Hatay’da ‘acele kamulaştırma’yla gasp
Hatay'ın Defne ilçesinde bulunan Çekmece Mahallesi'ndeki konteyner yaşam alanının kurulduğu arazinin hak sahiplerinden Emsal Atakan, arazi üzerindeki kamulaştırmadan haberleri olmadığını söyledi.
Hatay'ın Defne ilçesinde bulunan Çekmece Mahallesi'ndeki konteyner yaşam alanının kurulduğu arazinin hak sahiplerinden Emsal Atakan, arazi üzerindeki kamulaştırmadan haberleri olmadığını söyledi.
Polis tarafından vurularak katledilen 23 yaşındaki Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan “Polis baskınıyla arsamızın kamulaştırıldığını öğrendik” dedi.
Polis, 14 Ekim’de Hatay'ın Defne ilçesinde bulunan Çekmece Mahallesi'ndeki konteyner yaşam alanını bastı. Baskın esnasında aralarında İHD ve Eğitim Sen üyelerinin de olduğu 5 kişiyi gözaltına alan polis, depremzedelerden alanı en kısa sürede boşaltmalarını istedi. Gerekçe ise arazi hakkında ‘acele kamulaştırma’ kararının verilmiş olması. Yaşam alanının kurulduğu arazide hak sahibi olanlardan biri de Hatay'daki Gezi Parkı Direnişi eylemleri sırasında polis tarafından vurularak katledilen 23 yaşındaki Ahmet Atakan'ın annesi Emsal Atakan.
ANF’ye konuşan Atakan, pay sahibi oldu arazi hakkında ‘acele kamulaştırma’ kararı çıktığını 14 Ekim’de polisin depremzedelerin yaşadığı konteyner alanına yaptığı baskınla öğrendiğini belirterek, bugüne kadar arazi sahiplerine hiçbir resmi tebligat yapılmadığını, alanda kalan depremzedelerin ise sürekli olarak alanı boşaltmaları noktasında uyarıldığını söyledi.
YAPTIKLARI GASPTIR
Atakan, şunları ifade etti: ”Benim de payımın olduğu arsanın kamulaştırıldığını iki hafta önce polis tarafından yapılan baskınla öğrendim. Arsada hak sahibi olan diğer paydaşlardan izin alarak 12 depremzede ailenin çadır ve konteynerlerini koyabilmesi için parselimi onlara vermiştim. AFAD ve polisin sabahın erken saatlerinde alana yaptığı baskında konteyner ve çadırlarda kalan insanlara 'Buradan çıkacaksınız' denmiş. Karşı koyan insanları o gün ters kelepçeyle gözaltına aldılar. Haberimiz olmadan böyle bir kararın alınması ve insanların alelacele alanı boşaltmalarının istenmesi bir gasptır. Bu insanlar nereye gidecek? 8 aydır kendi başımıza ayakta durmaya çalışıyoruz. Orada yaşayanlar da arsa sahipleri de depremzede. İnsanlara yaşayabilecekleri bir yer göstermeden çıkın, diyorlar. Bize de arazilerimizin bedeli ödenecek mi hiçbir bilgi vermiyorlar."
MAĞDURİYETLER YAŞANIYOR
Avukatların konu hakkında gerekli araştırmalara başladığını, gerekli hukuki mücadeleyi vereceklerini belirten Emsal Atakan, Hatay genelinde acele kamulaştırma kararı sebebiyle birçok insanın mağduriyet yaşadığını dile getirdi. Konteyner yaşam alanında kalan depremzedeleri zor bir sürecin beklediğine dikkat çeken Atakan, gidilecek yer bulunsa dahi çadır ve konteynerlerin alandan çıkartılmasının çok ciddi bir maddi külfet olduğunu söyledi. Bu bedeli karşılamadan insanlardan araziyi bir an önce terk etmelerini istemenin yanlışlığını vurgulayan Atakan, şöyle konuştu: “El konulan parselin bedeli olarak bizlere bir ödeme yapılacak mı bu konuya dair hiçbir bilgimiz yok. Bugüne kadar herhangi bir tebligat yapılmadı. Bizim dışımızda da acele kamulaştırma kararıyla el konulan çok fazla yer var. Bize söyledikleri Hatay'ın deprem bölgesi olmasından kaynaklı OHAL kapsamında birçok uygulamanın yapılabileceği. Devletin istediği yeri istediği şekilde kamulaştırma hakkı varmış. Sahibine sormaksızın da kamulaştırma yapılabiliyormuş."