henüz yok. Öğrenciye adeta salgın hastalık taşıyıcısı muamelesi yapılmış, onuru kırılmış, kalacak yer imkanı elinden alınmış, kişilik haklarına, eğitim hakkına müdahale edilmiş. Eğer gerçekten çözüm odaklı ve iyi niyetli bir yaklaşım olsaydı, öğrenciden yurttan çıkmasını istemek yerine ona kişisel bir banyo ve tuvalet tahsis edilebilirdi. Diğer öğrencilere de HPV hakkında gerekli bilgilendirme yapılır ve arkadaşlarına yaptıkları dışlayıcı muamelenin önüne geçilirdi. Ancak tam tersi alınan karar ile öğrenci iki kat mağdur edilmiştir. Yurt yönetiminin aldığı karar hiçbir şekilde kabul edilebilir bir karar değildir."

YURTTAN UZAKLAŞTIRILAN ÖĞRENCİ OLAYININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

HPV aşısının ücretsiz olması için Sağlık Bakanlığı'na defalarca çağrıda bulunduklarını dile getiren Gergerlioğlu, halk sağlığının devletin tüm imkanlarını seferber edilmesi gereken temel konulardan biri olduğunu vurguladı.

Öğrencinin yaşadığı sürecin takipçisi olacaklarını belirten Gergerlioğlu sözlerini şu şekilde tamamladı: "HPV aşısının ücretsiz olması gerekiyor. Bunu defalarca dile getirdik. Sağlık Bakanlığı'na bu yönde taleplerimizi ilettik. En son Sağlık Bakanlığı'nın bütçe görüşmelerinde HPV aşısının ücretsiz olması gerektiğini ve bunun için bütçe ayrılmasını talep ettiğimizi söyledik. Bakanlık esasen meselenin ciddiyetinin farkında ancak verdikleri cevap, 'Aşıyı alacağız fakat bu konu sürekli dile getirildikçe üretici firmalar fiyatı yükseltiyor' oldu. Bu konuşmalar meclis tutanaklarına geçmiştir. Hiçbir şey insan sağlığından önemli olamaz. Bu olayda da gördük ki HPV aşısının bir an önce SGK kapsamı içine alınması gerektiği ortadadır."