Gerilla Bêrîtan'ın ruhuyla zaferi kazanacak

1992 yılında şehit düşen gerilla komutanı Bêrîtan Hêvî’nin şehadet yıl dönümü vesilesiyle konuşan YJA Star gerillaları, gerillanın Bêrîtan’ın ruhuyla zaferi kazanacağını ifade etti.

Bêrîtan Hêvî (Gülnaz Karataş), 1992 yılında KDP ve işgalci Türk devletine karşı destansı bir eylem gerçekleştirdi. Bu eylem Kurdistan’ın dört parçasında büyük yankı uyandırdı ve Kürt kadının teslimiyet ve ihanete karşı tutumu olarak tarihe damgasını vurdu.

'HEVAL BÊRÎTAN İHANET ÇİZGİSİNİ YENDİ'

YJA Star gerillası Zelal Mêrdîn, Bêrîtan Hêvî’nin bir özgürlük sembolü olduğunu ifade ederek, “Heval Bêrîtan’ın eylemi birçok yerde yankı uyandırdı ve halkımız içerisinde büyük bir etkilenme yaratı. Şimdi de Heval Bêrîtan'ın ismi halk içerisinde efsanedir. Heval Bêrîtan’ın eylemi sadece bununla sınırlı kalmadı, ihanete karşı da ses oldu. Kendi aslını ve ırkını inkâr eden, Kürt ihanet çizgisinde yer alanlar da heval Bêrîtan’dan etkilenerek silah bıraktılar. Heval Bêrîtan ihanet çizgisini yendi ve Kurdistan tarihinde yeni bir sayfa açtı" dedi. 

“KDP İLE İŞBİRLİĞİ GERİLLA KARŞISINDA HİÇBİR SONUÇ ALMAYACAK”

Günümüzde binlerce gerillanın direniş mevzilerinde Bêrîtan Hêvî’nin ruhuyla düşmana büyük darbeler vurduğunu da ifade eden Zelal Mêrdîn; ‘Kurdistan topraklarını işgal etmek için inat eden işgalci Türk devletine karşıda biz direniyoruz, bu toprakları işgalcilere bırakmayacağız. KDP ihanet çizgisinde yürüyenler bilsin ki, işgalci Türk devletine karşı eylemlerimizi yürüteceğiz. İşgalci Türk devleti de şunu bilsin; KDP ile işbirliği gerilla karşısında hiçbir sonuç almayacak. Çünkü Rêber Apo’nun fedaileri özgürlük davasına söz vermişlerdir.”

'CESARET VE FEDAKARLIKTA SINIR TANIMADI'

YJA Star gerillası Bêrîtan Serhat da Şehit Bêrîtan'ın eylemi için şunları söyledi: “Heval Bêrîtan’ın eylemi her yerde yankılandı. Çünkü heval Bêrîtan'ın yaptığı eylem cesaret ve fedakârlıkta sınır tanımadı, kadın özgürlük yolunda büyük bir rol oynadı. Heval Bêrîtan örgüt içerisinde yeni olmasına rağmen çok çabuk gelişip örgüte bağlılığını göstermişti. Heval Bêrîtan’ı tanımak kadın gerçekliğini tanımaktır. Benim katılmamın sebebi de buydu. Büyük bir hayranlıkla heval Bêrîtan'ın filmini izleyip etkilendim. Toplum içerisinde heval Bêrîtan’ı öncümüz olarak görüyorduk; bu da özgürlük saflarına katılmama sebep oldu.

“Aslında heval Bêrîtan’ı Bêrîtan yapan, Rêber Apo ve özgürlük hareketinin çizgisidir” diyen Bêrîtan Serhat, “Kadın mücadelesi heval Bêrîtan şahsında zirveye ulaşmıştır. Biz de onun ardılları olarak sonuna kadar emeğine karşı direnişimizi en üst seviye ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

KADIN MÜCADELESİNE İLHAM KAYNAĞI OLDU

Dîcle Efrîn ise Bêrîtan Hêvî’nin mücadelesinin günümüzde en yüksek seviyeye ulaştığını belirtti ve şunları ekledi: “Heval Bêrîtan sayesinde kadın ordusu ve kadın iradesi ortaya çıkmıştır. Sadece PKK içerisindeki kadın mücadelesinde etki yaratmadı, toplumsal alandaki ezilen kadınlar içinde ilham kaynağı oldu. Heval Bêrîtan kadın mücadelesinde en büyük rolünü oynadı. Tavrını ortaya koydu ve ihanete karşı direnişe çağrı mesajını verdi. Özgür kadın direnişinin en somut örneğidir heval Bêrîtan. Çünkü Rêber Apo’ya ve halkına bağlı bir direnişçiydi.  

DİRENİŞİMİZİN TEMELİ HEVAL BÊRÎTAN’DAN GELMEKTEDİR

Direnişimizin temeli heval Bêrîtan’dan gelmektedir. Heval Bêrîtan’ın yarattığı kadın ordulaşmasını güçlendireceğimiz inancındayız. Çağrımız, herkesin heval Bêrîtan'ı tanıyıp onun inancını ve iradesini örnek almasıdır, ihanet çizgisi karşısında herkesin tavır koymasıdır. Bizimki nettir: Heval Bêrîtan’ın ruhuyla hem ihanete karşı hem de işgalci Türk devletine karşı mücadelemizden taviz vermeyeceğiz."