Hak savunucularından ‘Çocuk Hakları Sözleşmesi’ çağrısı

Türkiye ve Kurdistan kentlerinde çocuk haklarının ihlaline dikkat çeken hak savunucuları, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü'nde birçok kentte açıklamalarda bulundu.

Hak savunucuları birçok kentte düzenledikleri açıklamalarda Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin sadece kağıt üzerinde kaldığı tepkisinde bulunurken, çocuklara yönelik işlenen suçlara ve sorunlara karşı çözüm çağrısı yaptı.

AMED

Amed Barosu, baronun adli yardım binasında düzenlenen açıklamada, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulanmasını talep etti. Çocuk Hakları Merkezi Sekreteri Büşra Güger, özellikle Mereş merkezli deprem, Kuzey ve Doğu Suriye'deki çatışmalar ve Gazze'deki sivil ölümlere vurgu yaparak çocukların bu süreçlerde en çok zarar gördüğünü belirtti.

ADANA

İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu, dernek binasında düzenlediği basın toplantısında çocuk haklarına dikkat çekti. İHD Adana Şube Yöneticisi Havin Ölmez, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin uygulanamadığını ve çocukların birçok alanda mağdur edildiğini ifade etti. Havin Ölmez, özellikle Adana'da suça sürüklenen çocuklara vurgu yaparak çocukların birçok suça itildiğini belirtti.

MERSİN

İHD Mersin Şubesi, dernek binalarında düzenlediği açıklamada, Türkiye ve İsrail'in saldırıları sonucunda Gazze ve Rojava'da yaşamını yitiren çocuklara vurgu yaptı. İHD Mersin Şube Başkanı Gazi İnci, Türkiye'de son 10 yılda zırhlı araç çarpması sonucunda yaşamını yitiren ve yaralanan çocuk sayısına dikkat çekti. İnci, çocukların yaşamını yitirdiği bölgelerde barışın sağlanması için Kürt sorununun barışçıl yöntemlerle çözülmesi gerektiğini belirtti.

HATAY

İHD İskenderun Şubesi, 20 Kasım'a ilişkin açıklamasını dernek binası olarak kullandıkları konteynerde gerçekleştirdi. İHD İskenderun Şube Sekreteri Adil Bahtiyar, çocuk haklarının kâğıt üzerinde kaldığını ve çocukların şiddetten arınmış bir ortamda büyümesi gerektiğini ifade etti. Bahtiyar, çocuk haklarına yönelik çözüm önerilerini sıralayarak, Çocuk Hakları Sözleşmesi'ne taraf olunması ve çocuklara yönelik şiddeti önlemeye yönelik ulusal bir eylem planının hazırlanması çağrısında bulundu.