Hasta tutsaklar Celalettin Can ve Kasım Karataş'ın durumu ağırlaşıyor

Ankara ve İstanbul'daki eylemlerde, hasta tutsaklar Celalettin Can ve Kasım Karataş’ın durumunun ağır olduğuna dikkat çekildi, "Derhal bırakılmalılar" denildi.

Ankara'da Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 479’uncu haftasında bir kez daha bir araya geldi. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi önünde yapılan eylemde konuşan İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, Marmara 5 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki hasta tutsak, aynı zamanda 78’liler Derneği Sözcüsü Celalettin Can’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Can’ın birçok kronik rahatsızlığının bulunduğunu da belirten Nuray Çevirmen, “Can 2018 yılında prostat kanseri teşhisi konulmuş ve bu hastalık ile ilgili tedavi süreçleri geçirmiştir. 2013 yılında mide kanaması meydana gelmiştir" dedi.
Nuray Çevirmen, “Denetimli serbestlik hakkı olmasına rağmen bu hakkı kullandırılmayan ve cezaevinin olumsuz koşullarından dolayı da sağlık durumu gittikçe ağırlaşan Celalettin Can’ın bir an önce tahliye edilmesini talep ediyoruz" diye belirtti.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, eylemlerinin 607’ncisini şube binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsak Kasım Karataş’ın sağlık durumuna dikkat çekildi.
Açıklamayı İHD Yönetim Kurulu üyesi Ferit Barut yaptı.
Hasta tutsak Karataş’ın kalp ana damarlarının tıkalı olduğunu belirten Barut, bu nedenle 2016’da açık kalp ameliyatı olduğunu söyledi, "Sağlık durumu hızla kötüleşmektedir” dedi.  
Eylem, “Kasım Karataş serbest bırakılsın”, “ Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır” sloganlarıyla son buldu.