Hamalı Salih çocukları için Rojava’da
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Rimêlan ilçesine 2015’te göç eden Hamalı Salih, “Nefes alacak bir yaşama Rojava’da ulaşabildik. Çocuklarımın güvenliği için Rojava’dan iyisini bulamadım” dedi.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Rimêlan ilçesine 2015’te göç eden Hamalı Salih, “Nefes alacak bir yaşama Rojava’da ulaşabildik. Çocuklarımın güvenliği için Rojava’dan iyisini bulamadım” dedi.
Birçok Suriyeli, daha iyi bir yaşam umuduyla Kuzey ve Doğu Suriye’ye göç etti. Hamalı Salih Hisên Xidir de bunlardan biri. Hama’nın Şeria köyünden ve 8 çocuk babası olan Salih, 57 yaşında ve 26 yıldır seracılıkla uğraşıyor. Tarım Kooperatifi’nde eşi ve kızıyla beraber çalışıyor.
Tartus’a 1998’de yerleşen Salih, Suriye krizinin ilk iki yılına kadar da Tartus’ta seracılıkla uğraşır. Krizle yaşam koşulları gittikçe zorlaşır. Bunun üzerine 2014’te köyü Şeria’ya döner. Köye yönelik yoğun bombardıman nedeniyle sadece 9 gün orada kalır. Çaresizlikten İdlib’deki kampa yerleşir. İdlib’teki kamp hayatının da Tartus’tan farksız olduğunu kaydeden Salih, “Yönümüzü nereye çevirdiysek kapılar üstümüze kapanıyor, koşulların kötü olması adeta bizi yaşayamayacak hale getirmişti. Bir oğlum Rojava’daydı ve 2015’te Rojava’nın Rimêlan ilçesine geldik. 2016’da seralarda çalışmaya devam ettim. Güvenli ve istikrarlı bir yaşamdan yana olduğumuz için buraya geldik. Çalışma koşulları da fazla. Çok yönlü çalışma ortamı bulunuyor” dedi.
SERACILIK YAYILIYOR
Rimêlan’da başlatılan sebze serasından önce Dêrîk, Girkê Legê ve Rimêlan’a ithal ürünlerinin geldiğini belirten Salih, şöyle devam etti: “Kuzey ve Doğu Suriye’ye yayılan seracılıkla ithalat çok azaldı. Ekonomide kendine yeterliliğin sağlanması için seracılık daha gelişkin kılınmalı. Ürünlerimiz hormon barındırmıyor, doğal yetiştirme yöntemlerini kullanarak sağlıklı toplum yaratmayı ilke olarak görüyoruz. Aslında seracılıkla piyasadaki ürünlere göre daha ucuz sebze halkımıza ulaştırıyoruz. Böylece halkımız ekonomi sıkıntısını az yaşamış oluyor.”
NEFES ALACAK YAŞAM
Ailesiyle Rojava’da mutlu olduğunu belirten Salih, şunları ifade etti: “Nefes alacak bir yaşam arıyorduk ve Rojava’da bu yaşama ulaşabildik. Çocuklarımın güvenliği için Rojava’dan iyisini bulamadım. Seradaki sebzeleri sağlıklı yetiştirerek halklara hizmet ediyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor. 6 aile bu kooperatifte çalışıyoruz. Dayanışarak serada huzurlu bir yaşam sürdürüyor.”