'Hasta tutsak Filiz'in durumu ağır, hemen bırakılmalı'

Ankara ve İstanbul'da hasta tutsaklar için eylemler devam etti. Eylemlerde hasta tutsak Mehmet Salih Filiz'in durumunun ağır olduğu belirtildi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 484’üncü haftasında İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binası önünde bir araya geldi.

Açıklamayı İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen yaptı. Buray Çevirmen, İHD olarak tespit ettikleri kadarıyla cezaevlerinde en az 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsağın bulunduğu bilgisini verdi. Ayrıca 2023 yılı başından bu yana tespit edebildikleri kadarıyla cezaevlerinde en az 41 tutsağın yaşamını yitirdiğini söyledi.

Nuray Çevirmen, bu hafta Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Mehmet Salih Filiz’in durumunu aktardı. Filiz’in hastalıkları nedeniyle çoğu yemeği tüketemediği ve sıvı mama ile beslenmek zorunda olduğunu belirten Nuray Çevirmen, "Acilen tahliye edilmeli" dedi.

İSTANBUL

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenlediği “F oturumu”nun 612’ncisini gerçekleştirdi. İHD Şubesi önünde düzenlenen eylemde, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası dolayısıyla cezaevindeki hak ihlalleri ve hasta tutsakların durumuna dikkat çekildi.
Açıklamayı İHD üyesi Taylan Bekin okudu. Bekin, "Özellikle sağlık ve tedaviye erişim noktasında yaşanan sorunlar mahpusların yaşam haklarına ağır tehdit oluşturmakta, tedavi edilebilir hastalıklar bile mahpusların ölümü ile sonlanabilmektedir” diye belirtti.

“Devlet,  sorumluluklarına uygun davranarak cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini sona erdirmeli” diyen Bekin, tutsaklar arasında ayrım gözetilmeksizin başta ağır hasta tutsaklar olmak üzere bütün hasta tutsakların tedavi ve sağlığa erişimleri önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.