‘Halise Aksoy’a düşman ceza hukuku uygulanıyor’

Halise Aksoy’un avukatı Zeynep Karayılan, 12 Ocak’ta görülecek duruşma için çağrıda bulunarak, kadınları ve demokratik kurumları duruşmayı sahiplenmeye çağırdı.

HPG gerillası olan oğlu Agit İpek’in kemiklerinin bir kutu içerisinde kargoyla kendisine teslim edilen ve itirafçı Ümit Akbıyık’ın beyanlarıyla tutuklanan Halise Aksoy’un yargılandığı davanın ikinci duruşması 12 Ocak’ta Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Sağlık sorunlarına rağmen aylardır rehin tutulan Aksoy’un avukatı Zeynep Karayılan, duruşmanın güçlü geçmesi gerektiği yönünde çağrıda bulundu. 

KARARIN HUKUKİ DAYANAĞI YOK

Halise Aksoy’un 25 Nisan’da açık tanık beyanlarıyla tutuklandığını hatırlatan Zeynep Karayılan, “Açık tanık Halise Aksoy’un örgüt üyelerini evine aldığı ve yardım yataklık ettiği yönünde beyan verdi. Tanığın duruşmada SEGBİS’le verdiği ifadeler ile iddianamede daha önce verdiği ifadeler arasında da çelişkiler mevcuttu. Ancak mahkeme bu çelişkileri görmemezlikten geldiği gibi, açık tanık dışında bir gizli tanığın olduğunu ve dinlenmesi gerektiğini gerekçe göstererek tahliye kararı vermedi. Bu kararın elbette hiçbir hukuki dayanağı yok” dedi.

DÜŞMAN CEZA HUKUKU UYGULANMAKTA

Zeynep Karayılan, ceza hukukunda usulün tutuksuz yargılama olduğuna işaret ederek, “Tutuklu yargılama son çare olarak uygulanır. Ancak yargılamanın başından bu yana Halise Aksoy’a düşman ceza hukukuyla yaklaşılmaktadır. Ceza hukukunun usulleri rafa kaldırılmıştır. Dosyada üç tanık ifadesi var ve üçünün de birbiriyle alakasız beyanları var. Hiçbirinin beyanları birbirini desteklemiyor. Bunun yanı sıra iddianamede kemikleri kargoyla gönderilen oğlunun durumu da yer almıştı ve gerekçede de buna yer verilmişti. Bu husus bile tek başına Halise Aksoy’a usulsüz bir yaklaşımın olduğunu göstermektedir. Halise Aksoy 9 aydır tutuklu bulunmakta ve kronik olarak şeker, tansiyon hastası. Bunun yanı sıra birçok farklı rahatsızlıkları da var. Tutuklu bulunduğu süre zarfında birçok kez hastaneye de kaldırıldı. Cezaevine girmeden önce gözlerinden birkaç ameliyat olmuştu ve mide rahatsızlığı da var. Son görüşmemizde rahatsızlıklarının arttığını söylemişti” diye belirtti.

Zeynep Karayılan, ikinci duruşmanın 12 Ocak’ta görüleceğini anımsatarak, avukatları olarak orada hazır bulunacaklarını belirtti. Karayılan, sahiplenilmesi gereken bir duruşma olduğuna değinerek, “Tüm kadın kurumlarını ve demokratik kurumları Halise Aksoy ile dayanışmaya çağırıyoruz” dedi.