'Hasta tutsaklara düşmanca tavır sergileniyor'

Üç kentte düzenlenen eylemlerde hasta tutsaklar Salman Yıldız, Serhat Karsu ve Ufuk Keskin’in durumunun ağır olduğu belirtilirken, "Hasta tutsaklara düşmanca tavır sergileniyor" denildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, Ankara, İstanbul ve  İzmir’de eylemlerini sürdürdü.

İSTANBUL

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, her hafta düzenledikleri “F Oturması” eyleminin 621’incisini Beyoğlu’nda bulunan dernek binası önünde gerçekleştirdi. Bu haftaki eylemde Erzurum Dumlu Kapalı Cezaevi’nde bulunan ağır hasta tutsak Serhat Karsu’nun sağlık durumuna dikkat çekildi.

İHD Yönetim Kurulu Üyesi Ferit Barut, "Mahpuslara düşmanca bir yaklaşım sergileniyor" dedi.

Sağlık personellerinin tıp etiğine aykırı davrandığını söyleyen Barut, "Doktor, Serhat Karsu’ya, ‘dişlerinin ağrısından öleceğini bilirsem, belki o zaman yaparım’ diyerek açıkça düşmanca davranmış ve tedavisini yapmamıştır” şeklinde konuştu.

İZMİR

İHD İzmir Şubesi, eylemlerine Konak'taki eski Sümerbank önünde devam etti. Eyleme Barış Anneleri, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Bu haftaki eylemde, İzmir Şakran 1 No’lu T Tipi Cezaevi’nde 26 yıldır tutuklu bulunan hasta tutsak Ufuk Keskin’in sağlık durumuna dikkat çekildi.

Açıklamanın Kürtçesini İHD İzmir Şube Eş Başkanı Zilan Gümüş, Türkçesini ise İHD İzmir Şube Yöneticisi  Fırat Canoğlu okudu.

Açıklamada, cezaevlerindeki ölümlerin arttığına dikkat çekilirken, hasta tutsak Ufuk Keskin’in yüzde 80-90 oranlarında engelli raporları olduğunu ifade etti.

ANKARA 

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi üyeleri, eylemlerinin 493’üncü haftasında İHD Ankara Şube binası önünde bir araya geldi. Eylemde Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Salman Yıldız’ın durumuna dikkat çekildi.

Açıklama yapan İHD Ankara Şube Eşbaşkanı Ömer Faruk Yazmacı, tespit edebildikleri kadarıyla cezaevlerinde 651’i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak olduğunu söyledi.

Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Salman Yıldız’ın durumunu aktaran Yazmacı, Yıldız’ın Kobanê’ye insani yardım sevki sırasında belediye aracına yönelik DAİŞ saldırısı ile yaralandığı bilgisini verdi. Yazmacı, "Bir an önce ailesinin yanında tedavi ve bakımlarının yapılabilmesi için tahliye edilmelidir” diye konuştu.