HDP 4’üncü Olağanüstü Kongresi: Mücadeleyi büyüteceğiz!

HDP 4’üncü Olağanüstü Kongresi, Ankara'da gerçekleştirildi. Kongrede Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak HDP Eş Genel Başkanlığı'na seçildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) 4’üncü Olağanüstü Kongresi, Ankara'daki Dünya Ticaret Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kongre salonuna “Umudu büyütüyoruz”, “Hêvî em in” yazılı pankartlar astı. 

Açılış konuşmasını yapan HDP eski Milletvekili Murat Çepni, “Herkes bizim içe kapanmamızı bekliyor. Ama biz kazanmak için buradayız. HDP’nin tarihi bunun tarihidir” dedi.

Kongre divan başkanlığına oy birliğiyle Emirali Türkmen ve Halide Türkoğlu seçildi. Kongre, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen bir soruşturma kapsamında ifade vermek üzere 22 Ağustos’ta Gever’den (Yüksekova) Colemêrg’e giden ve trafik kazasında yaşamını yitiren Barış Anneleri Adalet Safalı, Perişan Akçelik ve oğlu Cihan Akçelik’e adandı.

Divan seçimi ardından demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşu yapıldı. 

Kongrede daha sonra HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar konuştu. 

BULDAN: BU ONURLU MÜCADELE KESİNLİKLE KAZANACAK

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan konuşmasında şunları söyledi:

“Bu kongreyi gerçekleştirirken küçük bir kongre yaptığımızın bir değişikliğe, dönüşüme gittiğimizin farkındayız ama HDP toprağa düşen cemre gibi umudun içinde filizlenen bir sevgi fidanıdır. Bu fidanı yıkmak isteyenler, bu fidana göz dikenler, bu toprağın içinden fışkıran bu cemreyi yok etmeye çalışanlar iyi bilsinler ki, operasyonlarla kayyımlara, kayyım darbeleriyle, kumpas davalarıyla, kapatma davalarıyla bu mücadeleyi bitiremeyeceklerini bilsinler. Bütün bu operasyonlara karşı dimdik ayakta olduğumuzu görsünler, bilsinler. Mücadelemiz her yerdedir, meydanlardadır, sokaklardadır, tarlalardadır, cezaevlerindedir, mahkeme salonlarındandır ve bu ülkede barışı talep eden, demokrasiyi savunan her insanın yüreğindedir, kalbindedir. Yaşamın her alanındadır. O yüzden diyoruz ki bizleri bitirmeye çalışanlara bizleri yok etmeye çalışanlara dimdik ayakta olduğumuzu göstermenin bir andıdır. 

Fırtınalara karşı hem direndik hem de mücadele ettik. Umudu çoğalttık asla vazgeçmedik,  geri adım atmadık, bir an bile tereddüt etmedik. Tıpkı Mehmet Sincar gibi, Musa Anter gibi, Vedat Aydın gibi, bu ülkede yaşamını yitiren bütün yitiren yoldaşlarımız gibi, İbrahim Ayhanlar gibi, dimdik ayakta durduk, bir an bile tereddüt etmedik. HDP’yi anlamayanlar mücadele geçmişine bakarak nasıl dimdik ayakta olduğumuzu görürler. Bize karşı çökertme planı uygulayanlar da gördü ki diz çökmedik ama onların çökertme planları çöktü, çökmeye devam ediyor. 

Ülke olarak ağır bir süreçten geçtiğimizin farkındayız. Ülkenin her alanında krizlerin ve kaosların ortaya çıkmasının birçok nedeni vardır. Kürt sorunu, eşitlik sorunu, tecrit sorunu, kayyım darbesi, kadın kırımı, talan sorunu, yolsuzluk sorunu, gerçek adalet ve gerçek demokrasi sorunu, bu ülkenin başlıca sorunlarının başında gelir. Bunun için mücadeleyi büyütmek dimdik ayakta tutmak, bu sorunları gidermek açısından oldukça önemlidir. HDP bunun için kurulmuş bir partidir. Onurlu barış mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Kürt sorununun demokratik yollarla çözümü müzakere ve diyalog yollarıyla çözülmesi için mücadelemize daha sıkı sarılıp bu mücadeleyi büyüteceğiz. Mutlak tecrit karşısında mücadeleyi daha kararlı yürüteceğimizin sözünü veriyorum. İmralı’da Sayın Öcalan’a mutlak tecrit uygulayan devlet aklı bilsin ki çözümün ve barışın yolunu asla tıkayamazsınız. Biz tecridi mücadelemizle yıkacağımızın sözünü bir kez daha haklarımıza vermek istiyoruz… 

Bu onurlu mücadele kesinlikle kazanacaktır. Zalimler kaybedecek, mazlumlar kazanacaktır. Hepimizin yolu açık olsun. An serkeftin an azadi an azadi.”

SANCAR: BAŞARIYA KADAR MÜCADELE

Kongrede konuşan Eşbaşkan Mithat Sancar ise, şunları dile getirdi:

“HDP fikriyatı bu ülkeye, Ortadoğu'ya ve hatta dünyaya örnek olacak özelliklere sahiptir. Bütün farklılıkları eşit bir şekilde bir araya getiren büyük bir mücadele birlikteliğinin adıdır HDP. Farklılıklarımız zenginliğimizdir. Farklılıklarımızı aynılaştırmak, söz konusu olamaz. Bileşenlerimizle bireylerimizle, bütün mücadele arkadaşlarımızla, farklılıklarımızı koruyoruz ama aynı hedefler, aynı ilkeler, aynı değerler etrafında yürümeyi de biliyoruz. İşte HDP’nin büyüklüğü ve biricikliği esas olarak buradan geliyor. HDP bir arada durmaz, yürümez diyenler, hep bu planların peşinde koştular. Çünkü biz bu ülkeyi de tıpkı HDP fikriyatının yaşandığı bir geleceğe taşımak için yola çıktık… 

Sevgili yoldaşlarım, değerli halkımız, başarmak zorundayız, bu ülkeyi kanlı döngüden, karanlık girdaptan çıkaracak irade de güç de buradadır. Bu mücadelenin her düzeyde bir neferi olarak bundan sonra da elimden gelen her türlü çabayı, sizlerle, halkımızla birlikte harcamaya devam edeceğim. Birlikteyiz, görevin her türlüsü kutsaldır, HDP Eşbaşkanlığı da onurlu bir görevdir. Bu onurlu görevi üstlenecek arkadaşlarımı şimdiden tebrik ediyorum. Bundan sonra mücadeleyi birlikte yürüyeceğimiz arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Halkımız en küçük bir karamsarlık kapılmasın, bu iktidar bu seçimleri bahane eder umutsuzluk, karamsarlık, yılgınlık yaratmaya çalışıyor. Umutsuzluk, karamsarlık yılgınlık tek bir yere gider, teslimiyete gider. Teslimiyet yok. Sonuna kadar mücadele var. Sonuna kadar, başarıya kadar mücadele var. Zindanlardaki yoldaşlarımız, için bedel ödeyen bütün insanlarımız için, sürgündeki arkadaşlarımız için, bu ülkede yaşayacak bütün insanlarımız için yürütüyoruz. Yolumuz açık olsun. Başaracağız. Serkeftin hevalno.”   

Kongrede HDP’nin Eş Genel Başkan adayları Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak konuşma yaptı. Oy kullanma işlemlerinin devam ettiği kongrede, Özcan ve Kırkazak’ın yeni eş genel başkanlar olarak seçilmesi bekleniyor. 

ÖZCAN: BÜTÜN BARİKATLARI AŞACAĞIZ

HDP kongresinde eş genel başkan adayları da birer konuşma yaptı. Eş Genel Başkan Adayı Sultan Özcan, “HDP’nin eş genel başkanı olma görevi teklif edildiğinde bunu bir onur nişanesi olarak taşımaya, varoluşunu, felsefesini korumaya yaşatmaya devam etmeye, büyük insanlık yürüyüşünün bir parçası olmaya sizlerin huzurunda söz veriyorum. Onurla, aşkla bağlı olduğum bu yürüyüşte bizim payımıza düşen her ne varsa umuda yolculuğumuzun bu evresinde sizlere layık olmaya gayret edeceğiz. ‘HDP bir fikriyattır kapatılamaz’ dedik. ‘HDP bir bina değil, bir kapı değil’ dedik HDP’yi kuşatanlara. Çünkü HDP bir fikirdir ve bu fikir toplumsal yaşamın can suyu olarak engelleri aşarak kendine yeni yollar açma kudretindedir. Bu kudretini Mezopotamya’nın, Anadolu’nun ve Trakya’nın bütün devrimci demokratik değerlerinden ve mücadele birikiminden alır. HDP’nin yeni yolunda Yeşil Sol Parti ile mücadelesini sürdüreceğini bütün barikatları aşacağını buradan paylaşıyoruz” dedi.

KIRKAZAK: HEP BİRLİKTE ÖZGÜR YAŞAMI KURALIM

HDP Eş Genel Başkan Adayı Cahit Kırkazak da şöyle konuştu: “HDP’de mücadeleye başlarken birbirimize, Kürdistan halkına, Türkiye halklarına ve tarihe söz verdik. Bu sözümüz barış yolunda can veren barış annelerinin taleplerini hayata geçirmekti ve sözümüz hala geçerli. Bu mücadeleyi mutlaka başarıya götüreceğiz. Halkımıza da çağrımızdır, bize omuz verin, el verin. Hep birlikte yeni yaşamı, özgür yaşamı kuralım. Bizim özgür ve yeni yaşam çizgimize saldıranlar şunu bilsin ki bunu başaramayacaksınız. Bizden korkmaya devam edin.”

PARTİ YÖNETİMİ BELİRLENDİ

HDP 4’üncü Olağanüstü Kongresi seçimlerle tamamlandı. Sultan Özcan ve Cahit Kırkazak HDP Eş Genel Başkanlığı'na seçildi.

Kongrede seçilen Parti Meclisi ve diğer organların listesi de şöyle:
PM Asıl Üyeleri: Adem Demirağaç, Ahmet Yaşaroğlu, Aydın Çetinkaya, Ayfer Demirel, Ayşe Yılmaz, Besra Aslan, Cevdet Bakın, Fatma Yılmaz, Gülistan Ataş, Gülsüm Ağaoğlu, Gültekin Koçdemir, Gülten Akdağ, Gülüstan Önver, Hatice Akdağ, Hüsnü Kuran, İsmet Kaya, Kahraman Oğuz, Kamile Koç, Kayhan Yüksel, Kıymet Temel, Kıznaz Türkeli, Mahmut Çavlı, Mahmut Emin Avcı, Mehmet Yalçın, Mehmet Zarif Kesiciler, Mustafa Erbek, Müge Yamanyılmaz Koşar, Nurettin Sönmez, Peruze Demir, Resul Sadak, Sait Bıçakcı, Salih Mevali, Sevgül Yalçın, Songül Köse, Şengül Acı, Türkan Konukcu, Ubeydullah Özmen, Ufuk Özel, Zehra Vezan Karabulut.

PM Yedek Üyeleri: Nilüfer Yeşiltepe, Aydın Kaya, Cahit Doğan, Melek Yerkan, Zekiye Özkan, Şenel Öztürk, İmam Özçelik, Çetin Çiftçi, Hazime Deniz, Mehmet Ağa Benli, Güher Urkun, İsmail Ağan, Selami Özyaşar, Sait Kılıç, Zabit Vurdu.
 
Disiplin Kurulu Üyeleri: Adalet Aydın Sözkesen, Ayhan Akgül, Berfin Kaya, Bilal Algünerhan, Celal Soğuk, Şevkiye Müge Caner, Yüksel Yıldırım.
 
Disiplin Kurul Yedek Üyeleri: Cemal Camekan, Şevket Acar.
 
Uzlaşma Kurulu Asıl Üyeleri: Ayşe Etiz, Emine Ecer, Numan Hasanoğlu.
 
Uzlaşma Kurulu Yedek Üyeleri: Bayram Çağlar, Ozan Eye.